Η συζήτηση με τους Chris Olley (τραγούδι, κιθάρες) και Chris Davis (ντραμς) των Six.By Seven πραγματοποιήθηκε μία βροχερή Κυριακή, ενώ βρίσκονταν στην Αθήνα για ένα DJ set. Τους πετύχαμε να πίνουν την πρώτη (από τις πολλές που ακολούθησαν μετά) μπύρα της ημέρας, ξενυχτισμένους μεν, αλλά ευγενικούς και πρόθυμους για κουβέντα δε.

Ίσως το γεγονός ότι είναι σχετικά πιο δημοφιλείς στην Ελλάδα, από οπουδήποτε αλλού, να τους δημιούργησε ευχάριστη διάθεση για μία εφ’ όλης της ύλης κουβέντα. Άλλωστε είχαμε πολλά να ρωτήσουμε κι εμείς…

ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

Πρόσφατα ίδρυσαν τη δική τους δισκογραφική εταιρία (Saturday Night Sunday Μorning), όντας απογοητευμένοι από τους κανόνες που διέπουν τη μουσική βιομηχανία. «Αν δεν έχεις κάποιον εμπορικό “indie” ήχο είναι δύσκολο να κάνεις το δίσκο που θέλεις», μας λέει ο Olley. Δεν θεωρούν τυχαίο ότι μπάντες σαν αυτούς ή τους Death In Vegas, ιδρύουν δικές τους εταιρίες για να διανέμουν τους δίσκους τους. Και για πρώτη long play κυκλοφορία είναι απόλυτα ικανοποιημένοι με τις πωλήσεις των δέκα χιλιάδων αντιτύπων, που έχουν καταφέρει μέχρι τώρα, με μηδενική διαφήμιση. Άλλωστε, ο δίσκος αυτός κόστισε μόλις δύο χιλιάδες λίρες (συγκριτικά με τις 125 χιλιάδες του ντεμπούτου τους Things We Make). Στην ερώτησή μας για το αν είναι ικανοποιημένοι με αυτό το νούμερο, ο Olley γελώντας απάντησε πως θα ήταν ικανοποιημένος και με δύο χιλιάδες αντίτυπα και πρόσθεσε ειρωνικά: «Για να καταφέρεις να ξεφύγεις από τα στενά όρια των οπαδών σου χρειάζεσαι ένα hit single και ο μόνος τρόπος για να πραγματοποιηθεί αυτό είναι να διαφημιστείς!».

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙKH BIOMHXANIA

Στις επόμενες συναυλίες τους θα μοιράσουν δωρεάν το νέο τους single “Ocean”, όχι μόνο για να ευχαριστήσουν τους παλιούς fans τους, αλλά και για να ανοίξουν πόρτες σε νέα ακροατήρια. «Παλιότερα ο κόσμος πήγαινε στα δισκοπωλεία και αγόραζε τα 7” σινγκλάκια. Πλέον έχουν σχεδόν εξαφανιστεί και αντικαταστάθηκαν από τα cd singles σε σαφώς υψηλότερη τιμή». Στην ερώτηση αν νομίζουν ότι αυτός είναι ένας λόγος που οι μουσικόφιλοι προτιμούν να «κατεβάζουν» κομμάτια, απάντησαν μάλλον απαξιωτικά για τη μουσική βιομηχανία. «Αντί να προωθούν το προϊόν τους φθηνότερα και πιο όμορφα πακεταρισμένο, σκέφτονται βραχυπρόθεσμα ψάχνοντας τον επόμενο Robbie Williams. Και ούτε συζήτηση για να επενδύουν από τα κέρδη τους σε νέες δημιουργικές μπάντες. Αντίθετα, περιμένουν από αυτές ανάλογα αποτελέσματα με τον προηγούμενο, από τον πρώτο κιόλας δίσκο. Αν ήταν έτσι τα πράγματα πριν είκοσι χρόνια, καλλιτέχνες όπως οι U2, ο Bowie και πολλοί άλλοι δεν θα έβγαζαν ποτέ δεύτερο δίσκο», παρατηρεί ο Olley.

Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ALTERNATIVE ΣΚΗΝΗ

Θεωρούν σαν σημείο σταθμό για την “alternative” μουσική σκηνή της Βρετανίας το τρίτο άλμπουμ των Verve, Urban Hymns. «Από εκείνο το σημείο και έπειτα η ανεξάρτητη μουσική έγινε coffee table music, όπου όλοι ήθελαν να κάνουν όμορφη στα αυτιά μουσική, και μας προέκυψαν οι κάθε λογής Travis και Coldplay με το f…ing πιάνο τους! Από τότε, νομίζω πως η μουσική έχασε το ήθος της ως ένα μεγάλο βαθμό και όλα τα νέα παιδιά ενδιαφέρονται να πουλήσουν έξι εκ. δίσκους, όπως οι Verve», δηλώνει ο Davis. Απαξιούν στη συνέχεια να συζητήσουν καν για το αν οι μπάντες στη Βρετανία διαθέτουν φιλικούς δεσμούς και αν υπάρχει πράγματι μία “indie” σκηνή. Μάλιστα, έχουν κάνει περιοδείες και συμμετάσχει σε φεστιβάλ μαζί με συγκροτήματα προς τα οποία δεν έχουν καμία εκτίμηση, όπως Keane και Embrace.

Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ JOHN PEEL

Ίσως ο πιο γνωστός θαυμαστής των Six.By Seven να υπήρξε ο John Peel. Ήταν άλλωστε και αυτός που τους στήριξε στην καριέρα τους και για λογαριασμό του οποίου ηχογράφησαν πέντε BBC Sessions. Μάλιστα, το τελευταίο από αυτά μεταδόθηκε λίγες μέρες μετά το θάνατό του… «Δεν έχουμε ξαναγνωρίσει τόσο παθιασμένο άνθρωπο με τη μουσική. Παρόλες τις τεράστιες ποσότητες CD που έπεφταν στα χέρια του, αυτός άκουγε όσο περισσότερα μπορούσε και μάλιστα είχε έτοιμα τα playlists των εκπομπών που θα πραγματοποιούσε μέχρι και τον Ιανουάριο του 2005. Μετά είμαστε όλοι περίεργοι για το πώς θα εξελιχθεί η εκπομπή που είχε στο BBC». Η σύζυγος του αείμνηστου Peel τους προσκάλεσε στην κηδεία του, όπου και ένιωσαν παράξενα βρίσκοντας απέναντί τους ονόματα όπως οι Robert Plant, David Bowie, Elton John, κ.ά. που μαζί με ένα τεράστιο πλήθος δημοσιογράφων είχαν καταφτάσει για να απονείμουν το ύστατο αντίο στη μεγαλύτερη μορφή του βρετανικού ραδιοφώνου.

ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΩΝ SIX.BY SEVEN

Η μουσική τους αναμφίβολα έχει επηρεαστεί από τους Spacemen 3, Spiritualized (για τους οποίους είχε παίξει ντραμς ο Davis στο φεστιβάλ του Reading το 2002), Jesus And Mary Chain, όπως έχουν δηλώσει επανειλημμένα σε συνεντεύξεις τους. Ο Olley άρχισε να ακούει post punk στις αρχές της δεκαετίας του ’80, με τους Joy Division να μην ξεκολλάνε από το πικάπ του και στη συνέχεια αμερικάνικο κολεγιακό rock των ’80s, όπως Dinosaur Jr, Husker Du, R.E.M. (μέχρι το Green), Pixies κ.ά. Στις αρχές των ’90s υπήρξε το επονομαζόμενο shoegaze κίνημα με μπάντες όπως My Bloody Valentine, Slowdive, Swervedriver, Ride. Όμως, η μπάντα που άκουγαν όλοι τους όταν σχηματίστηκαν, ήταν οι Mercury Rev, ειδικά με το αριστουργηματικό τρίτο τους άλμπουμ See You On The Other Side.

ΤΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ

Ετοιμάζουν μία περιοδεία ανά τη Βρετανία, κυκλοφορία νέου single, ενώ το Φεβρουάριο θα γίνει η μίξη του νέου τους CD, σε παραγωγή των Death Ιn Vegas. Μας δήλωσαν ότι θα είναι πιο “underground”, χωρίς βέβαια ακόμα να ξέρουν την τελική μορφή του. Μία πρώτη γεύση από αυτό μπορούμε να πάρουμε από τα b-sides του single “Ready For You Now”, που κυκλοφορεί ήδη. Ο απώτερος σκοπός τους όμως αφορά το μεθεπόμενο άλμπουμ και είναι να πουλήσουν αρκετά αντίτυπα, ώστε να μη χρειαστεί ξανά να κυνηγούν μία αλυσίδα νεανικών ρούχων στις ΗΠΑ, όπως τώρα, για τα δικαιώματα του τραγουδιού τους “Bochum” που χρησιμοποιεί, ενώ αυτοί τρώνε φιστικιά στο Νότινγχαμ!

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured