70 χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος τον Σεπτέμβρη από τον άδοξο θάνατο του Νίκου Σκαλκώτα (1949), ο οποίος πέθανε στα 45 του μόλις χρόνια, από επιπλοκές οφειλόμενες σε περίσφιξη κήλης.

Στους καιρούς που έζησε, παρότι άφησε αρκετό έργο, δεν έγινε κατανοητό, με αποτέλεσμα να θεωρηθεί ελάσσων συνθέτης: το ευρύ κοινό ποτέ δεν έμαθε το όνομά του, ενώ σπάνια άκουσε τις δημιουργίες του να παίζονται ζωντανά. Η σημερινή ωστόσο αποτίμηση είναι εντελώς διαφορετική, καθώς ο Σκαλκώτας θεωρείται διεθνώς από τους πολύ σημαντικούς Ευρωπαίους συνθέτες της μεταπολεμικής περιόδου, ο οποίος πέτυχε να βρει μια δική του «γλώσσα» μεταξύ της Δεύτερης Σχολής της Βιέννης και του Ιγκόρ Στραβίνσκι.

Με αφορμή την επέτειο του θανάτου του, η πολιτεία ανακήρυξε το 2019 σε Έτος Σκαλκώτα. Και, στα πλαίσια αυτά, ο Θωμάς Ταμβάκος -υπεύθυνος για το Αρχείο Ελλήνων Μουσουργών και εκλεκτός συνεργάτης, παλαιότερα, του περιοδικού Jazz & Τζαζ- εκδίδει ένα νέο βιβλίο, σε συνεργασία με τη Μουσική Εταιρεία Αλεξανδρούπολης, ως «ελάχιστη συμβολή στη διατήρηση της μνήμης του κορυφαίου Έλληνα μουσουργού και του έργου του».

Το βιβλίο τιτλοφορείται Νίκος Σκαλκώτας: Επίσημη Δισκογραφία (1929-2019) και σε 250 σελίδες περιλαμβάνει την πλήρη καταγραφή των έργων του σε εγχώριες και διεθνείς εκδόσεις, συνοδεία πολύτιμων πληροφοριών και πλούσιου φωτογραφικού υλικού.

Αύριο Σάββατο 16 Νοεμβρίου, το βιβλίο παρουσιάζεται επισήμως στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (δίπλα στο μετρό Μέγαρο Μουσικής) -στις 18.30, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Πέραν του Θωμά Ταμβάκου και του δρ. Αθανάσιου Τρικούπη -καλλιτεχνικού διευθυντή της Μουσικής Εταιρείας Αλεξανδρούπολης- θα μιλήσουν επίσης: ο συγγραφέας-δημοσιογράφος, κριτικός και ιστορικός μουσικής Γιώργος Μονεμβασίτης, ο πιανίστας, δισκογραφικός παραγωγός και ερευνητής Νίκος Σαμαλτάνος, ο αρχιμουσικός και βιολοντσελίστας Βύρων Φιδετζής, ο αρχιμουσικός και συνθέτης Νίκος Χριστοδούλου

Η παρουσίαση θα πλαισιωθεί μουσικά με έργα του τιμώμενου μουσουργού, που θα ερμηνευθούν από την Ντιάνα Βρανούση και τον Νίκο Σαμαλτάνο στο πιάνο.

{youtube}mTlv0WCJUDE{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured