Ναταλία Πετρίτη

Πρεμιέρα για τη νέα χρονιά έκανε το βράδυ της Τετάρτης η εκπομπή «Μουσικό Κουτί» της ΕΡΤ, η οποία και ξεκίνησε με το καλύτερο πιθανό ποδαρικό την πορεία της για το 2022. Στην εκπομπή, βρέθηκαν καλεσμένοι του Νίκου Πορτοκάλογλου και της Ρένας Μόρφη η θρυλική Μαρία Φαραντούρη και ο αγαπημένος Αλκίνοος Ιωαννίδης. Και οι δύο καλλιτέχνες αποθεώθηκαν για τις ερμηνείες τους στα κοινωνικά δίκτυα, ενώ η εκπομπή σκαρφάλωσε στην κορυφή των τάσεων του Twitter με το hashtag #mousikokouti. Όσον αφορά στην τηλεθέαση, το «Μουσικό Κουτί» βρέθηκε στη δεύτερη θέση της ζώνης των 23:00, ενώ συγκέντρωσε το 6% των τηλεθεατών εκείνης της ώρας.

Η παρουσία της Μαρίας Φαραντούρη, και η τηλεοπτική επιστροφή του Αλκίνοου Ιωαννίδη έπειτα από πάρα πολλά χρόνια αποχής, δημιούργησαν μια μυσταγωγική ατμόσφαιρα, μέσα από ερμηνείες κομματιών ιστορικών καλλιτεχνών, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Νίκος Γκάτσος, ο Leonard Cohen και οι Radiohead. Οι ίδιοι ερμήνευσαν μουσικά κομμάτια του Μίκη Θεοδωράκη και των Beatles, αλλά και κυπριακά νανουρίσματα.

Το κοινό της εκπομπής δεν έχασε την ευκαιρία να σχολιάσει την εμφάνιση των δύο καλλιτεχνών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνοντας λόγο για την συγκίνηση που αυτή προκάλεσε, μέσα από την απλότητα και τη σεμνότητά τους και βέβαια τις σπουδαίες ερμηνείες τους.

Μερικά από τα τραγούδια που ακούστηκαν ήταν το «Άσμα ασμάτων», η «Περσεφόνη» και το «Ποιος τη ζωή μου», όπως και ο «Προσκυνητή», το «Όνειρο ήτανε» και το «Με πόσα ψέματα». Ανάμεσα στις διασκευές που το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει ήταν η «Πατρίδα», το “Sometimes”, «Ο γέρο Νέγρος Τζιμ», το «Να με προσέχεις», ο «Ναυαγός», το “Hallelujah” και πολλά άλλα.

«Είμαι ερωτευμένη με όλα μου τα τραγούδια αλλά ασφαλώς δεν μπορώ να ξεφύγω από τα πρώτα μου και ιδιαίτερα από το «Ματωμένο Φεγγάρι» που μου έδωσε ο Μίκης Θεοδωράκης όταν ήμουν 17 χρονών», εξομολογήθηκε η Μαρία Φαραντούρη κατά τη διάρκεια της εκπομπής. Η ίδια συνέχισε αναφέροντας: «Το 1969 βρέθηκα με την Yoko Ono, τον John Lennon και τον Paul McCartney στο Λονδίνο, ήταν λίγο πριν διαλυθεί το γκρουπ. Θυμάμαι ότι με ρωτούσαν με πολύ ενδιαφέρον για την κατάσταση τότε στην Ελλάδα (δικτατορία), για τα βιβλία του Καζαντζάκη και για άλλα θέματα που αφορούσαν τον ελληνικό πολιτισμό. Αυτοί οι μύθοι ήταν στην καθημερινότητα τους πολύ απλοί αλλά συνάμα είχαν και πνευματικότητα . Εννοείται ότι εγώ τους τραγούδησα το «Κράτησα τη ζωή μου» και το «Αν θυμηθείς το όνειρό μου» και αυτοί έπαιζαν κάποια ακόρντα». Στην ίδια συνέντευξη, η Φαραντούρη αποκάλυψε γιατί ονομάζει τα Κύθηρα «ιερό νησί», γιατί προτιμά τη Νέα Υόρκη από το Μπουένος Αύρες και γιατί θα ξανάβλεπε στο σινεμά την «Πριγκίπισσα Σίσσυ».

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης από την άλλη, θυμήθηκε στο «Μουσικό Κουτί» την πιο συγκινητική στιγμή που έχει ζήσει σε συναυλία του: «Στην Γερμανία έχω παίξει αρκετές φορές χωρίς να υπάρχει ούτε ένας Έλληνας στο κοινό. Τα τελευταία όμως χρόνια άρχισαν να έρχονται πολλοί Έλληνες, οι οποίοι ήταν η νέα γενιά μεταναστών λόγω της κρίσης. Έτυχε να έρθουν άνθρωποι που ήταν η πρώτη τους μέρα στην ξενιτιά, είχαν ταξιδέψει εκείνη τη μέρα και ήρθαν κατευθείαν στην συναυλία μου για να συνδεθούν με αυτό που άφησαν πίσω. Το θεώρησα τόσο τιμητικό να έρχονται και να καθρεφτίζουν το πρόσωπο τους στο δικό μου». Ο ίδιος αναφέρθηκε στα παιδικά του χρόνια στην Λευκωσία, στο πραξικόπημα της Κύπρου, την αγάπη του για τα ντραμς αλλά και για τη μεγάλη συλλογή του με αυτόγραφα από τον Σαββόπουλο!

Δείτε εδώ την εκπομπή «Μουσικό Κουτί» της ΕΡΤ.

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured