news.team

Μία λίστα «για τους φίλους» ανέβασε στο Spotify ο Φοίβος Δεληβοριάς, αφιερώνοντάς την -μεταξύ άλλων- στον Απόστολο Καλδάρα που έγραψε ένα από τα θεμελιώδη αριστουργήματα του ελληνικού τραγουδιού: το «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι». "Το ακούω σήμερα-και σκέφτομαι πως ο ήρωάς του θα μπορούσε να είναι ο νεαρός Μανώλης Γλέζος", συμπλήρωσε...

Ακούστε εδώ τη λίστα και διαβάστε το μήνυμά του:

Το γνωστό «Πρώτο σκαλί» του Καβάφη, ο Απόστολος Καλδάρας το πάτησε 25 χρονών με ένα από τα θεμελιώδη αριστουργήματα του ελληνικού τραγουδιού: το «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι». 
Το ακούω σήμερα-και σκέφτομαι πως ο ήρωάς του θα μπορούσε να είναι ο νεαρός Μανώλης Γλέζος.
Και σε αυτό να σταματούσε ο Καλδάρας, δοξασμένος θα ήταν.
Δε σταμάτησε όμως, όπως ξέρουμε, εκεί. Η έμπνευσή του, η προσαρμοστικότητά του σε φωνές, στιλ, δεκαετίες, καθώς και η ατέλειωτη σπουδή του στη βυζαντινή, αλλά και  στην ευρύτερη ανατολική μουσική γέννησαν δεκάδες αριστουργημάτων, πολλά από τα οποία ακούγονται σήμερα πιο ζωντανά και από όταν γράφτηκαν.
Άλλα χορευτικά, άλλα λυρικά, άλλα αφηγηματικά, άλλα έντεχνα-και η «Μικρά Ασία» βασίλισσα ανάμεσά τους.
Φέτος με την «Ευτυχία» ήταν η χρονιά του.Τον ανακάλυψε άλλη μια γενιά, τον ξαναέκαναν εικόνα οι παλιότεροι.Η ταινία δείχνει πόσο σεβόταν τους στιχουργούς και τον Λόγο, σε αντίθεση με πολλούς συναδέλφους του που έκρυβαν και υποτιμούσαν τη σημασία του.Αυτό το κέρδισαν τα τραγούδια του-μάθημα για τους σύγχρονους συνθέτες.
Η λίστα αφιερώνεται στα δωμάτια των Κώστα Καλδάρα, Λίνας Νικολακοπούλου, Βασίλη Μαντζούκη, Usurum, αλλά και στον παντοτινό ανοιχτό χώρο του Μανώλη Γλέζου.

{youtube}mldi3_rwAM0{/youtube}

{youtube}V8nj-rKnvwk{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured