Ακόμα ένα ενωτικό κάλεσμα του Φοίβου Δεληβοριά, βρίσκει εξαιρετική ανταπόκριση αυτήν την περίοδο για κάποια Σάββατα στο Κύτταρο. Ο ίδιος και η υπέροχη μπάντα του επιστρέφουν για μια «γιορτή» σε έναν εμβληματικό χώρο, τον οποίο έχει και ο ίδιος και μια μεγάλη μερίδα του κοινού αγαπήσει λόγω της ιστορικής του αξίας και της ποικιλίας μουσικών που έχει φιλοξενήσει από τις απαρχές του. Όπως ο ίδιος έχει πει, το Κύτταρο θα είναι για πάντα το μαγαζί του.

Έτσι, το περασμένο Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024, η άφιξη στη γωνία Ηπείρου και Αχαρνών ήταν μονόδρομος. Βρεθήκαμε για πολλοστή φορά μπροστά στο εκτόπισμα ενός τραγουδοποιού που έχει καταφέρει να ενσαρκώσει μνήμες και βιώματα από ανθρώπους διαφορετικών γενιών, διαφορετικών ηλικιών, ακόμα και διαφορετικών μουσικών γούστων. Έχει έναν ξεχωριστό τρόπο να μιλάει με την ίδια ένταση και ευαισθησία σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο. Η ευφυής δημιουργικότητά του, σε συνδυασμό με το γλυκό χιούμορ αλλά και την καυστική του πινελιά στα κοινωνικά δρώμενα, τον έχουν πια εδραιώσει ως έναν δημιουργό που εμπνέει και είναι πράγματι, αποδεκτός με πρωτοφανή τρόπο από το ευρύ κοινό, καταργώντας κάθε έννοια διαχωρισμού και γεφυρώνοντας τελείως διαφορετικά ακροατήρια.

Στο κατάμεστο Κύτταρο, λοιπόν, η επιλογή των τραγουδιών που παρουσίασε με το γκρουπ του, ήταν προσεκτικά οργανωμένη, συγκεντρώνοντας δημιουργίες και ιστορίες από όλα του τα άλμπουμ («όπως κάνει η Taylor Swift στο Era's Tour, τα ξέρω από την κόρη μου την Ιόλη»). Σε ένα πρόγραμμα που διήρκησε σχεδόν 4 ώρες, με ένα μικρό διάλειμμα στη μέση, ο Φοίβος ακόμα μια φορά άφησε την ψυχή του στο πάλκο με την αφηγηματική του δεινότητα.

Ήταν πολύ ενδιαφέρον, αστείο και γοητευτικό αυτό το ταξίδι, στο οποίο μας πήρε μαζί του πηγαίνοντάς μας πίσω στα τέλη του ’80 όταν έβγαλε τον πρώτο του δίσκο απευθυνόμενος με θράσος και ενθουσιασμό στον μεγάλο Χατζιδάκι, που υπήρξε ζεστός υποστηρικτής του και παραγωγός του ντεμπούτου του μέχρι το πρόσφατο 2022, που κυκλοφόρησε το Anime και έκανε τον κόσμο να χωθεί μέσα σε σύγχρονες αστικές διαδρομές που λίγο πολύ όλοι έχουμε διανύσει.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, ο Φοίβος δε σταμάτησε να αναφέρει σημαντικούς ανθρώπους του χώρου που κατάφερε να γνωρίσει, να συνδεθεί και να αγαπηθεί μαζί τους, κάνοντας το όνειρό του πραγματικότητα. Κάποιοι εξ αυτών ήταν φυσικά ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Ορφέας Περίδης, ο Θανάσης Βέγγος, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Τζίμης Πανούσης, ο Αργύρης Μπακιρτζής, οι Encardia, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Μανώλης Φάμελλος και πολλοί ακόμα. Πέρα από τους μουσικούς του συνοδοιπόρους, δε σταμάτησε να μιλάει για τις συνθήκες που τον ώθησαν να προετοιμάσει και εν συνεχεία να δημοσιεύσει κάθε άλμπουμ κάνοντας αναδρομές και παραχωρώντας μικρές ιστορίες από άλλους χωροχρόνους.

Πάντως, όσον αφορά το μουσικό μέρος της παρουσίασης, είναι αλήθεια πως κάθε του εμφάνιση είναι αποκαλυπτική, διότι κάθε φορά ο ίδιος και οι μουσικοί του παρουσιάζουν τα τραγούδια με διαφορετική ενορχήστρωση, προσδίδοντας πάντα ένα καινούριο άγγιγμα που διώχνει την ανία και τη ματαιότητα της επανάληψης. Έχοντας στο πλευρό του μια θαυμάσια ομάδα (Σωτήρης Ντούβας, Κωστής Χριστοδούλου, Κώστας Παντέλης, Yoel Soto, Χρήστος Λαϊνάς), ο Φοίβος αποδεικνύει ότι η δημιουργικότητα δεν έχει όρια, ακόμα και αν ο πυρήνας είναι ο ίδιος και απαράλλακτος.

Τραγουδήσαμε ξανά τα αξεπέραστα χιτ του αλλά και πολλά μικρά διαμάντια που μπορεί να μην έχουν τύχει της ίδιας αναγνώρισης, παρόλο που η συνολική φωνή του κοινού ήταν κάτι παραπάνω από φανερή και σθεναρή σχεδόν σε κάθε τραγούδι. Ο κόσμος ήταν ακόμα μια φορά εκεί για να επικοινωνήσει μαζί του. Είναι αυτές οι στιγμές που η συλλογική φωνή αποδεικνύει ότι η ευτυχία μπορεί να μοιραστεί συνειδητά ή υποσυνείδητα. Είναι τότε που ο χρόνος πραγματικά μπορεί να σταματήσει και αυτό μπορεί να επιτευχθεί αναμφίβολα μέσα από τη μαγεία της μουσικής.

Λίγο πριν εγκαταλείψει τη σκηνή, σήκωσε την αγαπημένη του Ρένα Μόρφη για μια σύντομη μα ξεχωριστή συνύπαρξη, όπου πληροφόρησε μάλιστα τους πάντες πως θα βρεθεί το καλοκαίρι στο πλευρό του, αφού η Ταράτσα του Φοίβου επιστρέφει και μας κάνει όλους να ανυπομονούμε να βρεθούμε κάτω από τον αττικό ουρανό ακούγοντας τις ευρηματικές του μελωδίες! Ένα είναι σίγουρο. Ο κόσμος αγαπούσε, αγαπάει και θα αγαπάει τη μουσική του Φοίβου και επιθυμεί σε κάθε του στάδιο να «αποδεικνύει» την αγάπη που τρέφει σε αυτόν.

Setlist:
Ο ταχυδρόμος
Με φλάουτα και κιθάρες
Η επέτειος
Ερωτικό για δύο αγγέλους
Η μπόσα νόβα Του Ησαΐα
Το ‘πα, το ‘κανα
Πατήρ Φοίβος ολομόναχος
Αφού δε Μ αγαπάς
Η Κική κάθε βράδυ
Εκείνη
Ένας σκύλος στο Κολωνάκι
Χάλια
Φώτης
Θέλω να σε ξεπεράσω
Δεν ξέρω τι είναι
Αυτή που περνάει
Καθρέφτης
Υβρεοπομπή
Η όμορφη πόρτα
Το καλοκαίρι θα ‘ρθει
Η πέρα χώρα
Αδιάκοπα
Bolero
Θα ‘θελα να ‘μουνα εκεί
Το καταφύγιο
Μπάσταρδος γιος
Ερημιά στην Καλλιθέα
Ξένος
Κουνελάκι
Μόνο ψέματα
Κάποια παιδάκια
Λωτοφάγος
Άγρια ορχιδέα
Μπαλάντα
Ελεφαντάκι
Όταν σου χορεύω
Ο κόσμος σου

Διαβάστε επίσης:
Γιατί δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τον Φοίβο

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured