Built To Spill

Κείμενο: Exclaim


built_0_main.jpg (29229 bytes)

sima.gif (3442 bytes)

H αινιγματική εως ελάχιστη εξέλιξη των Built To Spill όλα αυτά τα χρόνια έχει αποδοθεί κατά μεγάλο βαθμό στον leader της μπάντας Doug Martsch, και την κλειστή πολιτική μόνιμων συνεργασιών που ακολουθεί.

Μην επιθυμώντας να δουλέψει με βοηθητικό cast για παραπάνω από ένα δίσκο, ο Martsch μοχθούσε μόνος του να κρατήσει τον ήχο των Built To Spill φρέσκο και συναρπαστικό. Αυτή η τακτική των 4 δίσκων όμως έλαβε τέλος με την κυκλοφορία του Keep It Like A Secret.
< face="Arial" size="2">
built_1_vertical.jpg (11929 bytes)"Σε κάποια φάση κατά τη διάρκεια του τελευταίου δίσκου, φάνηκε η ανάγκη για αλλαγή", λέει ο Martsch. "Είχαν περάσει πολλά διαφορετικά line-ups και φαινόταν ότι πολλή προσπάθεια είχε τελικά πάει χαμένη". Το να "διδάξει" στα νέα μέλη κάθε φορά τα κομμάτια του, και να τους φέρει στο επίπεδο που θέλει, ειδικά στην κατανόηση του συνθετικού του κόσμου, ήθελε τελικά πολλή δουλειά. Παρ'όλα αυτά, το line-up που δημιούργησε για να ηχογραφήσει το ντεμπούτο του σε μεγάλο label, το "Perfect From Now On" του 1997 (με τον drummer Scott Plouf, πρώην Spinanes και τον μπασίστα Bret Nelson), φάνηκε ότι είχε αυτό το κάτι παραπάνω ώστε να απογειώσει τη μπάντα.< face="Arial" size="2">

O Martsch παραδέχεται ότι δεν είναι και ο πιο εύκολος τραγουδοποιός για να δουλέψει κανείς μαζί του. "Ποτέ δεν κάθομαι κάτω να γράψω ένα ολόκληρο κομμάτι", λέει. "Γράφω διαφορετικά κομμάτια, σε διαφορετικές στιγμές, τα οποία και εξελίσσονται στη συνέχεια".

Ακόμα και όταν η δομή του κομματιού είναι ήδη ηχογραφημένη, ο Martsch λέει ότι ξαναγυρνά στο studio, δύο και τρεις φορές, προκειμένου να προσθέσει και άλλα στοιχεία. "Οι στίχοι είναι πάντα το τελευταίο στοιχείο που προσθέτεται. Οι ήχοι των λέξεων είναι πιο απαραίτητοι από τις ίδιες τις λέξεις. Καμιά φορά τραγουδάω μια εκ πρώτης όψεως σαχλαμάρα, η οποία καταλήγει να γίνεται μέρος ενός τραγουδιού"< face="Arial" size="2">

Τα δέκα κομμάτια του "Keep It Like A Secret", ποικίλλουν από την garage θάμβωση του "Time Trap", ως την επιθετική power pop του "Center of the Universe". Πρόκειται για ένα δυνατό album που θέλγει σαν λιποθυμικό ακουστικό γλυκισμα στο οποίο ισορροπούν σκληρά κιθαριστικά solos.

built_3_vertical.jpg (17582 bytes)Η δημιουργική πορεία του Martsch περιλαμβάνει φιλόδοξους ήχους, σαν αυτούς που σχηματοποιούνται στα δύο album που κυκλοφόρησαν από την Warner Bros. Παρά το γεγονός ότι χάθηκε στον χάος των κυκλοφοριών του 1997, το "Perfect From Now On" μπορεί να καυχιέται ότι αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς και διασταλτικούς δίσκους της δεκαετίας. Κομμάτια όπως το επικό οκτάλεπτο "Velvet Waltz" εξελίσσονται κυματοειδώς, σε ένταση και ταχύτητα. "Πολλά από αυτά τα κομμάτια πήραν πολύ χρόνο ώστε να λάβουν την οριστική τους μορφή και να αναδειχτούν". Αλλά ο Martsch λέει ότι αυτή η μαγευτική υπερβολή του "Perfect Form Now On", οδήγησε τον ίδιο στην μόνιμη υιοθέτηση του ίδιου σχήματος, σαν full-time μπαντα. "Πράγματι", λέει "ήταν η σωστή ώρα για να συνεργαστώ και λίγο"...

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι απαντήσεις, πολλές. Και όχι μόνο γι' αυτό. Λίγο πριν ο Ηλίας Φραγκούλης βάλει μπρος για 9η χρονιά το Ξαφνικά Φέτος

Με αφορμή το νέο του βιβλίο, Ο Άντρας Που Επέστρεψε, ο George Pelecanos μίλησε στο Avopolis και τον Θανάση Μήνα: για

Λίγο πριν την προβολή του Ζητείται Διέξοδος στο Backstage Film Festival (Κυριακή 12/7), ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ

FEATURED TODAY

Στο τελευταίο του Incoming για τον Αύγουστο, ο Δημήτρης Λιλής κοιτά με απορία την επικαιρότητα και ψάχνει τη θέση των μουσικών σε αυτή.

Στο τελευταίο του Diggin' πριν τις διακοπές, ο Ζώης Χαλκιόπουλος ακούει το The Mosaic of  Transformation της Kaitlyn Aurelia Smith.

HOT STORIES

Στο οποίο θα δείτε, μεταξύ άλλων, την Kylie Jenner, τη Rosaliá και τη Normani.

Κι αυτό γιατί η Lady Gaga ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη ραδιοφωνική της εκπομπή στο Apple Music.

Μετά από μια σεζόν, το Hulu ακυρώνει τη σειρά με την Zoë Kravitz.

Top