Σχεδόν ένα χρόνο μετά από εκείνο το καταπληκτικό ακουστικό set στο Gagarin και λίγες μέρες πριν από το νέο live της Anne Clark μαζί με τον David Harrow στην Αθήνα, το avopolis έχει την ξεχωριστή τιμή να συνομιλεί εφ’ όλης της ύλης με μια από τις σημαντικότερες δημιουργούς της δεκαετίας του ’80.

- Anne, πολλές από τις σύγχρονες ηλεκτρονικές μπάντες όταν ερωτούνται για τις μουσικές του επιρροές πολύ συχνά αναφέρουν ονόματα σαν τους Kraftwerk τους Depeche Mode και το δικό σου. Πως νοιώθεις ανάμεσα σ’ αυτά τα ονόματα και ποια είναι η σημασία του γεγονότος για σένα;
- Το να συνδέεται το όνομά μου με εκείνο των Kraftwerk είναι μια πολύ μεγάλη τιμή! Τώρα σε ό,τι αφορά στους Depeche Mode τα πράγματα αλλάζουν λίγο μιας και τους ήξερα από τότε που ακόμα φορούσαν πάνες! Το να γνωρίζω πως κάποια πράγματα που έχω κάνει στη ζωή μου μπορεί να είχαν μια θετική επίδραση σε κάποιους ανθρώπους είναι μια πολύ σημαντική ανταμοιβή για μένα.

- Μιλώντας για επιρροές, από ποιες πηγές άντλησες την δική σου έμπνευση πίσω στα 80’ς όταν ξεκίνησες να συνθέτεις;
- Ξεκίνησα να γράφω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου και ξέρω επίσης λάτρευα τη μουσική από τότε που με θυμάμαι. Προφανώς το να μεγαλώνεις αρκεί για να σου δώσει πολύ υλικό για να γράψεις. Μερικοί από εμάς κάποια στιγμή εξαντλούνται ενώ μερικοί άλλοι συνεχίζουν! Το να γράφω ήταν ένας πολύ ευκολότερος τρόπος να εκφράζω τον εαυτό μου ενώ η μουσική αποτελούσε ένα διαφορετικό τρόπο για να εκφράσω κάτι για το οποίο δεν είχα τις λέξεις.

- Σε τι βαθμό σε επηρέασε η ποίηση και ο κινηματογράφος;
- Σε τεράστιο βαθμό όπως και τα βιβλία κάθε είδους. Λατρεύω τις ταινίες και το θέατρο. Όλα αυτά πραγματικά δίνουν νόημα στον κόσμο! Μου έρχεται στο νου η δεκαετία του ’70, όταν μεγάλωνα, η οποία δεν ήταν μόνο μια φανταστική εποχή για τη μουσική –θυμήσου το punk- αλλά ήταν και μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδος και για τον κινηματογράφο. Μπορείς να φανταστείς ότι ακόμα και οι Αμερικανοί γύριζαν καλές ταινίες τότε;

- Έχεις δίκιο αν και αυτά τα οποία αναφέρεις είχα την τύχη να τα βιώσω έστω με κάποια χρόνια διαφορά. Όλος αυτός ο πόνος, η απογοήτευση και ο θυμός στα τραγούδια σου από που πηγάζουν;
- Από τον πόνο, την απογοήτευση και το θυμό!

- Η σκοτεινή σου περίοδος έχει περάσει άπαξ δια παντός;
- Ω, δεν είμαι σίγουρη γι’ αυτό! Νομίζω πως όλοι έχουμε μια σκοτεινή πλευρά που μας συντροφεύει σε όλη μας τη ζωή. Το πως την αντιμετωπίζουμε είναι το ποιο σημαντικό και οπωσδήποτε ελπίζω να έχω συμφιλιωθεί μαζί της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το να προσπαθείς να ισορροπήσεις στη ζωή είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα δεν συμφωνείς;

- Απόλυτα. Πάντως έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που συνέθεσες για τελευταία φορά. Υπάρχει περίπτωση να δούμε κάποιο καινούργια album της Anne Clark στο κοντινό μέλλον; Και αν όχι, τι σε αποτρέπει;
- Πονηρέ! Ξέρεις, μερικά πράγματα παίρνουν πολύ χρόνο! Πάντως δουλεύω πάνω σε κάποιες καινούριες ιδέες για ένα δίσκο και ελπίζω να μη μου πάρει πολύ καιρό ακόμα. Όπως σου έλεγα και πιο πριν, προσπαθώ να βρίσκω τρόπους για να αντιμετωπίζω διάφορες καταστάσεις στη ζωή και αυτό μπορεί να γίνει μέσω διαφορετικών διεξόδων όπως το να γράφεις μουσική. Δεν θέλω να κυκλοφορήσω ένα album απλά και μόνο για να το κυκλοφορήσω. Δεν έχω πλέον τίποτα να αποδείξω ούτε δισκογραφικές εταιρίες πάνω από το κεφάλι μου να υπαγορεύουν τι πρέπει να κάνω. Απλά ζω τη ζωή μου και εξακολουθώ να συλλέγω εμπειρίες.

- Μιας και ανέφερες τις δισκογραφικές εταιρίες, πως πάνε οι σχέσεις σου με τη μουσική βιομηχανία;
- Δεν πάμε στην επόμενη ερώτηση;

- Παρακολουθείς τα τεκταινόμενα στη σύγχρονη ηλεκτρονική σκηνή; Διακρίνεις κάτι που να αξίζει πραγματικά ή μήπως όλοι αλληλοαντιγράφονται; Υπάρχει μέλλον στη σκηνή ή έχει φτάσει τα όριά της;
- Για μένα, είχε φτάσει στα όριά της στη δεκαετία του ’90. Τότε γύρισα την πλάτη μου στην ηλεκτρονική μουσική αλλά τώρα πλέον χαίρομαι να λέω πως υπάρχουν πολλά πράγματα που ανακαλύπτω. Συνήθως πρόκειται για κάποιους εντελώς άγνωστους καλλιτέχνες ή για τις πρώτες δουλειές περισσότερο γνωστών καλλιτεχνών. Ανέφερες την λέξη ‘’αντιγραφή’’ και πρέπει να σου πω ότι για πολύ καιρό τα πάντα φαίνονταν να αποτελούν κλώνους κάποιων άλλων. Όμως τώρα, ναι, οπωσδήποτε υπάρχουν κάποια πολύ ενδιαφέροντα πράγματα!

- Ποια ήταν η σημασία και η συνεισφορά του David Harrow στην καριέρα σου; Μην ξεχνάμε ότι ήταν ο συνθέτης των Our Darkness και Sleeper In Metropolis που θεωρήθηκαν από πολλούς σαν οι πρόγονοι της techno. Παίξατε μαζί στη Λειψία φέτος το καλοκαίρι και θα έρθει μαζί σου στην Αθήνα για το live.
- O David πραγματικά είχε πολύ μεγάλη συνεισφορά στην καριέρα μου. Ναι, όντως θα είναι μαζί μου στην Αθήνα σε ένα one-off gig! Βασικά, βρεθήκαμε ξανά μαζί εξαιτίας πολλών ανθρώπων που ζητούσαν να κάνουμε κάτι τέτοιο και να παίξουμε ένα καθαρά 80’ς set. Προσωπικά δεν το έβρισκα πολύ ενδιαφέρον αλλά κάποιες φορές αξίζει να δοκιμάζεις πράγματα. Ελπίζω του χρόνου να ξανάρθω στην Ελλάδα με την υπόλοιπη μπάντα και να παίξουμε καινούργιο υλικό!

- Το περσινό ακουστικό set ήταν καταπληκτικό, γεμάτο παλμό και συναίσθημα. Είχες μαζί σου κάποιους πολύ ταλαντούχους μουσικούς. Τι θυμάσαι από εκείνο το live και την παραμονή σου στην Αθήνα;
- Ήταν πραγματικά υπέροχα και έμεινα έκπληκτη από τον τόσο κόσμο που ήρθε! Ήταν φανταστικά κι ελπίζω του χρόνου, όταν ξανάρθουμε, ο κόσμος να το απολαύσει εξίσου! Η Αθήνα είναι πολύ ξεχωριστή για μένα για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Γνώρισα υπέροχους ανθρώπους και θυμάμαι πως τελικά έπεσα για ύπνο στις 10 το πρωί, το οποίο είναι νωρίς για την Ελλάδα, έτσι δεν είναι;;!!

- Εντάξει, δεν είναι και τόσο νωρίς! Κατά τη διάρκεια εκείνης της συναυλίας, μιλώντας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είχες πει: ‘’Don’t let them fuck your country’’. Δυο μήνες μετά, εμείς οι Έλληνες έχουμε αρχίσει να νοιώθουμε τις συνέπειες.
- Δε νομίζω ότι μπορώ να πω πολλά πράγματα... Οι Αγώνες φυσικά είναι τόσο ξεχωριστοί για την Ελλάδα αλλά τι άλλο είναι τώρα πλέον παρά ένας ακόμα βραχίονας της Αμερικής που προσπαθεί να ελέγξει τον κόσμο; Το μόνο που είδα ήταν διαφημίσεις, χρήμα και σπόνσορες. Το ξέρω πως υπήρξαν οι ‘’εναλλακτικοί’’ Αγώνες αλλά είδαμε ποτέ τίποτα από αυτούς; ΟΧΙ! Φυσικά είναι υπέροχο να βλέπεις ανθρώπους να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους στον αθλητισμό αλλά νοιώθω πως δεν αυτό πλέον το ζητούμενο. Αναρωτιέμαι συνεχώς, τι συμβαίνει όταν οι αθλητές και τα τηλεοπτικά συνεργεία πάνε σπίτια τους; Τι απομένει;

- Ποια είναι η ιδιαίτερη σημασία των κομματιών σου Athens και Acropolis;
- Πολύ απλά έχουν να κάνουν με τα βαθιά και έντονα συναισθήματα που αναμοχλεύει μέσα μου η Ελλάδα.

- Μετακόμισες στην Νορβηγία σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο στην ζωή σου μετά από την ψυχοφθόρο διαμάχη με την Virgin. Τι μπορείς να θυμηθείς από εκείνη την περίοδο; Έζησα κι εγώ για ένα διάστημα στα προάστια του Oslo ακριβώς δίπλα σ’ εκείνη την πανέμορφη παγωμένη λίμνη Sognsvann. Υποθέτω πως από ‘κει πήρες το όνομα για το ομότιτλο τραγούδι σου.
- Wow! Ναι! Ξέρεις την Sognsvann;;!! Πρέπει να ήταν μεγάλη αλλαγή για σένα από τη ζέστη της Ελλάδας! Ήταν μια από εκείνες τις περιόδους μεγάλων αλλαγών και συνειδητοποίησης στη ζωή μου. Είχα την ανάγκη να φύγω μακριά από το Λονδίνο και έπρεπε να μάθω περισσότερα για τον κόσμο γύρω μου. Η Νορβηγία μου έδωσε το τέλειο υπόβαθρο για όλα αυτά και ακόμα και τώρα λατρεύω το άγρια συναισθήματα που σου δημιουργεί η φύση της.

- Anne, όπως βλέπεις πλέον τα πράγματα τώρα, πιστεύεις ότι υπάρχει πραγματική και ανιδιοτελής αγάπη;
- Πιθανότατα όχι....

- Πως είναι η ζωή σου αυτόν τον καιρό; Που ζεις και ποια είναι η καθημερινότητα σου;
- Ζω στην εξοχή στα ανατολικά της Αγγλίας. Πολύ συχνά δεν υπάρχει μια προκαθορισμένη ρουτίνα στη μέρα μου οπότε προσπαθώ να δημιουργήσω εγώ. Αυτό νομίζω πως είναι πολύ σημαντικό για ένα άνθρωπο. Αυτή τη βδομάδα κάνω συνεντεύξεις και προετοιμάζομαι για την περιοδεία μου.

- Μελλοντικά σχέδια ή άλλου είδους;
- Μουσικά ελπίζω καθώς και κάποια άλλα. Ίσως και μια μακρά διαμονή στην Ελλάδα σύντομα.

- Anne, σ’ ευχαριστώ για τον πολύτιμο χρόνο σου.
- Κι εγώ σ’ ευχαριστώ κι ελπίζω να τα πούμε στην Αθήνα!

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured