View More

Άμεση στήριξη ζητούν οι διοργανωτές πολιτιστικών εκδηλώσεων

Τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης  για την προστασία της δημόσιας υγείας πλήττουν τον κλάδο και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων ζητά  την ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζομένων.

news.team
news.team

Επιστολή έστειλε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων (ΠΣΔΕ), προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στην οποία αναφέρει ότι ο κλάδος είναι εκτεθειμένος και πάλι επαγγελματικά και οικονομικά. Όπως επίσης αναφέρει, τυπικά είναι ανοικτός, αφού ουσιαστικά δεν εργάζεται από τον Οκτώβριο 2021 και έπειτα, γιατί ο κόσμος δεν συναθροίζεται στις μουσικές σκηνές και στα θέατρα από το φόβο της μετάδοσης του ιού, με αποτέλεσμα η λειτουργία των χώρων του θεάματος ακροάματος με προσέλευση από 30 έως 50% της πληρότητας να είναι μη βιώσιμη οικονομικά, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους καλλιτέχνες. 

Μετά τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης για την προστασία της δημόσιας υγείας, μάλιστα, ο ΠΣΔΕ ζητά την ενίσχυση των επιχειρήσεων του κλάδου, αλλά και των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις διοργάνωσης θεαμάτων και ακροαμάτων που μένουν πάλι αιφνίδια χωρίς εργασία. 

Αναλυτικά η επιστολή:

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ (ΠΣΔΠΕ)

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΣΔΠΕ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

 
Προς                                                                                                      
1.  Υπουργό Οικονομικών  κ. Χρήστο Σταικούρα
2.  Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων  κ. Άδωνι Γεωργιάδη
3. Υφ. Οικονομικών κ.. Απόστολο Βεσυρόπουλο
4.  Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ.  Θεόδωρο Σκυλακάκη

Κοινοποίηση στην Υπουργό Πολιτισμό κα Λίνα Μενδώνη, στον Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη και στη Γενική Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού κυρία Ελένη Δουνδουλάκη


Θέμα : Επιστολή του ΠΣΔΠΕ για άμεση ενίσχυση των πληττόμενων επιχειρήσεων πολιτισμού και των εργαζόμενών τους,  μετά τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν

 
Αξιότιμοι κύριοι,

Βρισκόμαστε για άλλη μία φορά εκτεθειμένοι επαγγελματικά και οικονομικά, ως βαρύτατα πληττόμενος κλάδος, ο οποίος τυπικά είναι ανοικτός, ενώ ουσιαστικά ΔΕΝ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ από τον Οκτώβριο 2021 και έπειτα, γιατί ο κόσμος δεν συναθροίζεται στις μουσικές σκηνές και στα θέατρα από το φόβο της μετάδοσης του ιού, με αποτέλεσμα η λειτουργία των χώρων του θεάματος ακροάματος με προσέλευση από 30 έως 50% της πληρότητας να είναι μη βιώσιμη οικονομικά, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους καλλιτέχνες.

Οι ελάχιστες εξαιρέσεις που αφορούν παραστάσεις με πλήρη προσέλευση αντιπροσωπεύουν ένα εξαιρετικά μικρό αριθμό εργαζομένων, αίολοι και αυτοί στις συνεχόμενες ακυρώσεις και αναβολές, είτε με κρατική εντολή, είτε με κρούσματα στους θιάσους ή στις μπάντες, με αποτέλεσμα την παύση των παραστάσεων  και την απώλεια εισοδήματος των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων.

Τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης για την προστασία της δημόσιας υγείας, τα οποία θα τηρήσουμε ως οφείλουμε, πρέπει να συνοδεύονται από άμεση πολιτική ενίσχυσης των επιχειρήσεών μας, των καλλιτεχνών, μουσικών, τεχνικών, και  των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις διοργάνωσης θεαμάτων και ακροαμάτων που μένουν πάλι αιφνίδια χωρίς εργασία. 

Οφείλετε να προχωρήσετε άμεσα σε μέτρα αναστολής  των συμβάσεων των εργαζομένων στο θέαμα ακρόαμα και στις επιχειρήσεις παραγωγής που μένουν χωρίς αντικείμενο, να επιδοτήσετε με νέα επιστρεπτέα προκαταβολή τις επιχειρήσεις πολιτισμού  καθώς και τα ενοίκια των επιχειρήσεων και των εργαζόμενών  μας.

Οι επιστρεπτέες προκαταβολές που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα διατέθηκαν για τη βιωσιμότητά μας, όπου επιχειρήσεις και καλλιτέχνες εργάστηκαν για 6 μήνες σε ένα διάστημα 19 μηνών από τις 20/2/20 μέχρι 30/9/21. Τώρα που δεν εργαζόμαστε ουσιαστικά καθόλου, παρ όλο που είναι ανοιχτοί οι ΚΑΔ, θα έπρεπε να  επιδοτηθεί από το κράτος το σύνολο της επιστρεπτέας  για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις και όχι να προτείνετε επιστροφή της και μάλιστα τον  Ιούνιο του 2022, ενώ αμφιβάλλουμε αν και τον Ιούνιο του 2023 θα μπορούν οι επιχειρήσεις να ανακάμψουν και να μπορέσουν να ανταποκριθούν οικονομικά.

Τα ελάχιστα χρήματα που θα συντηρούσαν το διάστημα των εορτών 2021 επιχειρήσεις και εργαζόμενους, καταργήθηκαν από την εφαρμογή των νέων μέτρων.

Έχει εξαντληθεί κάθε οικονομική, ψυχολογική και επαγγελματική δυνατότητα επιβίωσης στο δύσκολο στίβο της πανδημίας, που τον δυσκολεύει ακόμα περισσότερο η ανασφάλεια που μας δημιουργείτε, με την αναγγελία παύσεως εργασιών χωρίς παράλληλη εξασφάλιση λύσεων και προτάσεων.

Σας καλούμε να  αναλάβετε τις ευθύνες σας και να σταθείτε αρωγοί μας και όχι θεατές της αιφνίδιας αυτής επαγγελματικής μας ανατροπής.
Για τον

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Η Πρόεδρος                                                            
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ   

Ο Γραμματέας
ΕΛΙΣΣΑΙΟΣ ΠΑΤΣΕΛΑΣ     


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Release Athens επιστρέφει μεγαλύτερο από ποτέ και εσείς έχετε την ευκαιρία να κερδίσετε πλούσια δώρα σε συνεργασία

Το ντοκιμαντέρ αναμένεται να περιλαμβάνει ακυκλοφόρητο μέχρι σήμερα υλικό συναυλιών των τελευταίων 50 ετών

Φήμες θέλουν επίσης και την Saoirse Ronan να έχει προστεθεί στο λαμπερό cast της πολυαναμενόμενης ταινίας

FEATURED TODAY

Ο Βασίλης Σπανός επιλέγει  5 film scores του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη και πρωτοπόρου των synths και της ηλεκτρονικής μουσικής που έφυγε από τη ζωή στις 17 Μαΐου 2022, σε ηλικία 79 ετών. 

Στο νέο του Diggin' o Ζώης Χαλκιόπουλος βάζει ξανά στο πικάπ το Shades of Blue, δεκαεννέα χρόνια μετά την κυκλοφορία του, και οδηγεί  με ανοιχτά τα παράθυρα. 
O Αθηναίος garage rocker διαλέγει τα αγαπημένα του βινύλια και συζητάει με τον Δημήτρη Λιλή για το “Piano In The Shower”, τους Acid Baby Jesus και τη Σίφνο
Top
0
Shares