Ναταλία Πετρίτη

Με ένα όμορφο γκρεκάνικο τραγούδι της Κάτω Ιταλίας, το “Aremu Rindineddha” (Άραγε χελιδόνι μου), επιστρέφει η Alkyone, παραδίδοντας ένα ακόμα συγκινητικό δείγμα του ξεχωριστού μουσικού χαρακτήρα της. Η νέα ερμηνεύτρια, τραγουδοποιός και μουσικός, που κέρδισε τις εντυπώσεις με τη συγκλονιστική ερμηνεία της στο παραδοσιακό τραγούδι «Ξενιτεμένα μου πουλιά», ενώ έχει πια σταθερή παρουσία στα ερτζιανά με το ντεμπούτο άλμπουμ της “Exit Sign”, προσεγγίζει με τη μοναδική, απόκοσμη ερμηνεία της το εμβληματικό «Άραγε χελιδόνι μου», ένα τραγούδι που έρχεται από την περιοχή της Απουλία, τους στίχους του οποίου υπογράφει ο Giuseppe Aprile, για να μας ταξιδέψει στις θάλασσες και τους ουρανούς που διέσχισαν τα αποδημητικά πουλιά που είναι τώρα εδώ – ένα ταξίδι που κάνουν τόσοι και τόσοι συνάνθρωποί μας για να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή, πολλές φορές θέτοντάς την τελικά σε κίνδυνο.

Pixel

Σε σύμπραξη με τον συνθέτη και κιθαρίστα Μίμη Νικολόπουλο, τον ενορχηστρωτή και μαέστρο Δημήτρη Σιάμπο και την ορχήστρα The String Orchestra Project, η Alkyone ταράζει για μια ακόμα φορά τα νερά σφραγίζοντας με την απρόσμενη ματιά της ένα διαχρονικό τραγούδι που κουβαλάει όλες τις προσδοκίες, τη χαρά, τη νοσταλγία αλλά και τον πόνο που φέρνει η θάλασσα για τον όπου Γης ελληνισμό ανά τους αιώνες.

Ποιος ξέρει χελιδόνι,
ποια θάλασσα σε φέρνει,
και ποιος σε περιμένει,
μ’ αυτόν τον καλό καιρό.

«Το “Aremu rindineddha” είναι ένα ακόμα από τα τραγούδια που έμαθα τραγουδώντας το γύρω από ένα πιάνο, μαζί με όλη την παρέα. Μέσα σε μια νύχτα, ερωτεύτηκα πραγματικά τόσο τα γκρεκάνικα τραγούδια όσο και την ιστορία την οποία κουβαλάνε. Μισά ιταλικά, μισά ελληνικά, τα γκρεκάνικα ή αλλιώς griko, όπως τα αποκαλούν, είναι μια διάλεκτος την οποία, δυστυχώς, λίγοι πια μιλούν. Προέρχεται από τα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας και είναι ένα εξαιρετικό δείγμα παντρέματος γλωσσών και πολιτισμών. Τα γκρεκάνικα τραγούδια κουβαλάνε μέσα τους εικόνες, ιστορίες, φλόγα, ζωή κι όλο το μπλε της θάλασσας. Το “Aremu rindineddha” –“Άραγε χελιδόνι μου”, όπως αποδίδεται στα νέα ελληνικά– γεννήθηκε από τον Giuseppe Aprile που υπογράφει τους στίχους. Είναι ένα από εκείνα τα τραγούδια που είναι κεντημένα με μπλε κλωστή βουτηγμένη στην αρμύρα. Κι αν κάποτε έφερε μια παρέα γύρω από ένα πιάνο, εδώ, γίνεται αφορμή για να συμπράξουμε παρέα με τον ιδιαίτερα αγαπημένο φίλο και εξαιρετικά ταλαντούχο συνθέτη και κιθαρίστα Μίμη Νικολόπουλο, τον ενορχηστρωτή και μαέστρο Δημήτρη Σιάμπο και την υπέροχη ορχήστρα The String Orchestra Project» αναφέρει η Alkyone.

Από την Παρασκευή 4/8/2023 το τραγούδι θα είναι διαθέσιμο στις ψηφιακές πλατφόρμες.

alk2

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured