Μια απολαυστική συνέντευξη παραχώρησε ο Μίκης Θεοδωράκης στον Αντώνη Μποσκοΐτη για τη Lifo, η οποία από χθες που δημοσιεύτηκε διαδίδεται και συζητιέται στα social media από τους φίλους του ελληνικού τραγουδιού.

Ο μεγάλος μας συνθέτης είπε πολλά και για διάφορα ζητήματα (ολόκληρη η συνέντευξη εδώ), αλλά ένα πραγματικά ιδιαίτερο στιγμιότυπο σημειώθηκε όταν εξιστόρησε το πώς έγραψε το περίφημο τραγούδι του "Σε Πότισα Ροδόσταμο".

Όπως είναι γνωστό, ο στιχουργός του τραγουδιού Νίκος Γκάτσος είχε δώσει αρχικά τα λόγια στον Μάνο Χατζιδάκι. Εκείνος, όμως, έτοιμος να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για το Παρίσι, ούτε που ήθελε να ακούσει για τραγούδι που ξεκινούσε με τους στίχους «Στον άλλο κόσμο που θα πας, κοίτα μη γίνεις σύννεφο».

Ένα βράδυ λοιπόν που ο Θεοδωράκης βρισκόταν στην Αθήνα, η φίλη του Ρηνιώ Παπανικόλα έκανε μια μικρή γιορτή προς τιμήν του, όπου έδωσε το παρών και ο Γκάτσος. Επειδή όμως φοβόταν τον Χατζιδάκι («ήταν ζηλιάρης ο Μάνος», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Θεοδωράκης), του έβαλε απλά ένα χαρτί στην τσέπη, σαν σκονάκι: «παρ' το να το διαβάσεις», του είπε απλά.

Ο Θεοδωράκης πέταξε κατόπιν για Λονδίνο, ώστε να παραβρεθεί στην προβολή ενός βρετανικού θρίλερ της εποχής (1961), με τον τίτλο Η Σκιά της Γάτας, για το οποίο του είχε ζητηθεί να φτιάξει το soundtrack. «Με το που βλέπω στην οθόνη να σκοτώνουν μια γριά, τη γάτα να κοιτάζει σατανικά και τον δολοφόνο να φεύγει, πω, πω, κλείνω τα μάτια μου, να μη δω άλλο!», λέει με γλαφυρότητα στον Μποσκοΐτη. Και συνεχίζει: «Θυμήθηκα τότε το χαρτάκι του Γκάτσου στην τσέπη μου. Λέω: «Δεν διαβάζω αυτό που μου 'δωσε ο Νίκος;». Τραβάω το χαρτί και πέφτω πάνω στους στίχους «Σε πότισα ροδόσταμο, με πότισες φαρμάκι»! Εδώ είμαστε! Αρχίζω να γράφω!».

Για την ιστορία, έφτιαξε και το soundtrack της ταινίας του John Gilling.

Εντωμεταξύ, για τις 19 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί μια μεγάλη συναυλία-αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη (στο Καλλιμάρμαρο), στην οποία αναμένεται να πάρουν μέρος 1000 χορωδοί απ’ όλη την Ελλάδα.

{youtube}sK8CVp_r4AU{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured