Κυριακή απόγευμα σε μια βροχερή Αθήνα, κι εγώ κατευθύνομαι προς το κέντρο για να συναντήσω δύο από τα μέλη των Puressence. Το προηγούμενο βράδυ είχαν δώσει μια ακόμη από τις συναυλίες που μας έχουν συνηθίσει -αλήθεια, κρατάει κανείς λογαριασμό ποιο αύξοντα αριθμό είχε η συναυλία αυτή στη χώρα μας;- ενώ ετοιμάζονταν για μια ακόμη, η οποία απ' ότι μάθαμε ήταν κι αυτή αντάξια των προσδοκιών των φίλων τους. Εκείνοι αισθάνονταν σαν στο σπίτι τους, ο Kevin μασουλούσε ένα club sandwich και ο James απλά κρυβόταν πίσω από γυαλιά ηλίου -αμφιβόλου αποτελεσματικότητας μπροστά σε έναν ανύπαρκτο ούτως ή άλλως ήλιο. Με νέο άλμπουμ στις αποσκευές τους, μιλήσαμε για πολλά και διάφορα, τα οποία παραθέτουμε παρακάτω:

- Πώς ήταν η χτεσινή συναυλία για εσάς;
- Φανταστική, όπως πάντα! Είχε πάρα πολλά κορίτσια, και όμορφα κορίτσια!

- Ίσως η μουσική σας να μιλάει πιο άμεσα στην ευαίσθητη θηλυκή ψυχή!
- Ποιος ξέρει! Παίξαμε και στη Θεσσαλονίκη, που είχαμε καιρό να κάνουμε, κι εκείνη η συναυλία ήταν μάλλον καλύτερη, τουλάχιστον αυτό αισθανθήκαμε εμείς. Εδώ στην Αθήνα, μας άρεσε πολύ ο νέος χώρος που παίξαμε, ήταν διαφορετικός και μας έκανε να αλλάξουμε κι εμείς και ο κόσμος λίγο το "πιάτο" που σερβιριζόταν εδώ και χρόνια!

- Η πρώτη ερώτηση είναι προφανής και έχει να κάνει με το γεγονός ότι σας πήρε αρκετό καιρό να κυκλοφορήσετε νέο δίσκο.
- Δεν ήταν δική μας η ευθύνη γι' αυτό, είχε να κάνει με την εταιρία μας και την κατά καιρούς διαφορετική πολιτική της. Άλλαξαν τα άτομα που δουλεύουν σ' αυτήν, για ένα διάστημα δεν γνωρίζαμε αν θα παραμείνουμε στο δυναμικό της, αλλά τελικά αποφάσισαν να μείνουμε μαζί. Εμείς απ' την μεριά μας, αν και είμαστε γενικώς λίγο τεμπέληδες, γράφαμε συνεχώς τραγούδια, σε σημείο να μπορούμε να κυκλοφορήσουμε άμεσα καινούργιο άλμπουμ. Είχαμε έτοιμα 40 τραγούδια, κάποια συμπεριλήφθηκαν στο άλμπουμ και κάποια άλλα θα τα βρει κανείς σαν δεύτερες πλευρές σε επερχόμενα σινγκλ, γεγονός που κάνει τα σινγκλ αυτά να έχουν μερικά απ' τα καλύτερα κομμάτια που έχουμε ποτέ βάλει εκεί. Ούτως ή άλλως, τα σινγκλ μας δεν έχουν μέτρια τραγούδια!

- Είχα διαβάσει κάποτε ότι την παραγωγή στο άλμπουμ σας θα έκανε ο παραγωγός των Coldplay. Αληθεύει αυτό;
- Ναι, υποτίθεται ότι θα δουλεύαμε με αυτόν, κάναμε ένα-δύο τραγούδια μαζί, αλλά στη συνέχεια του έτυχαν διάφορα άλλα και δεν συνεχίσαμε παρακάτω. Τον ενδιέφερε πολύ να δουλέψει με την μπάντα, πήρε όμως περισσότερο χρόνο απ' ότι υπολογιζόταν στους Coldplay να τελειώσουν το δίσκο τους κι εμείς δεν μπορούσαμε να περιμένουμε, οπότε έπρεπε να βρούμε κάποιον άλλο. Ίσως μας βγήκε σε καλό γιατί ο Clive Martin έκανε περίφημη δουλειά. Αυτά πάντως συμβαίνουν συνέχεια στη μουσική, συναντάς κάποιον και σου λέει "θα το κάνουμε σίγουρα, σίγουρα" και τελικά δεν γίνεται.

- Η μεγάλη διαφορά του νέου σας δίσκου με τους προηγούμενους είναι, κατά τη γνώμη μου, ότι οι κιθάρες είναι ακόμη περισσότερο θαμμένες στη μίξη, σχεδόν δεν τις ακούς.
- Σκεφτήκαμε να διαφοροποιήσουμε λίγο τον ήχο μας -όντας ο τρίτος μας δίσκος-, εξ ου και χρησιμοποιήσαμε λούπες και samples, χωρίς φυσικά να θυσιάσουμε τίποτα μπροστά στα τραγούδια. Είναι περισσότερο ρυθμικός σε ορισμένα του μέρη και όσο κι αν αγαπάμε τις κιθάρες, δημιουργήσαμε πιο πολύ χώρο για τα φωνητικά.

- Νοιώσατε καμιά πίεση να ηχογραφήσετε έναν περισσότερο εμπορικό δίσκο;
- Η πίεση υπάρχει ακόμη κι αν δεν στην ασκεί κανείς. Τι σημαίνει εμπορικός; Πάντοτε υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού το ότι πρέπει να είναι ελαφρά εμπορικός ο ήχος για να καταφέρεις να επιβιώσεις πουλώντας δίσκους, αλλά αυτό δεν επηρεάζει καθόλου τον τρόπο που γράφουμε τραγούδια.

- Μιλώντας περί εμπορικότητας, πάντα μου φαινόταν περίεργο το γεγονός ότι ο Βρετανικός Τύπος δεν αφιέρωσε σ' εσάς σχεδόν ποτέ χώρο για να σας κάνει γνωστούς στο κοινό της πατρίδας σας.
- Στην Αγγλία οι δημοσιογράφοι θεωρούν τους εαυτούς τους σπουδαιότερους απ' τα συγκροτήματα, αν και σ' αυτό το άλμπουμ πήραμε πολύ καλές κριτικές. Το Q μας έβαλε 4 αστέρια στα 5, οι Times και η Guardian μας έκαναν εξαιρετική κριτική, μόνο το NME μας έθαψε! Ποτέ δεν έχουμε πάρει καλή κριτική απ' αυτούς!

- Είστε εξαιρετικά δημοφιλείς στην Ελλάδα και το Ισραήλ. Τι γίνεται με τη Βρετανία και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης;
- Καλύτερα από ποτέ! Μόλις δώσαμε μια sold out συναυλία στο Μάντσεστερ μπροστά σε δύο χιλιάδες θεατές, το ίδιο και στο Λονδίνο, η συναυλία μας ήταν εκ των προτέρων sold out. Μπορούμε να πάμε ακόμη ψηλότερα, ο κόσμος θέλει να μας προσεγγίσει. Ο χρόνος και το πώς διαδίδεται η φήμη από στόμα σε στόμα έχουν σταθεί στο πλάι μας. Όσο για την υπόλοιπη Ευρώπη, οι δίσκοι μας δεν έχουν κυκλοφορήσει κανονικά και μόλις τώρα αρχίζουν να μας μαθαίνουν. Η Γαλλία θέλει να κυκλοφορήσει το άλμπουμ μας, η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Πορτογαλία νομίζω, η Ευρώπη τώρα ξεκινάει για εμάς.

- Το νέο σας άλμπουμ είναι ένα καλό μέρος να ξεκινήσει κανείς τη γνωριμία του μαζί σας;
- Αν και εσείς είχατε την ευκαιρία να μας γνωρίσετε απ' την αρχή μας και να παρακολουθήσετε την εξέλιξή μας σαν μπάντα, όποιος μας γνωρίσει τώρα μπορεί να ανακαλύψει δύο προηγούμενα άλμπουμ που είναι πραγματικά καλά.

- Στο site σας δηλώνετε πως έχετε ακολουθήσει αυτή τη φορά μια διαφορετική προσέγγιση στον τρόπο που γράφετε τα τραγούδια σας...
- Δεν έχουμε αφαιρέσει κάτι, έχουμε προσθέσει μπορώ να πω. Εκεί που ο James έγραφε τα κομμάτια μαζί με τον Neil, τώρα κάποια βγήκαν από τζαμαρίσματα με τη συμμετοχή όλων στη σύνθεση.

- Σ' αυτό το άλμπουμ συμπεριλάβατε στο βιβλιαράκι και τους στίχους. Γιατί δεν το κάνατε μέχρι τώρα και έχετε βάλει ένα σωρό κόσμο στο δύσκολο έργο της αποκρυπτογράφησής τους;
- Σκεφτόμασταν να κάνουμε ένα μικρό βιβλιαράκι που να περιέχει όλους τους στίχους μας, σαν μια μικρή ανθολογία ποίησης. Ίσως να το έχουμε έτοιμο την επόμενη φορά που θα έρθουμε στην Ελλάδα.

- Τι άλλο σκοπεύετε να έχετε μαζί σας την επόμενη φορά που θα έρθετε;
- Ελπίζουμε να καταφέρουμε να παίξουμε το ερχόμενο καλοκαίρι σ' ένα θέατρο που βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου και χωράει πέντε χιλιάδες άτομα, έχουμε ακούσει ότι είναι καταπληκτικά εκεί. (σ.σ. Είναι; Ποιο να εννοούν άραγε;!). Ευελπιστούμε επίσης να ηχογραφήσουμε το κονσέρτο αυτό και να το κυκλοφορήσουμε σαν live άλμπουμ, ίσως μέσω της ιστοσελίδας μας. Χρόνια τώρα συζητάμε να το κάνουμε, μα μόλις τώρα αντιλαμβανόμαστε ότι είμαστε αρκετά μεγάλοι σε δημοτικότητα για να το υλοποιήσουμε.

- Ποιες άλλες μπάντες θα ήθελες να παίξουν παρέα σας εκείνη τη βραδιά;
- Οι Primal Scream, ο Ian Brown, οι Doves, οι Flaming Lips, οι Mercury Rev, οι Morphine.

- Αυτοί οι τελευταίοι δεν υπάρχουν πια!
- Το ξέρω, δυστυχώς! Οι Screaming Trees…

- Σας άρεσε το άλμπουμ των Queens Of The Stone Age, όπου τραγουδάει ο Mark Lanegan;
- Ναι, αλλά προτιμούμε το "Dust"!

- Τελειώνοντας, στο site σας υπάρχει μια ελληνική σημαία αλλά όταν κάνω κλικ επάνω της δεν συμβαίνει τίποτα. Τι γίνεται τελικά εκεί;
- Δεν έχει τελειώσει ακόμη αυτό το σημείο, υποτίθεται πως όταν θα κάνεις κλικ εκεί, θα μπαίνεις κατευθείαν στο αντίστοιχο site του fan club της Ελλάδας! (ο James στον Kevin): Μήπως θα έπρεπε να απολύσουμε τον τύπο που μας φτιάχνει το site επειδή δεν το έχει ακόμη έτοιμο;

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured