Δήμητρα Γαλάνη: «Ψάχνουμε Για Υπουργό Πολιτισμού»

Αιχμές κατά του υπουργείου Πολιτισμού άφησε η Δήμητρα Γαλάνη μιλώντας στην εκπομπή «Βόλτα» και στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου. 

news.team
news.team

Η κ. Γαλάνη, μιλώντας στην εκπομπή της Μαργαρίτας Μυτιληναίου στον Αθήνα 9,84, διευκρίνισε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι σε σωστό δρόμο, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν φτάνει αυτό. Όπως είπε, οι Οργανισμοί Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων δε στηρίζονται σε αυτή τη φάση με συνέπεια «να μην στηρίζεται η εθνική μας ταυτότητα, το τραγούδι».

«Είναι έντονο και σκληρό αυτό που λέω, αλλά απευθυνόμαστε σε μία κυβέρνηση, η οποία ακούει. Δεν είναι δυνατόν να μην έχουν σκεφτεί ένα σοβαρό σχέδιο στην ιστορία αυτή. Δεν είναι απλά εργασιακά τα θέματα, είναι θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Είναι πολύ σοβαρό. Η πνευματική ιδιοκτησία είναι το επίπεδο του πολιτισμού του κάθε κράτους. Χώρες οι οποίες δεν έχουν κάλυψη σοβαρή της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι απολίτιστες», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Η κ. Γαλάνη έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη ζημιά που έχει υποστεί ο χώρος του πολιτισμού από την πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση που βιώνουμε. «Δεν ξέρουμε πού θα βγάλει, είναι αχαρτογράφητο ακόμη όλο αυτό κι όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως. Απλά εδώ, επειδή υπήρχε μεγάλη δραστηριότητα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω του «ανοιχτού», μένουν στον αέρα μουσικοί, τεχνικοί, γραφεία -εκτός από τους καλλιτέχνες, που κι εμείς οι ίδιοι ζούμε από αυτό που κάνουμε- αλλά ξαφνικά όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι είναι στον αέρα κανονικά», τόνισε και πρόσθεσε όλα αυτά έπρεπε να τα σκεφτεί το υπουργείο Πολιτισμού κι όχι να ψάχνει τώρα για λύσεις.

Για την ανάρτηση του Φοίβου Δελοιβοριά, στην οποία καταγράφεται η πρόθεση καλλιτεχνών να προχωρήσουν σε καθολικές απαγορεύσεις των έργων τους, η κ. Γαλάνη είπε: «να φτάνουμε σε αυτό το σημείο, επιτρέπεται; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Θα έπρεπε να πει το υπουργείο Πολιτισμού "στηρίζουμε το ελληνικό τραγούδι, την ελληνική μουσική και την ελληνική γλώσσα"», είπε η κ. Γαλάνη και τόνισε: «εδώ θέλουμε το υπουργείο Πολιτισμού, όχι στα πρακτικά».
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Jay Z, Foo Fighters και Tina Turner ανάμεσα στα ονόματα που τιμούνται φέτος από τον θεσμό.

Ο τραγουδιστής ήταν 85 ετών.

FEATURED TODAY

 Μουσικός, κινηματογραφιστής, εσχάτως και επιμελητής της συλλογής GOST: A Spiritual Exploration into Greek Soundtracks (1975-1989) , ο Γιάννης Βεσλεμές μιλάει στον Βασίλη Σεβδαλή για όλα όσα συμβαίνουν δημιουργικά τελευταία στο σύμπαν του.

Όσο περιμένουμε την κινηματογραφική μεταφορά του Dune, βουτάμε στις σελίδες ενός άλλου βιβλίου του Frank Herbert, της Λευκής Πανώλης, που μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Οξύ και θυμίζει κάτι από τη ζωή μας τελευταία.

Misuta Go, Στάθης Καλατζής, Γιώργος Κονδύλης και Μαρία Παππά διαλέγουν την αγαπημένη τους μουσική που συνόδευσε την ιαπωνική ένατη τέχνη, όσο απολαμβάνουμε αυτή του Flying Lotus για το φρέσκο Yasuke του Netflix.

Top