Ναταλία Πετρίτη

Σε ηλικία 75 ετών άφησε την τελευταία της πνοή χθες το απόγευμα η σπουδαία στιχουργός Μαριανίνα Κριεζή, η οποία και άφησε το στίγμα της στο εγχώριο τραγούδι όσο πολλοί λίγοι καλλιτέχνες της γενιάς της.

Η Μαριανίνα Κριεζή υπήρξε στιχουργός όλων των τραγουδιών της θρυλικής ραδιοφωνικής εκπομπής «Εδώ Λιλιπούπολη», για την οποία υπέγραψε και πολλά κείμενα, ενώ συνεργάστηκε και με εξαιρετικά σημαντικούς μουσικούς καλλιτέχνες του εγχώριου πενταγράμμου, για τους οποίους και έγραψε τεράστιες επιτυχίες.

Η είδηση του θανάτου της σκόρπισε θλίψη στον καλλιτεχνικό και όχι μόνο κόσμο, ενώ ήταν η Ελένη Δήμου αυτή που την έκανε γνωστή, μέσα από ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα.

https://www.facebook.com/eleni.dimou.5667/posts/1823176061215540

Η Μαριανίνα Κριεζή γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947, μεγάλωσε στο Ψυχικό, ενώ είχε καταγωγή από την Ύδρα. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών χωρίς να πάρει τελικά το πτυχίο της, και Διακοσμητική - Σκηνογραφία στα εργαστήρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Το 1969 άφησε την Αθήνα για το Παρίσι για να σπουδάσει σχέδιο υφάσματος, ενώ όταν επέστρεψε στην Ελλάδα εργάστηκε ως γραφίστρια.  

Ήταν την άνοιξη του 1977 όταν και η ίδια άρχισε να συνεργάζεται με το Τρίτο Πρόγραμμα, στο οποίο διευθυντής ήταν τότε ο Μάνος Χατζιδάκις.

Εκεί έγραψε τους στίχους όλων των τραγουδιών της ιστορικής ραδιοφωνικής εκπομπής «Εδώ Λιλιπούπολη», συμμετέχοντας επίσης και στα κείμενά της ως συγγραφικό δίδυμο με την ηθοποιό Άννα Παναγιωτοπούλου. Τα κομμάτια της Λιλιπούπολης έντυσαν οι νέοι τότε συνθέτες, Δημήτρης Μαραγκόπουλος, Λένα Πλάτωνος, Νίκος Κυπουργός και Νίκος Χριστοδούλου, ενώ στην ερμηνεία τους βρέθηκαν οι Σπύρος Σακκάς, Σαβίνα Γιαννάτου, Αντώνης Κοντογεωργίου και Νένα Βενετσάνου.

Η Μαριανίνα Κριεζή συνέπραξε επίσης ως κειμενογράφος σε επιθεωρήσεις της «Ελεύθερης Σκηνής».

Ως παραγωγός στην ΕΡΑ παρουσίασε διάφορες εκπομπές, όπως την φιλοζωική εκπομπή «Μου το 'πε ένα πουλάκι», τη νυχτερινή εκπομπή «Το νυχτικό του πύργου» και την εκπομπή «Αύριο όλα θα είναι καλύτερα».

Στη μακρά σταδιοδρομία της ως στιχουργός συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, με τεράστια ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου, όπως οι Αρλέτα, Ελένη Δήμου, Στράτος Διονυσίου, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Σαβίνα Γιαννάτου, Μιχάλης Μπαζάκας, Δήμητρα Γαλάνη, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ενώ στίχους της έχουν μελοποιήσει συνθέτες όπως οι Λένα Πλάτωνος, Νίκος Κυπουργός, Δημήτρης Μαραγκόπουλος, Νίκος Χριστοδούλου, Λάκης Παπαδόπουλος, Γιάννης Σπανός, Δήμητρα Γαλάνη, Μιχάλης Καπούλας, Ευσταθία, Τάκης Μουσαφίρης, Διονύσης Τσακνής κ.ά.

Μερικά από τα κομμάτια που η ίδια έγραψε ήταν τα «Τα ήσυχα βράδια», η «Σερενάτα» και το «Batida de Coco» της Αρλέτας, το «Ένα λεπτό περιπτερά» του Στράτου Διονυσίου, ολόκληρος ο δίσκος Σαμποτάζ της Λένας Πλάτωνος, αλλά και το πιο πρόσφατο «Δεν έχω χρόνο» του Μιχάλη Χατζηγιάννη.

H Μαριανίνα Κριεζή υπήρξε επίσης και επιτυχημένη συγγραφέας βιβλίων για μικρά παιδιά, ανάμεσα στα οποία και τα «Aχ, γιατί να είμαι γάτα»!, «Είμαι ένας βάτραχος μικρούλης ο Εμμανουήλ Α. Μπακακούλης», «Μια τίγρη φοβερή, φοβερή και τρομερή!« κ.α.

Οι συλλυπητήριες δηλώσεις από την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού

Στο συλλυπητήριο μήνυμα της η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη ανέφερε: «Μέσα από την απλότητα των στίχων της, ο ποιητικός λόγος της Μαριανίνας Κριεζή ξεχείλιζε από ευαισθησία, προσωπικά βιώματα, ευρηματικότητα, χιούμορ. Στοιχεία που χαρακτήριζαν, επίσης, τα θεατρικά της κείμενα, τα βιβλία της, τη ραδιοφωνική της παρουσία. Η ανεπιτήδευτη γραφή της ταυτίστηκε με τη σπουδαία «Λιλιπούπολη» του Γ’ Προγράμματος του Μάνου Χατζιδάκι, για να συνδεθεί στη συνέχεια, με την πρωτοποριακή, την ποπ, την έντεχνη, τη λαϊκή μουσική. Αναμφίβολα, το ελληνικό τραγούδι οφείλει σε εκείνη και στην αμεσότητα των στίχων της, ένα σημαντικό μέρος της ανανέωσής του τις τελευταίες δεκαετίες. Η ειλικρίνεια του συναισθήματός της θα μας λείψει, αλλά τα τραγούδια της θα συνεχίσουν να μας συγκινούν. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους της και στους πολλούς φίλους της».

Μερικά από τα αγαπημένα κομμάτια που μας χάρισε η Μαριανίνα Κριεζή:

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured