Δελτίο Τύπου

BABIS-vinWEB


H Inner Ear επανακυκλοφορεί σε βινύλιο το άλμπουμ του Μπάμπη Παπαδόπουλου «Απ’ Τη Σπηλιά Του Δράκου». Πρωτοκυκλοφόρησε σε cd τον Απρίλιο του 2010 και περιέχει instrumental διασκευές σε ρεμπέτικα τραγούδια της δεκαετίας του 1930.  Πρόκειται για το  δεύτερο προσωπικό άλμπουμ του κιθαρίστα του συγκροτήματος Τρύπες και (για μεγάλη περίοδο) στενού συνεργάτη του Θανάση Παπακωνσταντίνου, μετά το πολύ επιτυχημένο καλλιτεχνικά και εμπορικά  «Σκηνές Aπό Ένα Ταξίδι» που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2008 επίσης από την Puzzlemusik.

Το «Απ΄ Τη Σπηλιά Του Δράκου» αποτελεί τη φυσική συνέχεια του προηγούμενου άλμπουμ με το οποίο μοιράζεται την ίδια φιλοσοφία, παρουσιάζοντας όμως ταυτόχρονα σημαντικές διαφορές που ανανεώνουν τα εκφραστικά μέσα του Μπάμπη Παπαδόπουλου, διευρύνουν τον ήχο και τις αναζητήσεις του και μας αποκαλύπτουν ορισμένες από τις επιρροές του, προ(σ)καλώντας μας να εξετάσουμε με νέο πρίσμα την ως τώρα πορεία του.  Ο ήχος εδώ είναι ακουστικός και όχι ηλεκτρικός. Στις Σκηνές… ο Παπαδόπουλος ηχογράφησε μόνος, ενώ εδώ ηχογραφεί με τον Δημήτρη Βλαχομήτρο στο μπουζούκι και τον Διονύση Μακρή στο κοντραμπάσο. Στις εμβόλιμες μινιατούρες που υπάρχουν ανάμεσα σε ορισμένα κομμάτια συμμετέχει ο Γιώργος Χριστιανάκης  στο πιάνο.   Ο αυτοσχεδιαστικός χαρακτήρας, η – επί της ουσίας – εντυπωσιακή (χωρίς φτηνούς εντυπωσιασμούς) τεχνική, η φαντασία στην αρμονική γλώσσα και η ευρηματικότητα στη μελωδική ανάπτυξη είναι και εδώ παρόντα.  Το υλικό όμως πάνω στο οποίο αναπτύσσονται τα παραπάνω στοιχεία αυτή τη φορά είναι τελείως διαφορετικό.  Ο Παπαδόπουλος διασκευάζει (ή πιο σωστά ανασκευάζει) ρεμπέτικα τραγούδια της δεκαετίας του 1930. Τραγούδια των: Γιώργου Μπάτη, Μάρκου Βαμβακάρη, Βαγγέλη Παπάζογλου, Ιωάννη Χαλκιά, Κώστα Μπέζου, Τέτου Δημητριάδη – χρονολογική εξαίρεση αποτελεί το «Ένα Tραγούδι Aπ΄ T ’Αλγέρι» του Απόστολου Καλδάρα που ηχογραφήθηκε πρώτη φορά το 1948.

Ένας φόρος τιμής με σεβασμό στο πνεύμα των τραγουδιών που παράλληλα αναδεικνύει  τη διαχρονικότητα και την αξία του συγκεκριμένου υλικού.  Μια πρόταση για το πώς έχει νόημα να επανεκτελούνται ανάλογα τραγούδια στις μέρες μας και τελικά ένα σπάνιο για τα δεδομένα της ελληνικής δισκογραφίας άλμπουμ, που αγαπήθηκε από ένα ευρύ φάσμα ακροατών και εκτιμήθηκε δεόντως από τους κριτικούς.

Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε τον Οκτώβριο του 2009 στο στούντιο Royal Alzheimer Hall με μηχανικό ήχου τον Τίτο Καργιωτάκη ο οποίος έκανε και τις μίξεις. Mastering: Τίτος Καργιωτάκης, Χρήστος Χαρμπίλας. Σχεδιασμός εξωφύλλου & συσκευασίας: Red Creative. Παραγωγή: Μπάμπης Παπαδόπουλος.

Το φθινόπωρο του 2012 το «Απ’ Τη Σπηλιά Του Δράκου» επανακυκλοφορεί σε βινύλιο, σε περιορισμένα αντίτυπα από την Inner Ear.


ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ – Απ’ Τη Σπηλιά Του Δράκου
Cat.No: INN067L
Format: LP
Barcode: 5200347701065
Release Date: 10/09/2012

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured