Υπάρχουν μερικά φεστιβάλ που όσες φορές κι αν περάσει κανείς το κατώφλι τους, το μόνο βέβαιο είναι ότι ο ενθουσιασμός θα είναι ίδιος –αν όχι μεγαλύτερος– από εκείνον της πρώτης και ενδεχομένως life changing εμπειρίας. Το Primavera Sound Festival αποτελεί ίσως το κατεξοχήν παράδειγμα της παραπάνω διαπίστωσης, αφού τα συναισθήματα που βιώνει κανείς κάθε φορά που εισέρχεται στο Parc del Fòrum –το μεγαλειώδες venue διεξαγωγής του μεταξύ της συνοικίας Sant Martí και του Sant Adrià de Besòs στη Βαρκελώνη– είναι συναισθήματα απεριόριστης χαράς και ανυπομονησίας που μοιάζουν με αυτά ενός μικρού παιδιού. Όχι άδικα φυσικά, αν σκεφτεί κανείς ότι το Primavera Sound έχει καταφέρει έπειτα από 21 διοργανώσεις να θεωρείται επάξια ένα από τα σημαντικότερα και well curated μουσικά φεστιβάλ όχι μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Avopolis βρέθηκε φέτος σε αυτό και μεταδίδει όλα όσα συνέβησαν στο Fòrum, σε μια εκδρομή που θα μείνει αξέχαστη.

Παρά το γεγονός ότι το Primavera Sound είναι ένα τριήμερο φεστιβάλ, εδώ και χρόνια ανοίγει τις πύλες του και μια μέρα πριν σε ένα Free Day-θεσμό για ολόκληρη την πόλη της Βαρκελώνης και ως ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον τοπικό πληθυσμό, η καθημερινότητα του οποίου σίγουρα διαταράσσεται τις μέρες διεξαγωγής της διοργάνωσης από τις δεκάδες χιλιάδες κόσμου που επισκέπτονται την πόλη. Το φετινό bill του Primavera pre party θα έδινε λοιπόν την ευκαιρία σε όσους προλάβαιναν να εξασφαλίσουν τις δωρεάν προσκλήσεις τους ώστε να απολαύσουν στo Amazon stage το indie icon της προηγούμενης δεκαετίας, Jake Bugg, τους Αυστραλούς και hotter-than-lava Confidence Man, αλλά και τους synthpop legends, Pet Shop Boys. Ιδανικό ζέσταμα για τις ημέρες ξέφρενης διασκέδασης και γλυκιάς κούρασης που θα ακολουθούσαν.

Νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης λοιπόν, αφήνουμε το ιστορικό κέντρο της πόλης για να βρεθούμε δίπλα στη θάλασσα της Barceloneta, ξεκινώντας τις βόλτες μας στο Fòrum. Οι πρώτες cervezas αγοράζονται από το μπαρ, όσο στο venue συρρέει ο κόσμος: typical φεστιβαλιστές με τα band T-shirts των αγαπημένων τους καλλιτεχνών, οικογένειες με πιτσιρίκια με τα απαραίτητα προστατευτικά ακουστικά για τα bpms που θα ενταθούν όσο η νύχτα εξελίσσεται, ταξιδιώτες από κάθε γωνιά της γης που θέλησαν να ζήσουν την εμπειρία του Primavera Sound από κοντά και εμείς, που αν και επαγγελματίες του Τύπου, δεν μπορούμε για κανέναν λόγο να κρύψουμε το χαμόγελό μας που φτάνει μέχρι τα αυτιά. Απαραίτητη στάση στο merch stand του φεστιβάλ για να προμηθευτούμε memorabilia της I’ll Be Your Mirror” εκδοχής του 2023 και σιγά σιγά λαμβάνουμε θέση κάτω από το επιβλητικό Amazon stage.

crowd2

Πρώτο act που παρακολουθούμε δεν είναι άλλος από τον Βρετανό Jake Bugg, που ανεβαίνει στη σκηνή όσο ένα πλήθος συμπατριωτών του βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον ίδιο για να τον καταχειροκροτήσει. Γνήσιο τέκνο της indie scene που άνθησε στα early zeros, ο Bugg έγινε γνωστός σε ηλικία μόλις 16 ετών όταν το 2011 εμφανίστηκε στη σκηνή BBC Introducing του Glastonbury Festival εκείνης της χρονιάς, για να υπογράψει σύντομα με τη Mercury Records. Το set του στο Primavera Sound ανοίγει με το “Me and You” από το Shangri La του 2013, για να συνεχίσει με κομμάτια όπως το “Simple As This”, “Trouble Down”, “Lightning Bolt” και “Simple Pleasures”, σε μια χαλαρή και feel good εμφάνιση, ό,τι πρέπει για το cocktail hour και για την πρώτη επαφή με τον χώρο. “Broken” και “All I Need” για το τέλος και είναι επίσημο: το κοινό έχει μπει ήδη στο mood.

jakebugg1jakebugg2jakebugg3

Λίγη ώρα περνά και στην πραγματικότητα τίποτα δεν θα μπορούσε να μας προετοιμάσει για αυτό που θα βλέπαμε από τους Confidence Man όταν θα εμφανίζονταν στο ίδιο stage. Με μόλις πέντε χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε τον πρώτο της δίσκο, η εκρηκτική μπάντα από το Brisbane του Queensland στην Αυστραλία έκανε από το πρώτο της κιόλας λεπτό στη σκηνή αισθητή την παρουσία της, όπως και την πρόθεσή της να παρουσιάσει… Confident Music for Confident People. Έτσι, με το oμολογουμένως κολλητικό “Waiting For Tonight” της Jennifer Lopez να ηχεί ως χαλί, το front-duo όπως και τα υπόλοιπα μέλη του indie electro pop σχήματος εμφανίστηκαν στο Amazon stage για να ερμηνεύσουν πρώτα το παιχνιδιάρικο “Toy Boy” από τον δίσκο TILT του 2022. Και δεν χρειάστηκε ιδιαίτερη προσπάθεια για να κάνουν και το τελευταίο άτομο του κοινού που καθόταν οκλαδόν στο έδαφος να σηκωθεί και να αρχίσει να κουνιέται στον ρυθμό τους. Καθαρόαιμη pop, εντυπωσιακές αλλαγές κουστουμιών και χορογραφίες που εκμεταλλεύονταν αυτά με τον καλύτερο πιθανό τρόπο, αλλά και ιδιαίτερα sexy και fun διάθεση καθ’ όλη τη διάρκεια του set τους, αποτέλεσαν το key factor για να κάνουν ακόμη και όσους δεν τους γνώριζαν προηγουμένως να τους λατρέψουν. Αν βρίσκεστε κι εσείς ανάμεσα σε αυτούς και αγαπάτε γνήσια την pop μουσική, σπεύσατε να τους ακούσετε.

confidenceman1confidenceman2confidenceman3confidence-man-vertical

Ο ήλιος έχει πια πέσει και η αναμονή για τους headliners της βραδιάς κορυφώνεται. Πόσο μάλλον γνωρίζοντας από την περσινή τους εμφάνιση στο Release Athens ότι το show που θα βλέπαμε επί σκηνής από τους λατρεμένους Neil Tennant και Chris Lowe θα ήταν μια συγκινητική, αλλά και άκρως εντυπωσιακή όσον αφορά στα σκηνικά τους περιήγηση στην σαραντάχρονη πορεία τους στο μουσικό στερέωμα. “Suburbia” λοιπόν και οι Pet Shop Boys προσγειώνονται στη σκηνή όσο όλος ο κόσμος του Fòrum έχει πια μαζευτεί κάτω από αυτήν για να τους απολαύσει.

Το πιο επιτυχημένο duo στην ιστορία της μουσικής – σύμφωνα πάντα με το Guinness Book of Records του 1999 όταν και έλαβε τον εν λόγω τίτλο – απέδειξε για ακόμη μια φορά ότι αυτή του η επιτυχία διόλου τυχαία δεν είναι, παρουσιάζοντας ένα καλοδουλεμένο best of set με τα μνημειώδη highlights της καριέρας του. Είτε λοιπόν ακουγόταν το “Opportunities (Let's Make Lots of Money)” και το “Rent”, είτε οι κλασικές σήμερα διασκευές των “Where the Streets Have No Name (I Can't Take My Eyes Off You)” και “You Were Always on My Mind”, το κοινό δεν σταματούσε να χορεύει και να τραγουδά στους ήχους ενός από τα συγκροτήματα που διαμόρφωσαν σε μεγάλο βαθμό τον κόσμο της dance pop μουσικής όπως τον ξέρουμε σήμερα, και η εμφάνιση των οποίων τους έβρισκε σε φόρμα σαν να μην έχει περάσει ούτε μια μέρα από όταν έκαναν τα πρώτα τους βήματα στα πολύχρωμα 80s.

psb1psb2psb3psb4

“Domino Dancing” και “It’s A Sin” έκαναν όπως ήταν αναμενόμενο το κοινό να παραδοθεί στο sing along, ενώ “West End Girls” και “Being Boring” αποτέλεσαν το πιο όμορφο encore για την εμφάνιση των Pet Shop Boys που μας άφησε με τα πιο γλυκά συναισθήματα τύχης και χαράς για ακόμη μια φορά που τους βλέπαμε ζωντανά. Το pre party του Primavera Sound έχει πια τελειώσει και η αυριανή, πρώτη επίσημη μέρα του έρχεται για να μας πάρει τα μυαλά. 

psb5psb-vertical

 Μείνετε συντονισμένοι στο Avopolis για τα αναλυτικά reviews και των τριών ημερών του Primavera Sound Festival 2023.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured