Το πολυαναμενόμενο δεύτερο album των Chemical Brothers σίγουρα δεν θα απογοητευσει εκείνους που περίμεναν περισσότερο δυνατές και πυρετώδεις Brit-hop jams με τον δικό τους ηλεκτρονικό ήχο, που έχει κατακλυσει το αποκαλούμενο "modern rock" radio, από την επιτυχημένη συνεργασία τους με τον Noel Gallagher των Oasis. Τα κομμάτια των Chemical, αποτελούν δομημένα και ολοκληρωμένα pop tunes περισσότερο, παρά one-groove cuts κομμένα και ραμμένα για τις ανάγκες των DJ's, κάτι που άλλωστε έχει βοηθήσει την mainstream αποδοχή τους. Τα sampled riffs, τα freestyle breaks και εκείνος ο συναρπαστικός και αφηνιασμένος ήχος αποτελούν βασικά στοιχεία του ήχου τους...

"Οταν είμαστε στο στάδιο του μιξαρίσματος, ο βασικός μας στόχος είναι να σοκάρουμε πραγματικά τον κόσμο", λέει ο Ed Simons των Chemical Brothers. "Η επιθυμία να δημιουργήσουμε νέους ήχους, πηγάζει από τις δικές μας εμπειρίες, όταν βρίσκεσαι στο dancefloor και ακούς ένα πραγματικά πολύ καλό ήχο, και λες 'Τι στο καλό είναι αυτο;'!... Προσπαθούμε πάντα να βάλουμε αυτό το στοιχείο, αυτό το λεπτό , σε κάθε κομμάτι που φτιάχνουμε, ανεξάρτητα με το αν πρόκειται για παραμορφωμένα heavy drums, ή μπάσο, ή ότι άλλο..."

Το "Dig Your Own Hole" χαρακτηρίζεται από την επιστροφή του ντουέτου στο άρωμα του hip-hop της παλιά σχολής, έκδηλο στο sample του Schooly D ("Gucci Again") στο νοσταλγικό "Block Rockin' Beats". "Λατρεύουμε τον Schooly D και τον DJ του. Γράφτηκε στο βρετανικό τυπο, ότι είναι ένας φόρος τιμής σ'αυτόν, αλλά θα ήταν ένα οπωσδήποτε φτωχό για έναν άνθρωπο οπως ο Schooly. Ακούγαμε τους δίσκους του, από την ηλικία των 16 ετών, το "Saturday Night"... Τωρα πηγαίνουμε στη Ν. Υόρκη για να αγοράσουμε bootlegs από τα block parties της τότε εποχής, με τους DJs να σαμπλάρουν δίσκους του Walt Disney ή του Billy Joel. Λατρεύουμε την ιδέα, και την όλη κουλτουρα αυτή. Είναι μια μουσική διαθήκη για μας..."

Οι Brothers ήταν στα πρώτα χρόνια της εφηβείας τους, όταν η σκηνή του hip-hop στη Νέα Υόρκη , βρισκόταν σε μεγάλες δόξες, αλλά τους πήρε μόλις 5 χρόνια η διαδρομή από DJs στο πανεπιστήμιο ως το Big Apple. Η περσινή χρονιά ήταν σημαντική γι'αυτούς, όταν έπαιξαν εκεί, και διάφοροι αμερικανοί DJs τους απέδωσαν τα εύσημα. Τα λόγια του Kool Herc, ενός απο αυτους τους DJs, ανοίγουν το μανιασμένο "Electro Bank".

"Οταν παίξαμε εκεί (Big Apple), ήρθαν καποιοι old school DJs και MCs, και ένας από αυτους ήταν και ο Kool Herc που είπε: 'I'm a sound man, I love sound and these guys, they've got a sound'. Δεν ξέραμε και τι θα βρουμε στην Ν.Υορκη, αλλά διαπιστώσαμε ότι οι DJs είχαν τους δίσκους μας και παίζανε τα κομματια μας πολύ πριν να παίξουμε εκεί. Ηταν πράγματι cool, το ότι μπορουσαμε να κάνουμε αυτό που ξέρουμε και μπορουμε να πουμε ότι επηρεαστήκαμε σημαντικά από όλα αυτά.

Ο ήχος των Chemical Brothers, με τα beats πλαισιωμένα με "in-your-face" drums, ζαλισμένα synthesizers και διάφορα sound effects, είναι πράγματι καταπληκτικός. Με τέτοιες δυνατότητες, με κάνουν να απορώ γιατί χάνουν το χρόνο τους κάνοντας remix για συγκροτηματα οπως π.χ. οι Manic Street Preachers. Δεν θα επρεπε να πουλάνε τον ήχο τους πια - είναι πολύ μεγάλοι για να δίνουν "χειρα βοηθείας" στον καθένα, και ειδικά σε απελπισμένα γεροντάκια του παρελθόντος, όπως οι Rolling Stones και οι Aerosmith. Καθόλη τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Ed άκουγε κομμάτια των κλασσικών Can, και αναρωτηθηκα αν τους ζητήθηκε να συμμετάσχουν στο επερχόμενο remix project.

"Η αλήθεια είναι ότι μας έχει ζητηθεί, αλλά δεν πολυκάνουμε κεφι πια να κάνουμε remix σε κλασικά κομμάτια. Το album των New Order, μας άνοιξε την όρεξη να ακούσουμε τις master κασσέτες, αλλά αλήθεια, ποιο είναι το νόημα να remixάρεις κάτι που νιώθεις ως μεγάλο επίτευγμα στη μουσική ιστορία;"...

Ναι, αλλά μήπως οι Chemical Brothers δικαιουνται να ασχοληθουν περισσότερο με το funky drumming των Can, απ'ότι οι Sonic Youth; "Ναι, η αληθεια είναι ότι οι Can έχουν σαμπλαριστεί μέχρι θανάτου, ξέρεις το 'Vitamin C' break και όλα αυτά. Μας έχει συμβεί πολλές φορές, μας προσφέρονται κομμάτια από παλιούς καταλόγους, αλλά μας ενδιαφέρουν μόνο νέα πράγματα και όχι αυτά που έχουν περάσει στο πάνθεον της μουσικής ιστορίας."

Με την επιτυχία του "Setting Sun", οι Chemical Brothers, έδειξαν ότι μπορουν να γράψουν οι ίδιοι τόσο δημοφιλή μουσική. Η συνεχής προσπάθειά τους για ανακάλυψη νέων ήχων έφερε την underground sample κουλτουρα στην ακμή της εμπορικής της επιτυχίας. Εχουν καταφερει να αναπτύξουν ένα freestyle πνεύμα που ανακατεύει τη διαχρονική πορεία του rock, από τους Beatles ως τους Stone Roses, με νέα και παλιά hip-hop-electro κομμάτια. Το Dig Your Own Hole, διαμέσου των samples, αποτελεί ένα ταξίδι, μια μηχανή του χρόνου από την ψυχεδέλια των 60's (το "Tomorrow Never Knows" ανακαλείται από το "Setting Sun"), την '70s jazz-rock ("The Private Psychedelic Reel"), το hip-hop των '80s, και την techno/house των '90s.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured