Με αφορμή τη κυκλοφορία του ep τους "Fly" και μάλιστα από το δικό τους label "My Turn Records", ακολουθεί μια συνέντευξη από την ελληνική indie μπάντα των Soho 6.

1. Hello. Πως είσαστε σήμερα; Busy;
Γειά και από εμάς!Μάλλον μας έπιασες σε μια σχετικά χαλαρή μέρα, αλλά γενικά θα έλεγα ότι είμαστε πολύ απασχολημένοι αυτή την εποχή με τη κυκλοφορία του ep μας και γενικότερα με τη μπάντα.Βρισκόμαστε σε full δράση!

2. Ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις του κόσμου στο ντεμπούτο ep σας;
Μέχρι στιγμής έχουμε εισπράξει πολύ καλά λόγια και καλές κριτικές από όσους ήρθαν σε ηχητική επαφή με τη δουλειά μας.Βέβαια η κυκλοφορία και γενικά η προσπάθεια προώθησης έχει ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό, οπότε ασφαλή συμπεράσματα θα έχουμε μόλις κυλίσει το "νερό στο αυλάκι". Κάθε νέα κυκλοφορία -ειδικά από μια νέα μπάντα- χρειάζεται το χρόνο της για να "ψηθεί" μέσα στην αγορά, στο κοινό και σε όσους ενδιαφέρονται για την ανεξάρτητη σκηνή και τις κυκλοφορίες της.

3. Πως πήρατε την απόφαση να το κυκλοφορήσετε μόνοι σας με την δημιουργία μιας δισκογραφικής εταιρίας;
Η ιδέα αυτή είχε γεννηθεί πριν αρκετούς μήνες, την εποχή που αποφασίσαμε να μπούμε στο studio και να ξεκινήσουμε τις ηχογραφήσεις. Η υλοποίηση της όμως πραγματοποιήθηκε μόλις τον Οκτώβριο που μας πέρασε, αφού εξετάσαμε τις όποιες άλλες λύσεις θα μπορούσαν να υπάρξουν. Στόχος της μπάντας από την αρχή ήταν να τολμήσουμε να κάνουμε μια πρώτη ουσιαστική γνωριμία με το κοινό απευθείας με την επίσημη κυκλοφορία ενώς 4-track cd, και όχι με το "παραδοσιακό" τρόπο του demo.Είχαμε βάλει ένα χαλαρό χρονικό περιθώριο για αυτό το σκοπό ως το τέλος της χρονιάς. Επειδή ήταν δύσκολο στη παρούσα φάση να γίνει κάτι τέτοιο με κάποια άλλη εταιρεία και με τους όρους που θα θέλαμε, αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε αυτό το δεύτερο τόλμημα. Είναι μια ιδέα που πολλές νέες αγγλόφωνες ελληνικές μπάντες έχουν σκεφτεί, οπότε έλαχε σε εμάς να είμαστε αυτοί που θα κάνανε μια από τις πρώτες τέτοιες απόπειρες. Το αν ήταν μια καλή απόφαση αυτό θα φανεί με το καιρό.

4. Ποια είναι τα θετικά και αρνητικά, πλεονεκτήματα και δυσκολίες μιας τέτοιας κίνησης;
Στα θετικά είναι ότι πέρνεις τη κατάσταση στα χέρια σου χωρίς να περιμένεις μια ουσιαστική κίνηση και επαφή από εταιρείες του χώρου και γενικότερα. Ελέγχεις τη κατάσταση εσύ από την αρχή ώς τη στιγμή που θα φτάσει η ώρα να βγει προς τα έξω.Από την άλλη οι δυσκολίες είναι αρκετές. Μη ξεχνάμε ότι η δισκογραφία γενικότερα περνάει τη πιο κρίσιμη φάση της ιστορίας της σε όλο το κόσμο. Δεν είναι δηλαδή και η καλύτερη εποχή για κάτι τέτοιο. Δεν έχουμε μπάτζετ για διαφήμιση, ούτε χρόνο αρκετό, γιατί όπως είναι γνωστό οι ελληνικές μπάντες δεν επιβιώνουν με τη μουσική, αλλά με τις δουλειές τους. Πρέπει να τρέξεις και να κάνεις κινήσεις που στις εταιρείες τις κάνουν επαγγελματίες, οπότε δεν υπάρχει και η ανάλογη πείρα. Είμαστε πρώτα από όλα μουσικοί, δεν έχουμε ξανακάνει κάτι ανάλογο. Συχνά έχεις να αντιμετωπίσεις την αδιαφορία πολλών σε όλα τα επίπεδα, ακριβώς επειδή δεν κουβαλάς από πίσω σου το όνομα κάποιας καταξιωμένης εταιρείας και άρα το κύρος που θα βοηθούσε τη κατάσταση. Τα μόνα μας όπλα είναι η αγάπη μας για τη μουσική, η πίστη μας σε αυτό που κάνουμε, και η καλή θέληση όποιων ανθρώπων θέλουν να στηρίξουν μια τέτοια προσπάθεια.Κάθε αρχή και δύσκολη...

5. Σκέφτεστε να προχωρήσετε και σε άλλες κυκλοφορίες άλλων συγκροτημάτων ή απλά αυτό ήταν μια κίνηση καθαρά να βοηθήσει το δικό σας γκρουπ;
Η "My Turn Records" δημιουργήθηκε πρώτα απ' όλα για να γίνει το "δισκογραφικό σπίτι" των Soho 6. Όπως αναφέραμε και πιο πριν αν και υπάρχει η θέληση να βοηθήσουμε κι άλλες μπάντες, για την ώρα δεν υπάρχει ούτε χρόνος, ούτε χρήμα κυρίως.Ωστόσο υπάρχουν συζητήσεις με φιλικά πολύ αξιόλογα συγκροτήματα για να τους βοηθήσουμε να κυκλοφορήσουν τις δουλειές τους. Ουσιαστικά θα είναι δική τους όλη η παραγωγή καθώς και τα όποια έσοδα θα έρθουν, απλά εμείς μέσω του δικού μας label θα συνεισφέρουμε στο να αποφύγουν τη γραφειοκρατική ταλαιπωρία και το χρόνο που θα απαιτηθεί για να δημιουργήσουν κάτι δικό τους.Πάντως για την ώρα δεν είναι τίποτα σίγουρο. Άλλωστε και εμείς ακόμα, είμαστε ανοιχτοί στο να συνεργαστούμε με κάποιο άλλο label στο μέλλον αν αυτό είναι καλό για εμάς.Η "My Turn Records" είναι μια προσπάθεια που μόλις ξεκίνησε και είναι δύσκολο να δούμε από τώρα τη κατεύθυνση που θα πάρει.

6. Πηγαίνοντας πίσω, πως δημιουργήθηκαν οι Soho 6 και πως ήρθε σε επαφή ο ένας με τον άλλο;
Σαν Soho 6 υπάρχουμε ως μπάντα ουσιαστικά από τον Αύγουστο του 2001.Υπήρξε ένα πρώτο σχήμα για λίγους μήνες με το Νίκο, τη Μαρίλυ και το Πάνο. Σε αυτό το σχήμα προστέθηκε ο Πέτρος ο οποίος επικοινώνησε με το group μέσω μιας αγγελίας για κιθαρίστα, αφού ο προηγούμενος ο Νίκος Ράπτης είχε αποχωρήσει λόγω σπουδών στο εξωτερικό.Από εκεί και πέρα ξεκινήσαμε να γράφουμε τα πρώτα κομμάτια, και τα πράγματα πείραν σιγά - σιγά το δρόμο τους.

7. Ποιο είναι το κάθε μέλος του γκρουπ και ποιο το μουσικό του παρελθόν; Παίζατε και σε άλλα συγκροτήματα πιο παλιά;
Είναι η Μαρίλυ Κιτσιώνα στα φωνητικά (και πλήκτρα σε κάποια κομμάτια), ο Νίκος Δρίβας στο μπάσο, ο Πέτρος Μιχόπουλος στις κιθάρες και ο Πάνος Τουτουδάκης στα τύμπανα.Ο Νίκος και η Μαρίλυ πριν τους Soho 6 παίζανε στο indie/pop σχήμα των Starblind. Με αυτή τη μπάντα συμμετείχαν με ένα κομμάτι στη γνωστή συλλογή ελληνικών ανεξάρτητων group που κυκλοφόρησε η Pop Art, καθώς και σε μια indie/pop συλλογή του αμερικάνικου label Shelflife.Ο Πάνος έπαιζε με διάφορα σχήματα με πιο καλή περίπτωση τους One Night Stand που κινούνταν σε πιο garage μονοπάτια.Ο Πέτρος είχε παίξει σε πολλά group με τελευταίο πιο αξιόλογο τους Άκρον Άωτον, που ήταν ένα ελληνόφωνο σχήμα με alternative ήχο και πολλά live στο ενεργητικό τους.Πάντως για όλους μας οι Soho 6 είναι η πιο σημαντική προσπάθεια που έχουμε κάνει ως τώρα.

8. Πως θα χαρακτηρίζατε τον ήχο σας και οι πιθανές σας μουσικές επιρροές και αγαπημένα συγκροτήματα;
Μουσικά ανήκουμε στον ανεξάρτητο ποπ και ροκ ήχο.Οι επιρροές μας βρίσκονται κυρίως στη Βρετανική σκηνή των 80΄ς και 90'ς ως και σήμερα.Ενδεικτικά κάποιες μπάντες που αγαπάμε είναι οι Cure, Joy Division, The Mission, New Order, Inspinal Carpets, Lush, Stone Roses, Cranberries, Belle And Sebastian, Stereolab, Radiohead, Suede, James, Portishead αλλά στη πραγματικότητα είναι τόσα πολλά τα πράγματα που ακούμε που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ονόματα για ώρες. Πέρα από μουσικοί είμαστε απόλυτα music fans!

9. Την ελληνική σκηνή πως την βλέπετε και ποια νέα σχήματα ξεχωρίζετε;
Η ελληνική σκηνή βρίσκεται σε ένα πολύ καλό επίπεδο και αρκετά ανεβασμένο τελευταία. Βέβαια αναφερόμαστε κυρίως στην αγγλόφωνη σκηνή που είναι και αυτή που μας ενδιαφέρει άμεσα.Όσο για συγκροτήματα ευτυχώς υπάρχουν πολλά και καλά! Σε καθαρά προσωπικό γούστο από όσα νέα σχήματα έχουμε ακούσει θα ξεχωρίζαμε τους Relevant Box, Narrow Paths, Byron's Girlfriend, Postblue, Inert Goo, Serpentine, Film αλλά πρέπει να τονίσουμε ότι η προσπάθεια που γίνεται από όλους είναι πολύ σπουδαία. Αρκεί να βρεθεί κάποιος σε ένα live με κάποια από τα σχήματα που αναφέραμε αλλά και πολλά άλλα για να διαπιστώσει τη ποιότητα τους. Το μόνο που χρειαζόμαστε όλες οι μπάντες είναι μια μεγαλύτερη προσοχή από το κοινό και από τα media.Μια δοκιμή θα σας πείσει!

10. Έχω παρατηρήσει μια πολύ καλή συνεργασία ανάμεσα στα νέα ελληνικά συγκροτήματα τελευταία σε διάφορα επίπεδα (οργάνωση live κλπ). Ισχύει πραγματικά αυτό;
Ναι αυτό είναι γεγονός και στο επιβεβαιώνουμε και εμείς! Φέρνω για παράδειγμα τη περίπτωση των Greek Indie Bands στην οποία συμμετέχουν και οι Soho 6. Υπάρχει πολύ δέσιμο όλων στην προσπάθεια που γίνεται και -κυριολεκτικά- η συνεργασία είναι άψογη. Όλοι χαίρονται με κάτι καλό που μπορεί να συμβεί σε μία από τις μπάντες και πιστεύουμε πως έχει φτιαχτεί μια όμορφη κατάσταση. Φυσικά αυτό που λέμε δεν ισχύει μόνο σε αυτή τη περίπτωση, αλλά το διαπιστώνουμε γενικότερα. Τελευταία διοργανώνονται πολλά events και αν μη τι άλλο αυτό είναι καλό για να γίνετε δυνατή μια σκηνή. Εμείς είμαστε βέβαιοι ότι αφού υπάρχει καλή διάθεση και όρεξη, σίγουρα θα βγει κάτι καλό για όλους!

11. Ποιες σκέψεις / σχέδια για το μέλλον και μπορούμε να σας δούμε ζωντανά σύντομα;
Στόχος μας αυτή την εποχή είναι να προωθήσουμε όσο γίνετε καλύτερα τη δουλειά μας και να παίξουμε όσο το δυνατό πιο πολλά και καλά live. Θα μας δείτε ζωντανά σύντομα, είμαστε στο στάδιο που προσπαθούμε να κλείσουμε κάποιες εμφανίσεις κυρίως από το Φλεβάρη και μετά εκτός αν προκύψει κάτι καλό πιο σύντομα. Δεν είμαστε τόσο υπέρ των πολλών live, όσο των καλά οργανωμένων live, με άλλες μπάντες φυσικά για την ώρα.

12. Πως μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει με το συγκρότημα και πως / που μπορεί κάποιος να αγοράσει το cd σας;
Ο τρόπος για να επικοινωνήσει κάποιος μαζί μας είναι μέσα από το www.soho6.net, όπου μπορεί να μάθει ό,τι θέλει για τη μπάντα, και το email μας είναι το Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Το "Fly" αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε αρκετά δισκοπωλεία της Αθήνας και αυτή την εποχή γίνεται προσπάθεια να πάει και εκτός Αθηνών. Επίσης σκεφτόμαστε να συνεργαστούμε με κάποια εταιρεία για μια πιο καλή και μεγαλύτερη διανομή, γιατί πραγματικά είναι ένας δύσκολος τομέας. Πάντως ο πιο σίγουρος δρόμος για να μάθει κάποιος πως μπορεί να αποκτήσει το "Fly", είναι μέσα από το site μας. Στη σελίδα "releases" υπάρχει λίστα των καταστημάτων που το έχουν στα ράφια τους, καθώς και ο τρόπος αγοράς με παραγγελία σε εμάς απευθείας.Πρέπει να τονίσουμε ότι η τιμή του είναι η όσο το δυνατό πιο χαμηλή για επίσημη κυκλοφορία. Άμεσως σκοπός μας είναι να βγει η δουλειά μας παραέξω και όχι το κέρδος.

13. Τελευταία λόγια. Thanks.
Ευχαριστούμε το avopolis για αυτή τη συνέντευξη και την ευκαιρία που μας δίνει να πούμε την άποψη μας. Ήταν η πρώτη μας!Ελπίζουμε να σας αρέσει αυτό που κάνουμε αν πέσει στα αυτιά σας. Συμβαίνει με βασικό κίνητρο την αγάπη μας για τη μουσική.Στηρίξτε την ανεξάρτητη αγγλόφωνη σκηνή, όχι γιατί πρέπει αλλά γιατί αξίζει!
Cheers!
Fly…with us!

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured