Όσο ζούσε, ο Αυστριακός συνθέτης Άρνολντ Σένμπεργκ (Arnold Schönberg) μάλλον συνήθισε στις αρνητικές -έως και επιθετικές- αντιδράσεις απέναντι στο έργο του: «η μελλοντολογική μουσική έγινε δεκτή με γέλια», έγραψε το 1912 ο ανταποκριτής της Daily Mail, ακούγοντας ζωντανά ένα κομμάτι του στο Λονδίνο.

Σήμερα όμως, πολλά πια χρόνια από τον θάνατό του (1951), η κρίση της μουσικής ιστορίας είναι πολύ διαφορετική: τον χαιρετίζουμε ως πατέρα της ατονικότητας, αλλά και ως έναν από τους πιο επιδραστικούς δημιουργούς στο σύγχρονο κλασικό ρεπερτόριο, με παρακαταθήκη η οποία παραμένει επίκαιρη και έχει φτάσει ως το πεδίο της τζαζ και της ηλεκτρονικής μουσικής.

Όλα αυτά, πάντως, φαίνεται ότι αποτελούν ψιλά γράμματα για τους ιθύνοντες της Deutsche Bahn -της εταιρίας που διαχειρίζεται τους γερμανικούς σιδηροδρόμους.

Όπως δηλαδή αποκάλυψε ρεπορτάζ της βερολινέζικης εφημερίδας Tagesspiegel, αποφασίστηκε η πιλοτική χρήση ατονικής μουσικής στον σταθμό του Βερολίνου (Hermannstrasse), με στόχο να απομακρυνθούν από εκεί οι χρήστες ναρκωτικών. Το πλάνο μάλιστα ήταν να ξεκινήσει το φθινόπωρο, καθώς έμενε μόνο η επιλογή των κομματιών. «Λίγοι θεωρούν αυτήν τη μουσική όμορφη, οι περισσότεροι τη βλέπουν ως κάτι από το οποίο πρέπει να ξεφύγουν» σχολίασε ανώνυμα στέλεχος της εταιρίας, επεξηγώντας μάλιστα ότι είχε προβλεφθεί ώστε οι ατονικοί ήχοι να μη φτάνουν στις πλατφόρμες των τρένων, ενοχλώντας τους επιβάτες.

Το ρεπορτάζ, ωστόσο, προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και (μεταξύ άλλων) εξόργισε και την Ένωση Επιβατών του Βερολίνου, η οποία προχώρησε σε δημόσια ανακοίνωση εναντίον της Deutsche Bahn, σημειώνοντας ότι «οι σταθμοί είναι τόσο θορυβώδεις, ώστε συχνά δεν μπορείς να ακούσεις τις αναγγελίες των δρομολογίων».

Δυναμική στάθηκε επίσης η αντίδραση των καλλιτεχνών του Βερολίνου. Η Initiative Neue Musik βοήθησε ώστε να στηθεί μια συναυλία ατονικής μουσικής στον σταθμό, ενώ πολλοί κατήγγειλαν την «εκμετάλλευση αυτής της μορφής τέχνης εναντίον ευπαθών ομάδων» και θύμισαν ότι ανάμεσα στους διώκτες της ήταν ιστορικά και οι Ναζί. Στη συναυλία παραβρέθηκε μάλιστα και ο διευθυντής του μετρό του Βερολίνου, ο οποίος και ενημέρωσε κατόπιν τη Lisa Benjes της Initiative Neue Musik για την ακύρωση όλων των σχετικών πλάνων. 

{youtube}KsIATAaR-X0{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured