news.team

15 χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος απ' όταν οι περισσότεροι μάθαμε τους Arcade Fire, χάρη στο ντεμπούτο τους Funeral (2004), που αποτιμήθηκε ως ένας από τους καλύτερους δίσκους τους οποίους χάρισε η pop/rock οικογένεια (και η indie αισθητική) στην προηγούμενη δεκαετία. Πατώντας μάλιστα εδώ, μπορείτε να διαβάσετε και ένα επετειακό άρθρο που έγραψε ο Άρης Καζακόπουλος.

Οι ίδιοι πάντως οι Arcade Fire, δείχνουν απασχολημένοι με άλλα πράγματα, 2 χρόνια μετά την τελευταία τους δουλειά Everything Now (Καναδάς #1, H.Π.Α. #1, Βρετανία #1, Αυστραλία #2, Γαλλία #2, Γερμανία #5). Ο Win Butler και η Régine Chassagne, για παράδειγμα, φαίνονται δοσμένοι στο παραδοσιακό καρναβάλι Krewe Du Kanaval που διοργανώνουν στη Νέα Ορλεάνη, το οποίο έχει ως στόχο να αναδείξει την πολιτισμική της σχέση με την Αϊτή, απ' όπου και είναι η απώτερη καταγωγή της Chassagne.

Η φετινή εκδήλωση έγινε με επιτυχία τον Φεβρουάριο που μας πέρασε και τώρα αποτυπώνεται τρόπον τινά και σε εικόνα, στο βιντεοκλίπ που σκηνοθέτησε η Julia Simpson για το τραγούδι "Iko Kreyòl": μπορείτε να το δείτε στον σύνδεσμο παρακάτω.

Το "Iko Kreyòl" είναι μια ελεύθερη διασκευή που έκαναν οι Win Butler & Régine Chassagne στο παραδοσιακό "Ιko Iko", παρέα με το αϊτινό συγκρότημα Lakou Mizik, τους 79rs Gang από τη Νέα Ορλεάνη και την περίφημη τζαζ ορχήστρα της πόλης Preservation Hall Jazz Band. Την οποία το ελληνικό κοινό ξέρει βέβαια καλά, από τον ιστορικό δίσκο που είχε βγάλει με τον Λουκιανό Κηλαηδόνη (1998).

Το "Iko Iko" έχει (μάλλον) ρίζες στην Αϊτή και είναι τραγούδι που λέγεται στην περιοχή της Νέας Ορλεάνης κατά τους εορτασμούς του Mardi Gras, που συμπίπτει με το δικό μας Καρναβάλι: η έκφραση σημαίνει Παχιά Τρίτη στα γαλλικά, καθώς η παράδοση προστάζει την κατανάλωση φαγητών πλούσιων σε λίπος.

Το "Iko Kreyòl" προλογίζει το νέο άλμπουμ των Lakou Mizik HaitiaNola, το οποίο κυκλοφορεί μεθαύριο Παρασκευή 25 Οκτωβρίου από την Cumbancha Records.

{youtube}Iyu9U_e8yno{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured