Δελτίο Τύπου

VOICES_INVITE_GR_F

Εικαστικοί καλλιτέχνες και κοινωνικοί επιστήμονες διερευνούμε από κοινού τρόπους με τους οποίους οι ήχοι που παράγονται από ζωντανά σώματα μετατρέπονται σε ύλη για σκέψη και καλλιτεχνικό έργο. Μας απασχολούν οι αισθητηριακές και αισθητικές ποιότητες της φωνής, η σύνδεσή της με το σώμα που την παράγει ή η απόσπασή της από αυτό, οι τρόποι μορφοποίησης και διαχείρισής της μέσα από τεχνικές και τεχνολογίες, η αμοιβαία διαμόρφωση φωνής και περιβάλλοντος χώρου, η φωνή ως μέσο συγκρότησης κοινωνικών σχέσεων. Επεξεργαζόμαστε, επίσης, σημεία σύγκλισης ή διάστασης μεταξύ μας που προκύπτουν από θεσμικές ή «εγγενείς» διαφορές τέχνης και επιστήμης. Εντέλει, μας ενδιαφέρει να αναπτύξουμε δίκτυα επικοινωνίας και συνεργασίας με άτομα, ομάδες ή θεσμούς που ασχολούνται με παρόμοια θέματα ή εργάζονται με παρεμφερή τρόπο, στην Ελλάδα ή αλλού.Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάζουμε μια πρώτη εκδοχή της δουλειάς μας στο κτίριο του Θεάτρου Εμπρός στις 9 και 10 Μαρτίου.
Πιο συγκεκριμένα:
Παρασκευή 9 Μαρτίου (19:00-22:00):
Η Ελεάνα Γιαλούρη μιλά για την «(από)κρυφη υλικότητα των λέξεων». Η Δήμητρα Κονδυλάτου διερευνά την άρθρωση της φωνής όταν «το όριό της είναι στο στόμα...». Η Νίνα Παππά επεξεργάζεται ηχητικά αποσπάσματα από την φωνή των μαέστρων: «Πρόβες ορχήστρας». Η Θάλεια Ραυτοπούλου παρουσιάζει το πρώτο μέρος μιας σειράς video στα οποία άνθρωποι που σχετίζονται με την δημιουργία μουσικής περιγράφουν λεκτικά αλλά και μιμούμενοι μελωδίες και ήχους τα αγαπημένα τους ακούσματα:«Πάει κάπως έτσι κι έτσι είμαι». Η Νικολίνα Μπαϊρακτάρη, σε συνεργασία με τον Γιάννη Μώρη, ενημερώνουν για έναν νόμο που μας αφορά όλους: «Τι γνωρίζετε για τον ACTA;».  Και ο Νίκος Μπουμπάρης παρουσιάζει "Φωνές πλήθους" μέσα από μια διαδρομή με ήχους, ιδέες και τεχνολογίες.
Σάββατο 10 Μαρτίου (16.00-19.00):
Ο Ζάφος Ξαγοράρης συζητά με τον Nicolas Remy, φυσικό με ειδικότητα στον ακουστικό σχεδιασμό. Ο Πάνος Πανόπουλος μιλά με θέμα: «Media: φωνές των απόντων, αντινομίες της αναμετάδοσης». Ο Γιώργος Σαμαντάς αναφέρεται σε πτυχές της εμπειρίας ακρόασης εσωτερικών φωνών και στην πρακτική της συλλογικής διαχείρισής τους με συμμετοχή από το Δίκτυο των Ανθρώπων που Ακούν Φωνές: «Φωνές εντός - Φωνές προς τα έξω : συν-αφηγήσεις της ψυχικής περιπέτειας». Η παρουσίαση των «Φωνών» κλείνει με τα projects: «ΕΣΥ: η φωνή ως απεύθυνση» της Ελπίδας Ρίκου και «Cocktail Party» του Πάνου Σκλαβενίτη, σε μια κοινή πλατφόρμα που περιλαμβάνει ηχητικές εγκαταστάσεις, προβολές video με την συμμετοχή της ηθοποιού Δέσποινας Σαραφείδου, δράση βασισμένη σε παράλληλες «ζωντανές» αφηγήσεις ζωής και συζήτηση που συντονίζει η ανθρωπολόγος Αθηνά Αθανασίου.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured