search

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΕΑ

Το ομότιτλο βιβλίο του θέτει σε πρώτο πλάνο τις ιδιότητές της στη μείωση του στρες και προτείνει ότι μπορεί ακόμα και να υποκαθιστά αναλγητικά φάρμακα

Κυκλοφόρησε μέσα στον Δεκέμβριο από τις εκδόσεις Παπαζήση το βιβλίο του καρδιολόγου (αναπληρωτή Διευθυντή στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο) και συνθέτη Θανάση Δρίτσα Η Μουσική ως Φάρμακο: Η Βιολογική Προσέγγιση της Μουσικής Θεραπείας.

Ο Θανάσης Δρίτσας δουλεύει εδώ και πάνω από 20 χρόνια στο θέμα (από το 1997) και έχει κάνει συχνές δημόσιες τοποθετήσεις. Σε συνέντευξή του στον Χάρη Συμβουλίδη τον Φεβρουάριο του 2017, για παράδειγμα, τόνιζε ότι «Η μουσική θεραπεία αποτελεί συμπλήρωμα της ιατρικής αγωγής και δεν υποκαθιστά την ιατρική σε κανένα επίπεδο. Οι μουσικοθεραπευτές (στη βιωματική θεραπεία) δουλεύουν σε συνεργασία με τον κλινικό γιατρό και κάτω από συνεχή επίβλεψη... Oι περισσότεροι γιατροί δεν έχουν μελετήσει τα σύγχρονα πλέον επιστημονικά στοιχεία γύρω από την επιτυχή εφαρμογή της μουσικής στην ιατρική. Κάποιοι αρνούνται μάλιστα να επιμορφωθούν σε αυτό το αντικείμενο λόγω προκατάληψης, ιδιαίτερα στη χώρα μας, όπου ο καθένας δηλώνει και γνώστης επί παντός επιστητού» (ολόκληρο το κείμενο, εδώ).

68k-2.jpg

Το βιβλίο αρθρώνεται σε 152 σελίδες και απευθύνεται τόσο στον εξειδικευμένο αναγνώστη, όσο και στο ευρύ κοινό. Θέτει δε σε πρώτο πλάνο τις ιδιότητες της μουσικής στη μείωση του στρες και του αισθήματος του πόνου, προτείνοντας ότι μπορεί ακόμα και να υποκαθιστά αναλγητικά ή αναισθητικά φάρμακα.Το έργο ξεκινά με το τι γνωρίζουμε για τη Μουσική Θεραπεία στην Αρχαιότητα και εξετάζει κατόπιν θέματα όπως «Η επίδραση της μουσικής στο έμβρυο και το νεογνό», «Εγκέφαλος και μουσική» ή «Καρδιά και ψυχισμός: Ψυχοκοινωνικοί παράγοντες στον καρδιαγγειακό ασθενή». Όλα τα κείμενα βασίζονται σε διαλέξεις και δημοσιεύσεις του Θανάση Δρίτσα κατά τη διάρκεια της επιστημονικής του δραστηριότητας στο αντικείμενο (1997-2018).

Την έκδοση τιμούν με τη συμμετοχή τους δύο παγκόσμιας αναγνώρισης ερευνητές στο αντικείμενο της μουσικής θεραπείας: ο Dr. Fred Schwartz (Piedmont Hospital, Ατλάντα) και η Cheryl Dileo (Temple University, Φιλαδέλφεια).

 

HOT ΣΗΜΕΡΑ!

O Bruce Springsteen και ο Χάρι Πότερ

Ακούστε το ακυκλοφόρητο τραγούδι "I'll Stand By You"

David Toop - Ωκεανός του Ήχου: Αιθέριες Συνομιλίες, Περιβαλλοντικοί Ήχοι και Φανταστικοί Κόσμοι

Ξεκινώντας από το Παρίσι του 1889, όταν ο Claude Debussy πρωτάκουσε παραδοσιακή μουσική από την…

Καρδιακή προσβολή έπαθε ο Peter Murphy των Bauhaus

Οι γιατροί θεωρούν ότι βρίσκεται πλέον εκτός κινδύνου

Ένα θαυμάσιο βιντεοκλίπ από τη Björk

Δείτε το "Losss", από την Ισλανδή σταρ που τέτοιες μέρες πριν 15 χρόνια εμφανίστηκε στην τελετή…

Καινούριο βιντεοκλίπ για τον Kendrick Lamar

Δείτε το "Hair Down", για μια συνεργασία με τον SiR

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Roadrunner, roadrunner: 40 χρόνια Φορητής Μουσικής

Τα boomboxes των 1960s άνοιξαν τον δρόμο για την προνομιούχα απομόνωση που συνδέθηκε στα 1980s με…

An Artist Formerly Known As Purple: 35 Χρόνια Υπό Μωβ Βροχή Χωρίς Ομπρέλα

Με το κοντινότερο που έκανε ποτέ σε ροκ μπάντα στο πλάι του, ο Prince μίλησε στο Purple Rain για…