Ναταλία Πετρίτη

Με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών από τη θρυλική υπαίθρια συναυλία στη Βουλιαγμένη που έμεινε γνωστή ως «Πάρτι στη Βουλιαγμένη», το αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε βιντεοσκοπημένο υλικό της εποχής, όπου αποτυπώνεται μια από τις σημαντικότερες συναυλίες όλων των εποχών που έλαβε χώρα στην Ελλάδα.

Pixel

Το περίφημο «Πάρτι στη Βουλιαγμένη» πραγματοποιήθηκε σαν σήμερα, στις 25 Ιουλίου του 1983, με πολλούς να το χαρακτηρίζουν ως το «ελληνικό Woodstock». Στη συναυλία-ορόσημο της Μεταπολίτευσης παρευρέθηκαν περίπου 100.000 θεατές, με την πλαζ Βουλιαγμένης να αποτελεί το απόλυτο έναυσμα για να αρχίσουν να φιλοξενούνται μουσικά θεάματα σε ανοιχτούς χώρους της Αθήνας εκτός από γήπεδα και στάδια.

Ως σκηνή της συναυλίας λειτούργησε ένα container του Ο.Λ.Π., με τον κόσμο να κάθεται στην άμμο, να κολυμπά και να χορεύει περιμετρικά της. Η διοργάνωση ήταν του Λουκιανού Κηλαδηδόνη, της Άννας Βαγενά και στενών συνεργατών τους

Στην βραδιά συμμετείχαν πριο συγκεκριμένα με σειρά εμφάνισης οι: Νέλλη Σεμιτέκολο, Μανώλης Μικέλης με την Big Band, Λία Βίσση, Μαντώ Σταματοπούλου, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Βαγγέλης Γερμανός, Χορωδία και μαντολινάτα Φώτη Αλέπορου, Διονύσης Σαββόπουλος, Three and the Koukos Band, Αφροδίτη Μάνου και Γιώργος Νταλάρας. Τη βραδιά μετέδιδε ζωντανά από το Α’ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ο Γιάννης Πετρίδης.

Το «πάρτι της Βουλιαγμένης» καταγράφηκε σε επεισόδιο της εκπομπής «Ατελείωτο κονσέρτο», παραγωγής 1983. Η κινηματογράφηση είχε πραγματοποιηθεί από τους Ηρακλή Παπαδάκη και Διαγόρα Χρονόπουλο. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ακούγονται σχόλια του Διονύση Σαββόπουλου και του Λουκιανού Κηλαηδόνη από την εκπομπή της ΕΡΤ «Σαν παλιά φωτογραφία» του 2002.

Παράλληλα, προβάλλονται στιγμιότυπα της συναυλίας, ενώ βλέπουμε τους Λουκιανό Κηλαηδόνη, Βαγγέλη Γερμανό, Διονύση Σαββόπουλο και Αφροδίτη Μάνου να ερμηνεύουν διάφορα κομμάτια, ενώ παρεμβάλλονται πλάνα από τους θεατές την ώρα που απολαμβάνουν την συναυλία και κάνουν βραδινό μπάνιο στη θάλασσα.

Έτος παραγωγής: 1983

Συντονισμός εκπομπής: Διαγόρας Χρονόπουλος

Σκηνοθετική επιμέλεια: Ηρακλής Παπαδάκης

Ανάγνωση κειμένων: Δημήτρης Τσούτσης, Κώστας Σιδηρόπουλος

Δείτε το υλικό της ΕΡΤ εδώ.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured