Άγγελος Κλειτσίκας

φωτογραφίες 1,2,4: Daniela Matejschek

Είστε ενεργοί εδώ και 30 χρόνια. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες αλλαγές που έχετε παρατηρήσει στον κόσμο της μουσικής μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα; Και με ποιον τρόπο σας επηρέασαν;

Νομίζω ότι είναι ευκολότερο πια να είσαι μία μπάντα του ανεξάρτητου χώρου. Σήμερα είναι εφικτό να ηχογραφήσεις ένα άλμπουμ ψηφιακά και να προωθήσεις τη μουσική σου μέσα από το διαδίκτυο. Δεν χρειαζόμαστε τα δισκογραφικά συμβόλαια του παρελθόντος.

Ποιο θεωρείτε ως το σημαντικότερο επίτευγμα της μέχρι τώρα καριέρας σας;

Τα καταφέραμε όλα χωρίς την ανάγκη μιας δισκογραφικής. Γίναμε αρκετά δημοφιλείς σε συγκεκριμένες χώρες –όπως στην Ελλάδα, στο Μεξικό και στη Ρωσία– μόνο με ανεξάρτητους εκπρόσωπους. Οπότε, σε αντίθεση με τις περισσότερες μπάντες, αποφύγαμε τον κορπορατικό εφιάλτη της μουσικής βιομηχανίας.

Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας μία συναρπαστική, ανέκδοτη ιστορία του γκρουπ μέσα από αυτά τα 30 χρόνια ζωής;

Όταν πρωτοήρθαμε στην Αθήνα, οι τρελοί υποστηριχτές μας έβγαιναν έξω στους δρόμους και τοιχοκολλούσαν εικόνες από τα εξώφυλλά μας. Ρώτησα τον ανιψιό ενός από εκείνους, που συμμετείχε σε όλα αυτά, για να μου πει πώς ήταν. Και μου αποκρίθηκε ότι δούλευε γι’ αυτό κάθε νύχτα, μέχρι να ματώσουν τα χέρια του!

Ποια είναι η πιο έντονη ανάμνηση από τις προηγούμενες επισκέψεις σας στην Ελλάδα;

Η συναυλία μας στην Πλατεία Συντάγματος το 2011, όταν το κοινό από κάτω είχε τα ίδια λευκά πρόσωπα σαν τα δικά μας. Όλοι φορούσαν από κάτι για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους από τα δακρυγόνα.

Θεωρείτε ότι είστε μία πολιτική μπάντα;

Όχι πραγματικά. Ένας δημοσιογράφος μας είπε κάποτε πως είμαστε κοινωνικοί ριζοσπάστες, παρά πολιτικοί.

Τι κρίνετε ως επαναστατική πράξη στις μέρες μας;

Θέλω να πιστεύω ότι οι ίδιοι οι Tiger Lillies είναι επαναστατικοί. Δεν ακουγόμαστε σαν καμία άλλη μπάντα. Είμαστε μοναδικοί. Αυτό είναι επαναστατικό, να είσαι αυθεντικός.

Γιατί πιστεύετε ότι η μουσική σας είχε πάντα τόσο ισχυρή επίδραση στο ελληνικό κοινό;

Θεωρώ πως έχουμε περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουμε το κοινό μίας χώρας, όταν το έργο μας επικοινωνεί με την παραδοσιακή της μουσική. Και μερικά μέρη των τραγουδιών μας θυμίζουν κάπως τα ρεμπέτικα.

Μπορείτε να μοιραστείτε λοιπόν μαζί μας περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτά τα νέα σας τραγούδια, που έχουν επηρεαστεί από τα ρεμπέτικα;

Κάποια στιγμή θα τα κυκλοφορήσουμε τα συγκεκριμένα. Πήραμε μερικά ρεμπέτικα, τα δουλέψαμε και γράψαμε νέα κομμάτια από την αρχή. Δεν νομίζω πως θα αναγνωρίσετε τα περισσότερα από αυτά μέσα στα νέα τραγούδια, αλλά ελπίζω ότι η αρχική αίσθηση και το συναίσθημα θα παραμένει ακόμη εκεί.

Δημιουργικά, εμπνέεστε περισσότερο από το παρελθόν ή από το παρόν;

Μπορώ να εμπνευστώ από το οτιδήποτε. Υποθέτω πως παίρνουμε μουσική από το παρελθόν για να φτιάξουμε μουσική του σήμερα.

Τέλος, τι επιφυλάσσει το μέλλον για τους Tiger Lillies;

Θα συνεχίσουμε να γράφουμε, να φτιάχνουμε και να παίζουμε live μουσική, μέχρι τα σώματά μας να μην αντέχουν πια.

{youtube}-ksgyofkYFs{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured