Ναταλία Πετρίτη

O «Aρχάγγελος» είναι το 3ο single από το επερχόμενο album των Echo Tides, Ανδρομέδα FM, που θα κυκλοφορήσει στις 3 Μαρτίου, από την United We Fly. Το συγκρότημα είχε κυκλοφορήσει προηγουμένως τα singles «Τούνελ» και «Η Aόρατη Κορδέλα», από τη νέα τους δισκογραφική δουλειά, η οποία μάλιστα αποτελεί και το πρώτο εξ ολοκλήρου ελληνόφωνο album τους.

Τα Echo Tides είναι η αγαπημένη πλέον παρέα μουσικών που αποτελείται από τον Παναγιώτη Πανταζή, γνωστό ως Pan Pan, που παίζει synthesizers, τραγουδάει, αναλαμβάνει την παραγωγή και τους στίχους και γράφει τη μουσική μαζί με τον Γιάννη Αναγνωστόπουλο (μπάσο, synthesizers), την Καλλιόπη Μητροπούλου (φωνή) και τον Γιώργο Λυγουριώτη (drums).Σύμφωνα με τους ίδιους, ο «Αρχάγγελος» είναι το αποτέλεσμα που προκύπτει όταν ένας φαν της hiphop και ένας φαν της black metal γράφουν μαζί μουσική -ένας new wave ήχος με παράσιτα από το παλιό ραδιοφωνάκι του Pan Pan ξετυλίγεται πάνω από μια μελαγχολική, λυρική μπασογραμμή, ενώ οι στίχοι μιλούν για την άνευ όρων αγάπη και την θέρμη της, ακόμα και όταν προέρχεται από ανθρώπους που δεν είναι πια στη ζωή.

Ο «Αρχάγγελος» είναι το μόνο κομμάτι του δίσκου που δεν έχει ντραμς και υπάρχουν στιγμές όπου οι στίχοι του υποστηρίζονται κυριολεκτικά από τη μουσική. Μια από αυτές είναι αυτή όπου που ακούγεται ο στίχος «βάλαμε το ράδιο στο αυτοκίνητο» και ταυτόχρονα ακούγονται και τα ραδιοφωνικά παράσιτα που ηχογράφησε ο Παναγιώτης Πανταζής.

Για την δημιουργία του «Αρχάγγελου», ο Pan Pan έγραψε αρχικά τις μελωδίες με την σκέψη το κομμάτι να είναι ακουστικό, και το ίδιο βράδυ ο Γιάννης έστειλε τη μελωδία του μπάσου. Οι στίχοι ήρθαν στη συνέχεια, με αφετηρία έναν διάλογο που άκουσε ο Παναγιώτης μια μέρα στο τραίνο, ανάμεσα σε δυο γυναίκες που κοίταζαν από τα παράθυρα την πόλη στην οποία γύριζαν.

«Τα λόγια τους ξεχείλιζαν αγάπη, για τον τόπο και τους ανθρώπους στους οποίους επέστρεφαν, κι εγώ από τη μία άκουγα αυτές τις γυναίκες να μιλάνε με όλη τη λατρεία του κόσμου αναφερόμενες σε κάτι πανέμορφο, κι από την άλλη κοίταζα από το παράθυρο κι έβλεπα κάτι παράγκες. Ωστόσο η ατελείωτη αγάπη που πότιζε τα λόγια τους με είχε συνεπάρει και θέλησα να μιλήσω για κάτι δικό μου αντίστοιχα», αναφέρει ο Παναγιώτης Πανταζής

Υπήρξαν διάφορες ιδέες για τον τίτλο του κομματιού, αλλά η απώλεια του Σωτήρη, της καρδιάς του μπαρ «Αρχάγγελος» και φίλου του Παναγιώτη, λίγο πριν ηχογραφηθεί το κομμάτι, έφερε μια τελευταία αλλαγή. «Ένιωσα πως το κομμάτι πήρε ένα νέο νόημα, ότι μιλούσε για τους ανθρώπους που έχουμε χάσει αλλά νιώθουμε ακόμα την αγάπη τους. Ο Αρχάγγελος ως λέξη είναι αποκομμένος από θρησκείες, είναι ένα μεγαλύτερο σύμβολο προστασίας», συμπληρώνει ο Παναγιώτης.

Το videoclip του «Αρχάγγελου» υπογράφει η σκηνοθέτις Ζακλίν Λέντζου. Η ταινία της Έκτορας Μαλό: Η τελευταία μέρα της χρονιάς τιμήθηκε το 2018 στις Κάννες με το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους, ενώ η τελευταία μεγάλου μήκους ταινία της, Σελήνη, 66 ερωτήσεις κέρδισε πολύ θετικά σχόλια «ταξιδεύοντας» από το MoMA της Νέας Υόρκης, μέχρι το Garage της Ρωσίας και από την Κίνα ως το Μεξικό, ενώ τον Αύγουστο απέσπασε στο Σαράγεβο το βραβείο Cineuropa.

Βρείτε το single «Αρχάγγελος» σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες και στο e-shop της United We Fly.

Δείτε το videο για τον «Αρχάγγελο»:

arxaggelos

Music: Johnny Anagnostopoulos / Panagiotis Pantazis / Giorgos Ligouriotis

Lyrics: Panagiotis Pantazis

Giorgos Ligouriotis: Drums

Kalliopi Mitropoulou: Vocals

Johnny Anagnostopoulos: Bass / Synthesizers

Panagiotis Pantazis: Synthesizers / Sequencers / Vocals

VIDEO CREDITS

Σενάριο/Σκηνοθεσία

 Ζακλίν Λέντζου

Διεύθυνση Φωτογραφίας

Κωνσταντίνος Κουκουλιός

Μοντάζ

Μάριος Κλεφτάκης

Παίζουν: 

Κάτια Ουριάντκο

Ισαβέλλα Αλωπούδη

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured