news.team

φωτογραφία: Κώστας Κατωμέρης

Τα νέα ήταν γνωστά, από καιρό. Και ο Θάνος Μικρούτσικος δεν έκρυψε ούτε το θέμα που είχε αποκτήσει, ούτε τη μάχη που ξεκίνησε ενάντια στον καρκίνο, γράφοντας δημόσια μηνύματα ακόμα και μέσα από το νοσοκομείο, όταν χρειάστηκε να μπει πρόσφατα, για σημαντικό διάστημα. Τον θάνατό του ανακοίνωσε πριν μερικά λεπτά η οικογένειά του.

Ο Θάνος Μικρούτσικος ξεκίνησε από μικρός την ενασχόλησή του με τη μουσική, μεγαλώνοντας στην Πάτρα και διατήρησε το ενδιαφέρον του αυτό με παράλληλες σπουδές κατά τα φοιτητικά του χρόνια στο Μαθηματικό της Αθήνας. Άρχισε να συνθέτει στα τέλη της δεκαετίας του 1960, αλλά στη δισκογραφία εμφανίστηκε το 1975, εν μέσω Μεταπολίτευσης, με τον δίσκο Πολιτικά Τραγούδια. Ήταν ωστόσο οι μελοποιήσεις του σε ποιήματα του Νίκου Καββαδία για τον δίσκο του 1979 Ο Σταυρός Του Νότου, που τον έκαναν ευρύτερα γνωστό. Η ποίηση μάλιστα του Καββαδία έγινε τρόπον τινά έργο ζωής έκτοτε, απασχολώντας τον ξανά και ξανά σε δημιουργικό επίπεδο.

Στη δεκαετία του 1980 ξανοίχτηκε τόσο σε ηλεκτρονικές και λόγιες κατευθύνσεις, όσο και σε τραγούδια που βρήκαν μαζική αποδοχή, γενόμενα μεγάλα ραδιοφωνικά σουξέ: δύο τέτοια έργα-σταθμοί ήταν λ.χ. οι δίσκοι Η Αγάπη Είναι Ζάλη (1986) και Κρατάει Χρόνια Αυτή Η Κολώνια (1990), αμφότεροι με τη Χάρις Αλεξίου. Η πορεία αυτή συνεχίστηκε και στις επόμενες δεκαετίες, με ηχηρές συνεργασίες (Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Δήμητρα Γαλάνη, αλλά και Milva), με το ζεϊμπέκικο "Ρόζα" που έγραψε για τον Δημήτρη Μητροπάνο στο άλμπουμ του 1996 Στου Αιώνα Την Παράγκα να αναδεικνύεται σε ένα από τα πλέον καταλυτικά λαϊκά σουξέ των τελευταίων χρόνων.

Παράλληλα, διατήρησε το μεγάλο του ενδιαφέρον για την πολιτική, αποχωρώντας το 1982 από το Κομμμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και ερχόμενος εγγύτερα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. του Ανδρέα Παπανδρέου. Μετά τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη (1994), ο τελευταίος του πρότεινε το Υπουργείο Πολιτισμού, θώκο τον οποίον δέχτηκε, κρατώντας τον ως το 1996, όταν μετά τον θάνατο του Παπανδρέου ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας ο Κώστας Σημίτης. Στο Δημοψήφισμα του 2015 τάχθηκε μαχητικά υπέρ του ΟΧΙ και έκτοτε άρχισε μια πορεία επαναπροσέγγισης στο ΚΚΕ, με το οποίο και πολιτεύτηκε στις εκλογές του 2019, λαμβάνοντας την τελευταία (τιμητική) θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας.

Η πολιτική κηδεία του Θάνου Μικρούτσικου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου και ώρα 14:30 στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών.

Η σωρός θα εκτίθεται από τις 10:30 πμ στην αίθουσα τελετών για τον τελευταίο αποχαιρετισμό.

Αντί για στεφάνια, η οικογένεια παρακαλεί να διατεθούν τα χρήματα για τα ασυνόδευτα προσφυγοπούλα της Μόριας. GR 07017 1355 0006 3551 3856 0788 -Τράπεζα Πειραιώς.

{youtube}7fKD4-egt_U{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured