View More

Babes In Toyland

Χώρος
The Wedgewood Rooms, Portsmouth, U.K.
Ημερομηνία διεξαγωγής
14/2/2001
avopolis.team
avopolis.team

Δεν είμαι σίγουρος τι ακριβώς ήταν αυτό που με έσπρωξε να παρακολουθήσω τις βετεράνους Babes In Toyland. Ίσως ήθελα να θυμηθώ τα "νιάτα" μου, ίσως πάλι ήμουν απλά περίεργος. Έχουν περάσει ήδη έξι χρόνια από την τελευταία δισκογραφική κυκλοφορία και τη διάλυση του ιστορικού αυτού γυναικείου Αμερικάνικου group αλλά λόγω ανεκπλήρωτων υποχρεώσεων προς την εταιρία τους, μέσα σε λίγους μήνες δύο νέες κυκλοφορίες είδαν το φως. Με την ευκαιρία λοιπόν οι Babes In Toyland επανενώθηκαν για μία τελευταία Ευρωπαϊκή περιοδεία. Το φετινό line up αποτελείται από την Kat Bjelland, φυσικά, την Lory Barbero και το νεότερο μέλος, την μπασίστρια Jesse Farmer.

Καταλαβαίνω που πάει το μυαλό σας. Άδειασε ο τραπεζικός τους λογαριασμούς και πήραν τους δρόμους για μία ακόμα αρπαχτή, όπως κάνουν βέβαια δεκάδες groups του παρελθόντος. Θα μπορούσε σίγουρα να ήταν αυτή η πραγματικότητα. Όμως η εμφάνισή τους δικαίωσε τον αρκετά μεγάλο σε αριθμό κόσμο που αποφάσισε να περάσει την βραδιά μαζί με τις τρεις riot grrrls.

Θα αποφύγω να αναφερθώ στα δύο αδιάφορα groups που άνοιξαν την βραδιά, τους Dystemper και τους 68 Special, για να περάσουμε αμέσως στο set των Babes In Toyland. Το πρώτο που παρατηρήσαμε είναι ότι ο χρόνος αν μη τι άλλο έχει αφήσει τα σημάδια του πάνω στην Kat και στην Lory. Εμφανώς επηρρεασμένες από την ηλικία τους, 38 και 40 χρονών αντίστοιχα, και παρά την προσπάθεια της Lory με τα μαθητικά κοτσιδάκια να δείξει μικρότερη από ότι είναι, οι ρυτίδες έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφανισή τους. Εάν όμως κάποιος είχε την εντύπωση ότι αφού τις πήραν τα χρόνια, θα είχαν "μαλακώσει" τον ήχο τους και τις εμφανίσεις τους, αυτός θα έκανε ένα μεγάλο λάθος.

Στο γύρω στα 100 λεπτά set τους, οι αγριόγατες μας έδειξαν τα σουβλερά νύχια και δόντια τους. Η Kat γρύλιζε και ούρλιαζε σαν δαιμονισμένη και μας τρόμαξε με την τρομακτική της ματιά καθώς έφτυνε τους στίχους. Παράλληλα βέβαια οργίασε με τα βρώμικα riffs μιας άλλης εποχής. Κάτι λιγότερο από 10 χρόνια πριν, αυτό που ονομάστηκε από τους μουσικογραφιάδες grunge ήταν ακόμα στην ακμή του, και η κιθάρα της Kat Bjelland "περπατούσε" στα πιο επικίνδυνα μονοπάτια, μεταξύ θορύβου και σκοτεινών μελωδιών.

Σήμερα, οι Babes In Toyland αυτό που προσφέρουν είναι μια υπενθύμιση εκείνης της εποχής, ανατρέχοντας στις περισσότερες από τις καλύτερες στιγμές τους, εκτελεσμένες με τον πιο κατάλληλο δυνατό τρόπο. Από τα Pain In My Heart, Never και You are Right μέσα από το πρωτόλειο Spanking Machine, στα Blood, Bruise Violet, Real Eyes και Won't Tell μέσα από το εκπληκτικό Fontanelle και από εκεί στα Oh Yeah!, Drivin', Killer On The Road, All By Myself από το τελευταίο τους επίσημο album, το άνισο Nemesisters.

Στο encore το Sweet 69 η Kat το αφιέρωσε στον Kurt. Ακολούθησαν ζητωκραυγές από το 90% των παρευρισκομένων. Όλων αυτών δηλαδή που φορούσαν μπλούζες των Nirvana. Θα γινόμουν κακός, αλλά ο γιατρός μου συνέστησε να το αποφεύγω.

1991

Ανάμεσα σε Δυτική κι Ανατολική Ακτή, gangsta ρίμες, jazz samples και crossovers στο rock κοινό, ο Δημήτρης Λιλής επιλέγει τους 5 δίσκους που σημάδεψαν λίγο περισσότερο μια από τις εμβληματικότερες χρονιές της χρυσής εποχής του αμερικανικού rap.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H Τάνια Σκραπαλιώρη ξαναθυμήθηκε τι πάει να πει συναυλία στον Κήπο του Μεγάρου, που για μια βραδιά

Η Ελένη Τζαννάτου βρέθηκε στη δεύτερη μέρα του εγχώριου φεστιβάλ του ΚΠΙΣΝ που σήμανε την

Λέγονται Smile, αποτελούνται από τον Thom Yorke, τον Jonny Greenwood και τον Tom Skinner (Sons of

FEATURED TODAY

Κάθε εβδομάδα, ο Επίτροπος θα επαναφέρει την τάξη, ακόμα κι αν οι χατζημεταλλάδες δεν έχουν σωτηρία. Στο νέο του Παρατηρητήριο, συνεχίζει τον αγώνα της σωτηρίας, με μουσικές προτάσεις από τις υπόλοιπες 12 χώρες του φετινού Euro.

H Τάνια Σκραπαλιώρη ξαναθυμήθηκε τι πάει να πει συναυλία στον Κήπο του Μεγάρου, που για μια βραδιά γέμισε με τους ήχους του καλοκαιριού που τόσο μας έλειψε.

Ο Δημήτρης Λιλής ξετυλίγει το κουβάρι του dad rock, της μουσικής που άκουγαν οι πατεράδες μας και επηρέασε τη μουσική που παίζουμε σήμερα στα παιδιά μας: αυτών που μας μεγάλωσαν με το “Why Can’t We Be Friends” και αυτών που θα μεγαλώσουν τους επόμενους με το “Sabotage”.

HOT STORIES

Λίγο πριν τον δεύτερο δίσκο της, η μουσικός μίλησε και φωτογραφήθηκε για το τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου.

Ο νέος δίσκος του μουσικού με τη Δεσποινίς Τρίχρωμη στα φωνητικά έρχεται την επόμενη εβδομάδα από την Inner Ear.

Η μπάντα του Dave Grohl μεταμορφώνεται για να κυκλοφορήσει ένα disco άλμπουμ για τη Record Store Day.

Top