Προτελευταία Δευτέρα του Οκτώβρη και ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης κάνει τη δική του πρεμιέρα, στο Club του Σταυρού του Νότου. Με πρώτο ανακοινωμένο συνοδοιπόρο του για φέτος, τον Φοίβο Δεληβοριά. Λίγο μετά τις εννιά, άρχισαν να εμφανίζονται στον χώρο και οι πρώτοι πιστοί ακόλουθοί του, για να απολαύσουν την παράσταση.

Aemmanl_2.jpg

Με το ζεστό του χαμόγελο εμφανίστηκε ο Εμμανουηλίδης στη σκηνή, μαζί με τους μουσικούς του. Κι άνοιξε τη βραδιά με το τραγούδι που έχει γράψει για την αγαπημένη του Μαρία Παπαγεωργίου, το "Άβουλο Θεριό". Καλωσόρισε κατόπιν τους φίλους του και αναρωτήθηκε μαζί μας αν θα έπρεπε να ευχηθεί «καλό χειμώνα» ή «καλό καλοκαίρι». Έτσι, από την πρώτη κιόλας στιγμή, δημιούργησε ζεστό και φιλικό κλίμα μέσα στο φιλόξενο club του Σταυρού, καταφέρνοντας να καθηλώσει ακόμη και όποιον πήγε απλά για να τον απολαύσει, χωρίς να (πολυ)ξέρει τα τραγούδια. Περνώντας στη συνέχεια βήμα-βήμα από τα στάδια της μέχρι τώρα μουσικής του πορείας, μας εκμυστηρεύτηκε ότι κάθε στίχος είναι κι ένα ταξίδι ή μια στιγμή της ζωής του.

Aemmanl_3.jpg

Έπειτα από λίγη ώρα, υποδέχτηκε στη σκηνή –με μια αγκαλιά– τον Φοίβο Δεληβοριά, ο οποίος δεν παρέλειψε να μας χαρίσει τις γνωστές του δόσεις χιούμορ και ζωντάνιας. Και οι δυο μαζί τραγούδησαν κάποιες από τις επιτυχίες της καριέρας τους. Ιστορίες δηλαδή για έναν "Έρωτα Στον Ακάλυπτο", σε μια "Ερημιά Στην Καλλιθέα", όπου ο "Μπάσταρδος Γιος" αγαπούσε και πάλευε "Αδιάκοπα" για μια κοπέλα η οποία φορούσε "Μπολερό" και κατέληξε να είναι "Χάλια", τον "Χειμώνα Τούτο". Πέρασαν επίσης παρέα από τη γειτονιά του Tom Waits, του Σαββόπουλου, των αείμνηστων Μάνου Χατζιδάκι & Νίκου Γκάτσου με το –με το "Ο Γιάννης Ο Φονιάς"– είπαν τον "Αλήτη" του Γιώργου Ζαμπέτα (σε στίχους του Αλέκου Καγιάντα) και τέλος επισκέφθηκαν "Βράδυ" και τη Λένα Πλάτωνος.

Aemmanl_4.jpg

Ήταν αδύνατον βέβαια να παραλείψουν τον Λουκιανό Κηλαηδόνη, ο οποίος αποτελεί κομμάτι των παιδικών αναμνήσεων του Δεληβοριά. Μας διηγήθηκε λοιπόν, την εξής ιστορία: οι γονείς του δεν τον έπαιρναν μαζί στις παραστάσεις του Λουκιανού, με αποτέλεσμα την επόμενη μέρα, όταν του έλεγαν πόσο ωραία πέρασαν, να στεναχωριέται. Του έμεινε έτσι απωθημένο που δεν πρόλαβε όσα οι μεγαλύτεροι της γενιάς του. Γι' αυτό και είπε μαζί με τον Εμμανουηλίδη ένα από τα πιο δημοφιλή κηλαηδονικά κομμάτια, το "Ένα Γουρούνι Λιγότερο", με περίσσιο πάθος και θεατρικότητα –στοιχεία που ρέουν άλλωστε στο αίμα και των δυο τους. Βλέποντάς τους να το διασκεδάζουν τόσο επί σκηνής ξεχνιόσουν κι εσύ, γελούσες και αντιμετώπιζες με έναν πιο ρεαλιστικό τρόπο τη δική σου πραγματικότητα, παίρνοντας βέβαια και τις ανάλογες αφορμές από τους στίχους.

Aemmanl_5.jpg

Ο Εμμανουηλίδης μας είπε επίσης για τον καινούργιο του δίσκο, ο οποίος έρχεται σύντομα: θα ονομάζεται 38 Τετραγωνικά Μέτρα και θα πληρώνει μάλιστα και ΕΝΦΙΑ γι' αυτόν, όπως σχολίασε χιουμοριστικά! Το "Τα Προς Το Ζην" είναι ένα από τα τραγούδια που θα συμπεριλαμβάνονται στο εν λόγω άλμπουμ.

Μία από τις ομορφότερες στιγμές της βραδιάς, σημειώθηκε όταν ο τραγουδοποιός αποφάσισε να δώσει τη σκυτάλη στο κοινό. Μοίρασε λοιπόν τους στίχους από την "Οδό Ονείρων" του Χατζιδάκι («κάθε κήπος» κτλ.), για να τραγουδήσουν όλοι και να μην μείνει κανείς μας αμέτοχος σε μια τόσο ιδιαίτερη στιγμή. Δήλωσε κατόπιν έκπληκτος με τις δυνατότητες των φίλων του κι έτσι μας επιβράβευσε και χειροκρότησε. 

Aemmanl_6.jpg

Το μοναδικό απρόοπτο της βραδιάς σημειώθηκε όταν έσπασε το αγαπημένο του ντέφι, το οποίο τον συνέδεε στενά με την Παπαγεωργίου, που του το είχε δωρίσει. Για άλλη μια φορά, όμως, δεν έχασε το χιούμορ του και, πιάνοντας ένα σπασμένο κομμάτι, είπε: «Έμεινε ένα φι, από το… ντέφι!».

Η πρώτη στάση στο φετινό ταξίδι που ετοίμασε ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης για τους πιστούς του στο club του Σταυρού Του Νότου, αποδείχθηκε λοιπόν μαγευτική και άκρως καθηλωτική: μια παράσταση εναλλαγής συναισθημάτων. Στάθηκε όμως και απόδειξη για το ότι, ακόμα και στις δύσκολες στιγμές που διανύει η χώρα μας, η μουσική ήταν, είναι και θα είναι πάντα εδώ, για όσους την αγαπούν.

{youtube}APTqg0sbM2E{/youtube}

 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured