"Ο μακαρίτης ο πατέρας μου θα ήταν πάρα πολύ υπερήφανος αυτή την στιγμή! Θα ήταν πολύ σημαντικό και συγκινητικό γι'αυτόν να ήξερε ότι κάποιοι συμπατριώτες του ακούν την μουσική του γιου του πίσω στην πατρίδα Ελλάδα!"

O Paul Manousos, τραγουδιστής, κιθαρίστας και ηγέτης των Power13 από την Alameda του San Francisco, σε κάθε επικοινωνία μας τον τελευταίο καιρό δεν μπορεί να κρύψει το τι σημαίνει γι'αυτόν το γεγονός ότι αυτή την στιγμή γράφονται κάποιες γραμμές για την μπάντα του και για τις προσπάθειές του στη μουσική από έναν Έλληνα για Έλληνες αναγνώστες.

Η γνωριμία βέβαια με τον Paul Manouso και τους Power13 γενικότερα, δεν έγινε τυχαία. Το ρόλο του "προξενητή" έπαιξε ο πολύς Steve Fisk, o σπουδαίος αυτός παραγωγός. Εκείνος ήταν που σε μία ανύποπτη στιγμή σε κάποια από τις τακτικές επικοινωνίες μας, με ενημέρωσε ότι μόλις τελείωσε την παραγωγή για το δεύτερο album ενός πολλά υποσχόμενα συγκροτήματα της τοπικής σκηνής του San Francisco και ότι ίσως με ενδιέφερε να μάθω ότι ηγέτης του ήταν ένας συμπατριώτης μου.

Παράλληλα η επικοινωνία μας κέντρισε τον Paul Manouso και, για να μην περιαυτολογώ, φτάσαμε στο σημείο σήμερα να παρουσιάζουμε σήμερα μέσα από τις ηλεκτρονικές σελίδες του Avopolis, και για πρώτη φορά στην χώρα μας, τους Power13 και το "Soon", το album που κυκλοφόρησαν στην Shock & Fall Recordings πολύ πρόσφατα.

Ο γεννημένος στο Oakland, ελληνικής καταγωγής μουσικός, "o παππούς μου γεννήθηκε και έζησε στη Λέσβο, έως ότου μεταναστεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν ο πατέρας μου ήταν ακόμα παιδί", για πολλά χρόνια έως και το 1994, εκτελούσε χρέη session κιμπορντίστα και backing τραγουδιστή σε αρκετές μπάντες της Δυτικής Ακτής, αλλά και ορισμένα πολύ εμπορικά ονόματα της ευρύτερης pop και rock επικαιρότητας της εποχής. Όμως είχε έρθει η ώρα για το επόμενο και σημαντικότερο βήμα.

Επηρεασμένος από τον ήχο της Stax και της Volt, o Paul Manousos δημιούργησε τους Sway, με ένα line up που συνεχώς άλλαζε. Δυστυχώς η καριέρα των Sway δεν απογειώθηκε όπως εκείνος περίμενε.

Πολλά όμως άλλαξαν με την γνωριμία του με τον εξαιρετικό μπασίστα Edgar San Gabriel το 1998. Πρώην μέλος των τοπικών ηρώων Flying Monkeys και Small Time Napoleons, o Edgar έδεσε αμέσως με τον Paul και μαζί με το επίσης πρώην μέλος των Flying Monkeys στα drums, Joe LeBlue, δημιούργησαν τους Power13, με τον Paul Manouso να αναλαμβάνει τα φωνητικά, την κιθάρα και τα συνθετικά και στιχουργικά καθήκοντα. Με την προσθήκη σύντομα του με blues ρίζες νεαρού κιθαρίστα Ari Bloom, το κουαρτέτο είχε δημιουργηθεί.

Τι κρύβεται πίσω από το όνομα Power 13; "Είναι από έναν στίχο του "The E Street Shuffle" του Bruce Springsteen!". Καθόλου τυχαία επιλογή, αν ακούσει κανείς το "Soon". O Manousos όπως και οι υπόλοιποι Power13 είναι μεγάλοι fans του μεγάλου Bruce, και η πορεία του ασκεί τεράστια επιρροή στον ήχο της μπάντας.

"Δεν είναι μόνο ο Springsteen βέβαια", προσθέτει ο Paul. "Έχουμε βαθιές ρίζες στην Αμερικανική μουσική παράδοση. Αγκαλιάζουμε το blues, τη soul των 60's και την country. Ανακατεύουμε όμως κυρίως την Americana με το Rhythm and Blues, και παράγουμε ένα είδος μουσικής με την δική μας σφραγίδα και προσωπικότητα".

To πρώτο album των Power13 ονομαζόταν "Based On A Τrue Story…", αλλά σύμφωνα με τον Paul το νέο, δεύτερο τους album, καθορίζει τον ήχο του συγκροτήματος. Ηχογραφημένο στο Tiny Telephone Studios του San Francisco με την απόλυτη επιτυχημένη παραγωγή και καθοδήγηση του Steve Fisk, το "Soon" δεν θα μπορούσε να είχε δημιουργηθεί χωρίς την καθοριστική βοήθεια των φίλων της μπάντας. "Αυτό είναι το πρόβλημα όλων των συγκροτημάτων που θέλουν να κάνουν μία σοβαρή δισκογραφική δουλειά και δεν έχουν δισκογραφικό συμβόλαιο σε μία μεγάλη εταιρία. Χρειαζόμασταν, όπως τα είχαμε υπολογίσει, $30.000 για το "Soon" και ύστερα από ανακοίνωσή μας στα μέλη του e-mailing list μας, καταφέραμε σχετικά σύντομα να μαζέψουμε αυτό το ποσό, από τις συνεισφορές - επενδύσεις, όπως τις αποκαλούμε, των φίλων μας".

Το αποτέλεσμα των ηχογραφήσεων που κρατάμε στα χέρια μας, τα 10 κομμάτια δηλαδή που περιέχονται στο "Soon", δεν μπορούν παρά να δικαιώνουν τους "επενδυτές". Το "Soon" είναι ένα ζεστό album, ζωηρό και ρυθμικό, πιστό στην παράδοση του αμερικάνικου rock, με εκπληκτικά κιθαριστικά περάσματα, και την φωνή του Paul Manousos με την ιδιαίτερη χροιά να τραγουδάει στίχους για ταξίδια σε ανοιχτούς ορίζοντες σε αυτοκινητόδρομους, για αδίστακτες και ανεξάρτητες γυναίκες, για αγάπες που ήρθαν και χάθηκαν, για την παράνομη ζωή, θέματα γνώριμα και αγαπημένα της αμερικάνικης rock παράδοσης.

Το "Soon" μπορείτε να το προμηθευτείτε είτε σε μία από τις συναυλίες των Power13 αυτή την περίοδο στην Δυτική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά επειδή αμφιβάλλω πάρα πολύ αν υπάρχει κάποιος τέτοιος τυχερός ανάμεσα σας, το σίγουρο είναι ότι θα το βρείτε στο www.cdbaby.com

Download "Soon" (4,3 mb) (δεξί κλικ, save target as).

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured