Τον λατρέψαμε όσο λίγους αμερικανούς τραγουδοποιούς της δεκαετίας του ’90. Έγραψε ορισμένα από τα πιο αγαπημένα pop-rock τραγούδια την στιγμή της ακμής του θρυλικού group του, των Lemonheads, εκεί γύρω από το 1992 έως το 1994, και ύστερα τον χάσαμε. Οι μακάβριες πολλές φορές ιστορίες του για την σχέση του με τα βαριά ναρκωτικά και τις συνήθειες που μοιραζόταν σχεδόν καθημερινά μαζί με τoν Kurt Cobain και την Courtney Love είναι ίσως από τις πιο πολυακουσμένες από τον κόσμο του rock. Η κατάσταση είχε φτάσει στο αποκορύφωμα της στο Glastonbury του 1995 όταν σύμφωνα με έναν από πιο κωμικοτραγικούς θρύλους, ο Evan Dando ήταν τόσο «αλλού» που κατάφερε και χάθηκε, με αποτέλεσμα να βρεθεί και να παίξει μόνος του σε λάθος σκηνή.

Με όλα αυτά δεν ήταν και λίγοι που τον θεώρησαν γρήγορα ξεγραμμένο. Έξι χρόνια μετά όμως και ο Dando έχει βαλθεί να κάνει την μεγάλη επιστροφή. Ως ακόμα άλλος ένας μεγάλος ex-junkie survivor, o όμορφος Evan, με το κουρασμένο χαμόγελο, και το απίστευτο ταλέντο βρέθηκε μπροστά στα μάτια μου, με μια κιθάρα αγκαλιά, στο club της Νότιας Αγγλίας, και θα βρεθεί πάλι μπροστά μου, αυτή τη φορά ανοίγοντας την εμφάνιση των φίλων Calexico στον λόφο του Λυκαβηττού, μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα. Όσοι λοιπόν θέλετε να πάρετε μία ιδέα τι σας περιμένει την ερχόμενη Τρίτη μπορείτε να συνεχίζεται να διαβάζετε. Όσοι προτιμούν τις εκπλήξεις, ας σταματήσουν εδώ. Αμφιβάλλω όμως αν το κάνει κανείς,οπότε...

To club κατάμεστο, όλοι να κάθονται κάτω, μια παρέα κρατώντας κεριά σε μία γωνία, και ο Evan Dando ήρεμος και χαμογελαστός κουρδίζει την ακουστική κιθάρα του. Μαζί του, στην ηλεκτρική κιθάρα, ο Chris Brokaw των Come, τον οποίο όπως έμαθα αργότερα ο Evan τον συνάντησε σε ένα café της Βοστόνης λίγες ώρες προτού πετάξει για Αγγλία, και εκείνη την στιγμή τον κάλεσε να τον συντροφεύσει. Ο Chris έμαθε τα τραγούδια μέσα στο αεροπλάνο και στο soundcheck, και όμως εκείνη την πρώτη βραδιά της αγγλικής περιοδείας ο ανυποψίαστος θα είχε την εντύπωση ότι οι δύο μουσικοί παίζουν χρόνια μαζί. Δυστυχώς όμως ο Brokaw δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον Dando και στην Ελλάδα. Βλέπετε, έχει να ασχοληθεί και με την ηχογράφηση του solo του album αλλά και την ηχογράφηση του album των The New Year, στους οποίους παίζει drums.

Η κάτι παραπάνω ζεστή υποδοχή που του επεφύλαξε το κοινό, (χαρακτηριστικές οι κραυγές «You’re Genius!» και «I want your babies!») συνεχίστηκε καθ’όλη την διάρκεια της βραδιάς, καθώς ο Evan Dando ήταν απλά καταπληκτικός και για όσους έχουν συνδέσει κάποιες στιγμές της ζωής τους με τα τραγούδια των Lemonheads, απίστευτα συγκινητικός. Όπως και όταν ακούμε τα albums των Lemonheads, δύο αντικρουόμενα συναισθήματα κυριεύουν τον ακροατή όταν παρακολουθεί αυτή την εποχή τον Evan Dando. Μελαγχολία αλλά και ευτυχία, μία γλυκειά κατάθλιψη, στην οποια ανυποψίαστα σιγά σιγά πέφτουμε όλοι τη στιγμή που κοιτάμε στα μάτια τον άνθρωπο με τον οποίο μοιράστήκαμε το ίδιο κρεβάτι. Ακούγοντας από τα χείλια του Dando τα τραγούδια από το «It’s A Shame About Ray», ίσως ένα από τα καλύτερα albums για να ακούει κανείς όταν ερωτεύεται, αλλά και από οποιαδήποτε άλλη δουλειά των Lemonheads, δεν μπορεί κάποιος παρά να χαμογελάσει και να τραγουδήσει αγκαλιά με τον διπλανό του τους θείους στίχους.

Το ένα αριστούργημα μετά το άλλο. “My Drug Buddy”, “Confetti”, “Ride With Me”, “Into Your Arms” (αχ,αχ!), “Big Gay Heart”, “Stove” (το πιο συγκινητικό τραγούδι για μια οικιακή συσκευή), “Favourite T”, “Being Around”, "It's About Time", "Rudderless", "The Outdoor Type", "It's All True", “If I Could Talk”, “Paid to Smile” ,“Hospital” , “Frank Mills” και "It's a Shame About Ray" μεταξύ άλλων, 24 συνολικά. Η διασκευή στο “1000 Weddings» του Gram Parsons ήταν ένα από τα μαγευτικά country περάσματα, που προσωπικά θα μου έλειπε αν δεν ακουγότανε, ενώ τα νέα πέντε τραγούδια από το επερχόμενο προσωπικό album που παίζει αυτό τον καιρό ο Dando, προσφέροντάς μας μία πρόγευση του τι καλό μας περιμένει, είναι αντάξια του ένδοξου παρελθόν του τραγουδοποιού. Πρεσέχτε το αριστουργηματικό “Hard Drive”, σύνθεση του Dando και ενός άλλου σπουδαίου αμερικανού τραγουδοποιού, του Ben Lee, καθώς και τα “All My Life”, “The Thing That You Thought Hard About Is The Same Thing I Can Live Without”, “Tongue Tied” μαζί με ένα ολόφρεσκο απίστευτο τραγούδι, χαρακτηριστικό της αίσθησης χιούμορ του Dando, με τίτλο “Fat, Broke, Bald and Ugly”.

Πιστεύω ότι φανέρωσα πάρα πολλά, και ελπίζω να μην σας «χάλασε» αυτό. Όμως σκοπός μου ήταν απλά να πείσω ίσως κάποιους από εσάς να κάνετε την χάρη στον εαυτό σας και να πάτε να παρακολουθήσετε τον όμορφο Evan, ακόμα και αν έχετε βαρεθεί να παρακολουθείτε τους φίλτατους Calexico. Και όχι, για να μην ρωτάτε, δεν τα «παίρνω» χοντρά από την Astra Productions, διοργανώτρια εταιρία των τριών βραδιών στις τρεις τυχερές πόλεις. Εγώ απλά ένας fan ενός θρύλου της αμερικάνικης σκηνής είμαι. Τα λέμε κάτω από τα βλέμμα του Dando στο Λυκαβηττό.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured