Ναταλία Πετρίτη

Πόλεμος της Βοσνίας

Ημερομηνία6 Απρ 1992 – 14 Δεκ 1995

Νεκροί: 57.358 στρατός, 39.309 άμαχοι

Syria

Ημερομηνία: 11 Μαρτίου 2011 - σήμερα

Νεκροί: 388.652, πάνω από 22.000 παιδιά

Ηχητικά απόκοσμο, το Syria των Least Concern ξεδιπλώνει ένα μεταπολεμικό τοπίο τρόμου· σαν πάνω από την κοιλάδα των νεκρών ψυχές να ίπτανται επιβλητικά, να στοιχειώνουν των ζώντων τις εν λήθη συνειδήσεις, σπρώχνοντάς τις έξω από το comfort zone (του καναπέ και των social media) το οποίο σιωπηλά συναινεί σε κάθε τι πολεμικό.

Το «Shout out loud» είναι η φωνή που γίνεται πηγή αφύπνισης, ένα θραύσμα φωτός και η εκκίνηση ενός νέου τόπου.

Στο Syria συμμετέχουν οι Magic De Spell, κι ακούμε απόσπασμα από το Sarajevo με τη φωνή του Γιώργου Λαγγουρέτου – ενώ στο ρεφρέν τα φωνητικά είναι του Πάνου Μπίρμπα. Όλα ξεκίνησαν όταν οι Magic De Spell ακούγοντας, μέσω κοινού τους φίλου, ένα demo από τη διασκευή που είχαν κάνει οι Least Concern για το Sarajevo, ενθουσιάστηκαν, έτσι τα δύο συγκροτήματα ήρθαν σε επαφή και ξεκίνησε η σύμπραξη.

Η Νάντια Πυθαρά, φωνή των Least Concern, διασκευάζοντας τους στίχους θαύμαζε τον πολιτικό λόγο του Sarajevo τον δοσμένο, όπως είπε, σε μια γλώσσα απλή και, γι' αυτό, οξεία: είναι ένα σύγχρονο εμβατήριο-μανιφέστο υπέρ της πιο φυσικής ανθρώπινης αξίας κι αξίωσης, αυτής της ειρήνης, το οποίο με ευφυΐα χρησιμοποιεί εργαλεία που απαντώνται στον πόλεμο και στην προπαγάνδα, μόνο για να τα καταργήσει.

«Διασκευάζει κανείς κομμάτια στα οποία αναγνωρίζει τη δυνατότητα προέκτασης και το στοιχείο της διαχρονικότητας, κομμάτια στα οποία με κάποιον τρόπο θέλει να μετέχει. Ξεκινώντας τη διασκευή του Sarajevo θέλαμε να μπούμε σ' αυτό τον κόσμο, όπου ο πόλεμος κι η βία ως έννοιες κι επιλογές δεν ταυτίζονται με γεωγραφικές συντεταγμένες, ούτε με εποχές, έτσι που αν ανταλλάξουμε το "Σαράγεβο" με το "Συρία", θα μιλάμε ακριβώς για το ίδιο πράγμα - 28 χρόνια αργότερα. Γραμμένο σε μια εποχή όπου το "το είπε η τηλεόραση" έκανε νόημα - ενώ θα ακουγόταν σήμερα ξεπερασμένο - το Sarajevo φιλοξενεί το μοντέλο που εξυπηρετείται από τα social media τρεις δεκαετίες αργότερα με ακριβώς τον ίδιο τρόπο».

Τέλος, όπως υποστηρίζει, η αφύπνιση της συνείδησης είναι εντελώς προσωπική υπόθεση - και προϋποθέτει να την διακρίνει κανείς από τους κοινωνικοπολιτικούς μηχανισμούς.

Μουσική διασκευή: Least Concern

Διασκευή στίχων: Νάντια Πυθαρά

Φωνή: Νάντια Πυθαρά

Κιθάρα: Βασίλης Δρακόπουλος

Μπάσο: Παναγιώτης Ζαφειριάδης

Τύμπανα: Δημήτρης Γεωργόπουλος

Πλήκτρα: Δημήτρης Μποτής (Magic De Spell)

Φωνή “Sarajevo”: Γιώργος Λαγγουρέτος (Magic De Spell)

Πολυφωνικό Chorus: Πάνος Μπίρμπας

Recording/ Mix/ Mastering: Γιώργος Αρχοντάκης (Magic De Spell) @ Vintage Studios

Video Clip: Γιώργος Χρυσαφάκης

Ένα σύντομο βιογραφικό για τους Least Concern:

Οι Least Concern δημιουργήθηκαν στην Αθήνα το 2015 και παίζουν αγγλόφωνο εναλλακτικό ροκ. Το 2017 κέρδισαν το διαγωνισμό συγκροτημάτων του 8th GhostHouse Band Festival, ενώ τo 2018 έγιναν θέμα της εκπομπής ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ2 "Ες αύριον τα Σπουδαία", και της συναυλιακής εκπομπής της ΕΡΤ3 "Volume Sessions". Επιλέχθηκαν ανάμεσα στους 20 καλλιτέχνες που εκπροσώπησαν την Ελλάδα στο Διεθνές Forum Music Showcase Greece στη Θεσσαλονίκη το Δεκέμβριο του 2019. Ο πρώτος τους δίσκος Midnight Blue κυκλοφόρησε το 2020. Έχουν εμφανιστεί στην κεντρική σκηνή στο Φεστιβάλ Νεστόριο, στο Κύτταρο, και έχουν κάνει συναυλίες στην Αθήνα στο Six Dogs, στο Ρομάντσο, κ.α. 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured