φωτογραφία: Robert Brenner

Αφήνοντας τα περίχωρα του Pittsboro στη Βόρεια Καρολίνα στα 16 της χρόνια (1961), η Betty Mabry βρέθηκε στη Νέα Υόρκη για σπουδές στο Fashion Institute of Technology. Εκεί, όμως, την κέρδισε η μουσική και σύντομα έγινε μία από τις αναγνωρίσιμες φιγούρες στο club Cellar, όπου έπαιζε ως DJ, ενώ δούλεψε και ως μοντέλο. To 1964 θα έμπαινε τελικά και η ίδια στη δισκογραφία, ως τραγουδίστρια, ηχογραφώντας το "Get Ready For Betty" για τη DCP International.

O καταπέλτης όμως που θα τη μετέτρεπε σε όνομα αναφοράς, ήταν ο Miles Davis: τον γνώρισε το 1967 και ως το 1968 είχε γίνει η δεύτερη γυναίκα του, παρά τα 19 χρόνια που τους χώριζαν -ο γάμος κράτησε δεν κράτησε ως το 1969, αλλά από τότε θα κρατούσε το όνομα Betty Davis. 

Το 1971 μετακόμισε στο Λονδίνο για να δουλέψει εκεί ως μοντέλο, γύρισε όμως στις Η.Π.Α. το 1972 και μπήκε δυναμικά στη δισκογραφία, ηχογραφώντας 3 άλμπουμ που της χάρισαν σημαντική αναγνωρισιμότητα στο underground, χάρη στην ανοιχτή σεξουαλικότητα που άφηνε διάχυτη στο μικρόφωνο. Ένα ακόμα άλμπουμ, το Is It Love Or Desire? του 1976, παρότι δεν κυκλοφόρησε στην εποχή του, εκδόθηκε τελικά το 2009, σε μια περίοδο επανεκτίμησης της προσφοράς της από κοινό και κριτικούς.

Η ίδια η Betty Davis, στο μεταξύ, είχε αποσυρθεί από τη δισκογραφία το 1979, αφήνοντας κάποια ημιτελή sessions, τα οποία βγήκαν αργότερα σε bootlegs. Για λίγο έζησε κατόπιν στην Ιαπωνία, επιστρέφοντας τελικά στις Η.Π.Α., για να εγκατασταθεί στο Pittsburgh της Πενσιλβάνια. Και τώρα, 40 χρόνια μετά, ξαναγυρνά, δημοσιεύοντας το "A Little Bit Hot Tonight": μπορείτε να το ακούσετε μέσω BandCamp, πατώντας εδώ.

Το "A Little Bit Hot Tonight" υπήρχε ως προσχέδιο στο αρχείο της, ήδη από τα πρώτα χρόνια των 1980s, όταν ζούσε στην Ιαπωνία. Το ολοκλήρωσε τώρα με τη βοήθεια τοπικών μουσικών από το Pittsboro, δεν θέλησε όμως να το τραγουδήσει, αφήνοντας τα φωνητικά στη φίλη της Danielle Maggio, η οποία επί του παρόντος κάνει το διδακτορικό της στην εθνομουσικολογία. «Μου το έμαθε στίχο-στίχο ενώ καθόμασταν στην κουζίνα της», δήλωσε στην τοπική εφημερίδα Pittsburgh Post-Gazette η Maggio, ενώ η ίδια η Davis κατονόμασε ως επιρροή τον Ιάπωνα βιρτουόζο Itsuroh Shimoda: «με ενέπνευσε για να πάρω την Ανατολή και να την ανακατέψω με τη Δύση», είπε στην ίδια εφημερίδα.

Όλα τα έσοδα από το "A Little Bit Hot Tonight" θα πάνε στην υποτροφία Betty Davis, η οποία δίνεται σε ετήσια βάση σε όποιον απόφοιτο του Γυμνασίου Steel Valley (όπου ήταν μαθήτρια η Davis) επιθυμεί να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μουσική.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured