Ναταλία Πετρίτη

Πολλοί μουσικοί προσπαθούν να «γεμίζουν» τις συνθέσεις τους όσο το δυνατόν περισσότερο. Άλλοι θέτουν αυστηρά όρια στην παραγωγή των άλμπουμ τους, προκειμένου να δημιουργήσουν συμπαγή κομμάτια με δεμένη ταυτότητα. Κάποιοι βασίζονται πάνω σε γνωστούς καλλιτέχνες τους είδους τους όταν γράφουν μουσική. Οι FÖLLAKZOID, από το Σαντιάγο της Χιλής, δεν κάνουν τίποτα από όλα αυτά.


Όλα ξεκίνησαν το 2008. Εκείνη την εποχή τρεις παιδικοί φίλοι, ο Juan Pablo Rodrigues (μπάσο, κιθάρα), ο Alfredo Thiermann (synth) και ο Diego Lorca (ντραμς) αποφάσισαν να ενώσουν την κοινή τους αγάπη για την trance σε ένα μουσικό project. Έναν χρόνο αργότερα προστέθηκε και ο Domingo Garcia-Huidobro στην κιθάρα. Λίγο αργότερα ίδρυσαν το προσωπικό label Blow Your Mind, στους χώρους του οποίου λειτούργησε και το πρώτο τους στούντιο.

Το 2013, έχοντας ήδη στο ενεργητικό τους ένα EP και ένα ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ, οι Föllakzoid κυκλοφόρησαν το άλμπουμ II. Περιλαμβάνει μόλις πέντε μεγάλα κομμάτια με έντονο το ψυχεδελικό και «ονειρικό» στοιχείο. Η διανομή έγινε από το label Sacred Bones στις ΗΠΑ, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να εξαπλωθεί η φήμη του σχήματος και εκτός συνόρων. Έτσι, σύντομα κατάφεραν να φτάσουν και ως τη σκηνή του γνωστού φεστιβάλ Lollapalooza. Το επόμενο άλμπουμ, το III, ήρθε το 2015. Τα synth σημεία των κομματιών ηχογραφήθηκαν από το «μαέστρο της ηλεκτρονικής μουσικής» Atom TM με ένα synthesizer που χρησιμοποιούσαν οι Kraftwerk στα τέλη των ‘80s.

Η έντονη κλίση των Χιλιανών προς την πειραματική electronica είχε ήδη φανεί και κορυφώθηκε με το τρίτο άλμπουμ τους, το I, που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2019. Πρόκειται ίσως για την πιο φιλόδοξη δουλειά τους. Μέσα σε τέσσερις εκτενείς συνθέσεις η τετράδα «διαστέλλει το χρόνο» μέσα από minimal ήχους και συνδυάζει την παράδοση των Άνδεων με τη σύγχρονη ψηφιακή μουσική. Περιλαμβάνει περισσότερα από εξήντα tracks μουσικής που ηχογραφήθηκαν τελείως αυτόνομα και έπειτα «δέθηκαν» από τον Atom TM σε ένα τελείως απελευθερωμένο αποτέλεσμα.


Όσον αφορά τη σχέση τους με τη χώρα μας, οι Föllakzoid μάς έχουν τιμήσει πολλές φορές, χαρίζοντας πάντα ένα γεμάτο εναλλαγές και ένταση show. Αυτό ετοιμάζονται να κάνουν για ακόμα μία φορά.

Το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου, σε σόλο μονοπάτια πλέον η ανήσυχη Domingae από το Santiago επιστρέφει πιο ώριμη και δημιουργική από ποτέ, έτοιμη να μας μεταφέρει στους δικούς της μουσικούς κόσμους με αφετηρία το τελευταίο της άλμπουμ.

INFO:

FÖLLAKZOID [CL]
w/ Mechanimal [GR]

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024
Piraeus Academy Club (Πειραιώς 105, Αθήνα)

Doors open at 21:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
• 16€ (περιορισμένη προπώληση)
• 18€ (υπόλοιπη προπώληση)
• 20€ (ταμείο)

ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ:
• https://www.more.com/music/follakzoid-live-in-athens/
• καταστήματα Public
• καταστήματα Nova
• Mr.Vinylios (Ηφαίστου 24, Μοναστηράκι)

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured