Γέννημα-θρέμμα των δυτικών συνοικιών της Αθήνας, ο Αντώνης Ρεπάνης ξεκίνησε από το Περιστέρι έχοντας ως άμεση επιρροή τον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Γρηγόρη Μπιθικώτση. Ξεκίνησε να μαθαίνει κιθάρα ως παιδί, ενώ σημαντικό ρόλο στη μουσική του παιδεία έπαιξε και η εκκλησία, όπου ήρθε σε επαφή με το βυζαντινό τραγούδι.

Ο Ρεπάνης ανέβηκε στο πάλκο το 1958 και πέρασε μέσα στην ίδια χρονιά και στη δισκογραφία των singles 45 στροφών με το τραγούδι του Μπάμπη Μπακάλη "Τα Μάτια Μου Θα Πάρω". Στη δεκαετία του 1960 μπόρεσε κατόπιν να γίνει σημαίνουσα φιγούρα στα λαϊκά κέντρα της εποχής, τόσο ως τραγουδιστής, όσο και ως δεξιοτέχνης της κιθάρας -ενώ έγραφε και δικές του συνθέσεις.

Πέρα από δικές του επιτυχίες, έγραψε ως συνθέτης και πασίγνωστα σουξέ σαν το "Αγάπη Μου Επικίνδυνη" του Στράτου Διονυσίου (1969) ή το "Μα Τι Λέω" του Γιώργου Μαργαρίτη (1983), μένοντας στο προσκήνιο της επιτυχίας για δεκαετίες, έχοντας ως βασικό στέκι το κέντρο Αστροφεγγιά στα Πατήσια. Εκεί παρέμεινε μέχρι και πρόσφατα, παρότι δισκογραφικά παροπλίστηκε από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 κι έπειτα. To καλοκαίρι του 2018, όμως, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο τον ανάγκασε να αποσυρθεί οριστικά από το τραγούδι. 

Όπως έγινε γνωστό μέσω της οικογένειάς του, ο Αντώνης Ρεπάνης πέθανε, στα 86 του χρόνια.

{youtube}4XnV8Y0xIxM&{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured