Βραδιά Giant Sand η χθεσινή για την πρωτεύουσα και ας πούμε εν συντομία τις εντυπώσεις μας, μια και απόψε επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη και οι φίλοι μας εκεί θα ενδιαφέρονται να πάρουν μια ιδέα για το τι να περιμένουν.

Πηγαίνοντας στο House of Art συζητούσαμε με τους υπόλοιπους της παρέας για το πόσο αξιόπιστα συναυλιακά είναι τα αμερικάνικα συγκροτήματα. Έχοντας δει φέτος αρκετούς αμερικάνους σε κοντινά μουσικά πλαίσια με τους Giant Sand (όπως τον Eliott Smith, τους Grandaddy, τους Flaming Lips ή τους Calexico) και φεύγοντας ικανοποιημένος από όλες αυτές τις συναυλίες, άρχισα πλέον να αισθάνομαι μια ασφάλεια όσο αναφορά τις live προσδοκίες μου από groups της αντίπερα όχθης του Ατλαντικού. Κάτι που σε καμιά περίπτωση δεν μπορείς να εγγυηθείς με τους Βρετανούς (ποιος ξεχνά τους άνοστους Doves). Ίσως αυτό να οφείλεται ότι για τους αμερικάνους η σκηνή είναι ο πλέον ζωτικός χώρος, μέσω της οποίας αναδεικνύονται και άρα αισθάνονται άνετα σε αυτήν, ότι δηλαδή σημαίνουν για τους βρετανούς οι σελίδες του ΝΜΕ. Όπως και να έχει τελικά το θέμα η ουσία είναι ότι και οι Giant Sand δεν αποτέλεσαν εξαίρεση στον κανόνα και η εμφάνισή τους ήταν πραγματικά απολαυστική.

Η είσοδος τους στην σκηνή έγινε κατά τις 11 και μισή, υπό τους ήχους των Goldfrapp (!!!). Ο Joey Burns στο μπάσο και o John Convertino στα drums, γνώριμες φιγούρες και οι δυο στο ελληνικό κοινό από τους Calexico, ενώ στα δεξιά ο frontman Howe Gelb. Τώρα το πως ένα side project (οι Calexico) έφτασε να είναι πιο εμπορικό από το κυρίως group και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει κάτι τέτοιο και στον ίδιο τον Howe απαιτεί πολλή συζήτηση και δεν είναι του παρόντος να ασχοληθούμε. Το γεγονός είναι οτι οι Giant Sand είναι από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του αμερικάνικου 'desert' rock της τελευταίας 15ετίας, και το να τους βλέπεις επί σκηνής σου φέρνει αμέσως την αίσθηση της Arizona στο μυαλό σου.



O Howe δικαιολόγησε τη φήμη του perfomer που τον συνοδεύει, αναλαμβάνοντας κιθάρες, keyboards, εφέ, φυσαρμόνικα και ότι άλλο εύρισκε μπροστά του. Δεν δίσταζε επίσης μεταξύ τον τραγουδιών να πιάνει κουβεντούλα με το κοινό και να αστειεύεται για πολλά και διάφορα θέματα. Εννοείται πως δεν του ξέφυγαν οι αμερικάνικες εκλογές (ρώτησε πόσο είναι το σκορ) αλλά έκανε και την πλέον εύστοχη παρατήρηση για την ενδυματολογική προτίμηση του ελληνικού κοινού ... που ως είθισται δεν είναι άλλη από το μαύρο χρώμα. Πράγματι περίεργο για μια χώρα με τόσο φως. 

Το σετ τους αφιερώθηκε τόσο στο τελευταίο τους δίσκο Chore of Enchantment (Shiver, Astonished), όσο και στη μακροσκελή δισκογραφία τους, φτάνοντας ακόμα και στο Valley of Rain. Οι εναλλαγές ήταν διαρκείς και στον ήχο και στην διάθεση μια και το rock'n'roll έδινε τη θέση του στο desert rock που στην συνέχεια έδινε τη θέση στην country, την jazz και το alternative. Βλέπεται οι σχεδόν δυο ώρες που κάθισαν οι Giant Sand στην σκηνή ήταν αρκετές ακόμα και για τους πιο απαιτητικούς.

Ακόμα και οι ίδιοι οι Giant Sand έδειχναν να το διασκεδάζουν καθόλη τη διάρκεια του σετ, κάνοντας μάλιστα και δυο απρόσμενες διασκευές στα Beat Goes On και στο I Can't Help Falling in Love του Elvis.



Στο διάλειμμα που ακολούθησε πριν το encore ο Howe έβαλε πάλι Goldfrapp στο mini disc που είχε επί σκηνής (λέτε ο επόμενος δίσκος των Giant Sand να είναι trip hop;;) και επανήλθε στη συνέχεια για να μας εξηγήσει και μεταξύ άλλων πως η μουσική αλλάζει από την ανατολή στην δύση. Έτσι ξεκίνησε παίζοντας πακιστανικούς αμανέδες και κατέληξε σε hard rock riffs. Είναι και αυτό μια ενδιαφέρουσα οπτική κύριε Howe.

Τα μόνα αρνητικά σημεία αφορούν τον χώρο. Το House of Art, αν και καινούργιο, δείχνει να πάσχει από μερικές παλιές 'ασθένειες' των μικρών ελληνικών συναυλιακών χώρων όπως η ασυνέπεια στην ώρα έναρξης, τα ακριβά ποτά και τα ρεζερβέ τραπεζάκια. Βέβαια το θέμα είναι το ποιον να κατηγορήσεις περισσότερο, τον μαγαζάτορα ή αυτόν που κάνει κράτηση τραπέζι για να παρακολουθήσει συναυλία Giant Sand; Τέλος πάντων, αυτοί στην προκειμένη περίπτωση ήταν μια μικρή μειοψηφία, μια και ήταν φανερό ότι το group εμφανίστηκε σε ένα κοινό φίλων της μουσικής τους και παλιών μουσικών συνοδοιπόρων.

Αυτά, και καλή διασκέδαση σε όσους πάνε απόψε στον Μύλο.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured