φωτογραφία: Θωμάς Δασκαλάκης

Κινεζικής καταγωγής, γεννημένος στο Παρίσι μα μεγαλωμένος στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ο Yo-Yo Ma είναι για πολλούς ο καλύτερος εν ζωή τσελίστας στον κόσμο, μετρώντας πλήθος διακεκριμένων ηχογραφήσεων και σχετικών βραβεύσεων (μεταξύ τους, 19 Grammy).

Ο διεθνούς φήμης τσελίστας ήρθε την Κυριακή 30 Ιουνίου για συναυλία στην Αθήνα στα πλαίσια της περιοδείας του για το άλμπουμ Six Evolutions - Bach: Cello Suites (2018), βγάζοντας sold-out το Ηρώδειο, όπου έπαιξε βασικά και τις 6 σουίτες του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ για τσέλο. «Είναι οι σταθεροί μουσικοί συνοδοιπόροι μου», είπε σε σχετική δήλωση, «εδώ και 60 χρόνια μου δίνουν έμπνευση, ανακούφιση και χαρά σε περιόδους άγχους, γιορτής ή απώλειας». Στη συναυλία, ωστόσο, ανέβασε επί σκηνής και ένα παραδοσιακό πολυφωνικό συγκρότημα από την Ήπειρο, επιχειρώντας να συνταιριάξει τον δικό του μουσικό κόσμο με τον δικό τους.

Όμως ο Yo-Yo Ma δεν αρκέστηκε στην προγραμματισμένη συναυλία, επισκεπτόμενος την Αθήνα, μα προέβη και σε μια εντυπωσιακή για το στάτους του σειρά κοινωνικών δράσεων. 

Αθόρυβα και δίχως να επιδιώξει την παραμικρή προβολή μέσω του Τύπου, εμφανίστηκε την Παρασκευή 28 Ιουνίου το βράδυ ως πλανόδιος μουσικός στο λιμάνι του Πειραιά, στην Πύλη 8 -εκεί όπου αναχωρούν τα πλοία για τα νησιά του Αιγαίου. Κι έπαιξε Μπαχ για τον κόσμο που μπαινόβγαινε στα καράβια.

Το Σάββατο 29 Ιουνίου το πρωί επισκέφθηκε τα γραφεία του περιοδικού Σχεδία, ήπιε καφέ με τους ανθρώπους του και έπαιξε επί της Κολοκοτρώνη για τους περαστικούς, ξανά ως πλανόδιος μουσικός -μάλιστα του έσπασε και μια χορδή στο τσέλο, την οποία δώρισε σε περαστικό. Αργότερα βρέθηκε στην Πνύκα, σε ένα μικρό συμπόσιο μετά μουσικής που οργάνωσε η Μάρθα Φριντζήλα, η οποία τραγούδησε και 2 παραδοσιακά τραγούδια. Παρούσα, επίσης, η ηθοποιός και πρώην Υπουργός Πολιτισμού κα. Λυδία Κονιόρδου, η οποία διάβασε αποσπάσματα από τον Επιτάφιο του Περικλή. 

Η σαββατιάτικη βόλτα του Yo-Yo Ma ολοκληρώθηκε το βραδάκι στην Κυψέλη, όπου έπαιξε εντελώς δωρεάν στην Πλατεία, στα πλαίσια του Pop-Up Concert, παρέα με τον MC Yinka, την Idra Kayne και τον Jerome Kaluta (η φωτογραφία που βλέπετε τραβήχτηκε εκεί). Δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε ένα κοινό που δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να τον δει στο Ηρώδειο, να έρθει σε άμεση επαφή με την τέχνη του.  

{youtube}1prweT95Mo0{/youtube}

 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured