View More

Batuca

Χώρος
Στον Αέρα, Πετρούπολη
Ημερομηνία διεξαγωγής
23/2/2001
avopolis.team
avopolis.team

Παρασκευή βράδυ και ενώ σχεδόν η μισή Αθήνα είχε εξορμήσει "εις τας εξοχάς" για να ...καρναβαλιστεί, μέρος του team του Avopolis ανέστειλε την αναχώρησή του κατά μερικές ώρες και παραβρέθηκε στην μουσική σκηνή "Στον Αέρα" στην κεντρική πλατεία της Πετρούπολης. 

Ο υποφαινόμενος δεν είχε επισκεφθεί ξανά τον χώρο και εκτίμησε το γούστο των ανθρώπων του μαγαζιού στη διακόσμηση. Εντυπωσιάστηκε, επίσης, από την αντίληψή τους για τα εγχώρια μουσικά πράγματα και για τη νοοτροπία τους, βάσει της οποίας προβάλλουν και βοηθούν αξιόλογα μουσικά σχήματα του λεκανοπεδίου που βρίσκονται ακόμα στα πρώτα τους βήματα και όχι μόνο τα ήδη καθιερωμένα (Διάφανα Κρίνα, Αctive Member κ.α.)

Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στην βραζιλιάνικη SAMBA. Οι "Batuca" είναι η μπάντα που έχει δημιουργήσει ο ινδός Ravy Magnifigue (ο οποίος ασχολείται με τη μουσική από τη δεκαετία του '70) με τον δικό μας Βασίλη Λιώση και μας ταξίδεψε νοητά για δύο ώρες στην χώρα όπου πρωτοεμφανίστηκε το είδος.

 

Η μπάντα αποτελείται από 30 μουσικούς, η σύνθεσή της, όμως, διαφοροποιείται ανάλογα με την εμφάνιση και ο αριθμός μπορεί να φθάσει μέχρι τα 10 άτομα. 

Έτσι, λοιπόν, την Παρασκευή στη σκηνή εμφανίστηκαν 10 μουσικοί κρατώντας ισάριθμα κρουστά (surdo, tamporine, kaisa, repenique, rokar, reco-reco ήταν κάποια από αυτά), υπό τη συνοδεία του Ravy. Από την πρώτη κιόλας στιγμή της εμφάνισης, ξέφρενοι ρυθμοί κατέκλυσαν τον χώρο. Ο ήχος που βγαίνει από τα πολυάριθμα κρουστά είναι εντυπωσιακός και είναι δυσκόλο, αν δεν το βλέπεις μπροστά σου, να πιστέψεις ότι είναι φυσικός! 

Ο Ravy έδινε το ρυθμό τόσο στην μπάντα, όσο και στο κοινό που σιγά - σιγά άρχιζε να λικνίζεται και να χορεύει. Με δικό του πρόσταγμα, ύστερα από δυο κομμάτια, εμφανίστηκαν στη σκηνή δύο βραζιλιάνες χορεύτριες διαφορετικού σωματικού κάλλους (η επιλογή είναι δική σας, γούστα είναι αυτά!), αλλά ίδιων χορευτικών ικανοτήτων. 

Η θερμοκρασία ανέβηκε απότομα και για πολλή ώρα, καθότι η εμφάνιση είχε αποκτήσει πλέον και …οπτικό ενδιαφέρον, πέρα από το αναμενόμενο ηχητικό. 

Οι τόνοι έπεφταν μόνο στα απαραίτητα, μικρά διαλείμματα και οι διαθέσεις είχαν ανέβει κατακόρυφα.

Ένα έντονο τριήμερο είχε μόλις ξεκινήσει καθότι μέρος του team αναχώρησε αμέσως μετά την εμφάνιση, για την πόλη του καρναβαλιού, όπου έδωσε το παρόν σε ξέφρενο party.

1991

Ανάμεσα σε Δυτική κι Ανατολική Ακτή, gangsta ρίμες, jazz samples και crossovers στο rock κοινό, ο Δημήτρης Λιλής επιλέγει τους 5 δίσκους που σημάδεψαν λίγο περισσότερο μια από τις εμβληματικότερες χρονιές της χρυσής εποχής του αμερικανικού rap.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H Τάνια Σκραπαλιώρη ξαναθυμήθηκε τι πάει να πει συναυλία στον Κήπο του Μεγάρου, που για μια βραδιά

Η Ελένη Τζαννάτου βρέθηκε στη δεύτερη μέρα του εγχώριου φεστιβάλ του ΚΠΙΣΝ που σήμανε την

Λέγονται Smile, αποτελούνται από τον Thom Yorke, τον Jonny Greenwood και τον Tom Skinner (Sons of

FEATURED TODAY

Κάθε εβδομάδα, ο Επίτροπος θα επαναφέρει την τάξη, ακόμα κι αν οι χατζημεταλλάδες δεν έχουν σωτηρία. Στο νέο του Παρατηρητήριο, συνεχίζει τον αγώνα της σωτηρίας, με μουσικές προτάσεις από τις υπόλοιπες 12 χώρες του φετινού Euro.

H Τάνια Σκραπαλιώρη ξαναθυμήθηκε τι πάει να πει συναυλία στον Κήπο του Μεγάρου, που για μια βραδιά γέμισε με τους ήχους του καλοκαιριού που τόσο μας έλειψε.

Ο Δημήτρης Λιλής ξετυλίγει το κουβάρι του dad rock, της μουσικής που άκουγαν οι πατεράδες μας και επηρέασε τη μουσική που παίζουμε σήμερα στα παιδιά μας: αυτών που μας μεγάλωσαν με το “Why Can’t We Be Friends” και αυτών που θα μεγαλώσουν τους επόμενους με το “Sabotage”.

HOT STORIES

Λίγο πριν τον δεύτερο δίσκο της, η μουσικός μίλησε και φωτογραφήθηκε για το τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου.

Ο νέος δίσκος του μουσικού με τη Δεσποινίς Τρίχρωμη στα φωνητικά έρχεται την επόμενη εβδομάδα από την Inner Ear.

Η μπάντα του Dave Grohl μεταμορφώνεται για να κυκλοφορήσει ένα disco άλμπουμ για τη Record Store Day.

Top