View More

Afro Celt Sound System

Χώρος
Θεάτρο Λυκαβηττού
Ημερομηνία διεξαγωγής
11/9/2000
avopolis.team
avopolis.team

Με πολύ κέφι και όρεξη ανέβηκα για τελευταία φορά για φέτος τον λόφο του Λυκαβηττού με σκοπό να παρακολουθήσω το σχήμα που, από ότι είχα μάθει, είχε συναρπάσει τους παρευρισκόμενους στην προηγούμενη εμφάνισή του στην Αθήνα, τον Μάιο.

afrocelt.jpg (6196 bytes)

Οι Afro Celt Sound System έχουν γνωρίσει μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια στο χώρο της world music, αναμειγνύοντας την ιρλανδέζικη μουσική παράδοση με τους ήχους της «μαύρης» ηπείρου, μαζί με αρκετούς σύγχρονους ηλεκτρονικούς ήχους -και αυτό ακριβώς παρουσιάζουν στις ζωντανές εμφανίσεις τους.

Ένα μεγάλο μέρος του κοινού (που αν μη τι άλλο έδειξε ότι ήταν γνώριμο με τη μουσική των Afro Celt Sound System) αδιαμφισβήτητα χόρεψε και το διασκέδασε με τη ψυχή του, αφού και ο σκοπός του group, από τη γεννησή του του, αυτός είναι. Να ανακατέψει τους παραδοσιακούς ήχους -οι οποίοι απομονωμένοι αποτελούν δύσκολα ακούσματα- με beats και να τους προσφέρει σε μια ελκυστική συσκευασία στους πολλές φορές ανύποπτους ακροατές, ιδιαίτερα μετά την όλη «Ethnic» μόδα.

Το πρόβλημα είναι (και το παρακολούθησαν όσοι ήταν στο Λυκαβηττό) ότι το επίπεδο των μουσικών και τραγουδιστών -ιδιαίτερα των Αφρικανών- δεν είναι και ιδιαίτερα υψηλό. Ο βασικός Αφρικανός μουσικός και τραγουδιστής από τη Γουινέα δεν είναι και ιδιαίτερα σπουδαίος και δεξιοτέχνης, όπως το ίδιο συμβαίνει και με τους άλλους Σενεγαλέζους μουσικούς, τραγουδιστές και χορευτές. Όμως αυτό συμβαίνει εάν ακόμα στα αυτιά σου ηχεί η θεϊκή φωνή του Baaba Maal που άκουγες σπίτι σου προτού πάρεις τις ανηφόρες του λόφου.

Από την άλλη οι Ιρλανδοί μουσικοί, με μπροστάρη τον James McNally, μέλος και των The Pogues, ήταν πάρα πολύ καλοί, με τις φλογέρες, γκάιντες και κρουστά να δίνουν το ξεχωριστό κέλτικο χρώμα. Όμως και πάλι, δεν έλειπαν οι στιγμές που όλα ακουγονταν μονότονα και επιφανειακά. Ειδικά δε, όταν ανέβηκε ο ρυθμός των beats προς το κουραστικό και για μένα προσωπικά αντιπαθητικό ρυθμό του psychedelic trance, τότε πλέον -αν και το κοινό φαινόταν να το διασκεδάζει- καταλάβαινες αμέσως ότι οι Afro Celt Sound System κάθε άλλο παρά ειλικρινείς είναι σε αυτό που κάνουν.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Γερμανός παραγωγός επέστρεψε στην Αθήνα για να ξορκίσει τον πανδημικό κύκλο σε ένα live που θα

Ο Άγγελος Κλειτσίκας εγκλωβίστηκε πρόθυμα στον κλειστοφοβικό, πυρηνικό εφιάλτη που έστησε η

O Sting έκανε έναν ακόμα χορταστικό περίπατο στο Ηρώδειο, δικαιώνοντας την αίγλη του ονόματός του

FEATURED TODAY

Αυτήν την Κυριακή στις 30 Ιανουαρίου στις 21.00 οι Planet of Zeus έρχονται  σε ένα STAGES A/LIVE στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, που θα μεταδοθεί στο Onassis Chanel στο YouTube. 

Στο 101ο Diggin ο Ζώης Χαλκιόπουλος ξορκίζει τα χιόνια με τη γλυκιά καλοκαιρινή νοσταλγία των The Rationals.

Ο Δημήτρης Λιλής αναλύει τις συνθήκες που ώθησαν την ετικέτα από το Detroit να δημιουργήσει τον χαρακτηριστικό ήχο της και μοιράζεται ένα mix με την dreamy πλευρά του καταλόγου της.
Top