Ανδρέας Κύρκος

Καλησπέρα Ed, μπορείς να μας δώσεις ένα update σχετικά με το πού βρίσκεται το συγκρότημα και σε τι φάση είστε, από δημιουργικής πλευράς;

Βρισκόμαστε σε πολύ καλό σημείο, από κάθε άποψη. Όπως θα γνωρίζεις, κυκλοφορεί μια συλλογή greatest hits. Σχεδόν πάντοτε, μια τέτοια έκδοση κάνει τους μουσικούς να νιώθουν ότι έχουν μεγαλώσει και ότι είναι ήδη πολύ καιρό στα πράγματα. Όμως εμείς χρησιμοποιούμε έμμεσα το Black Gold και σαν μια ευκαιρία να βγάλουμε κάποια νέα τραγούδια που είχαμε έτοιμα, αντί να περιμένουμε ένα ή δυο χρόνια μέχρι να φτάσουμε στον επόμενο δίσκο και να δούμε αν θα μπορούν να ενσωματωθούν εκεί.

Τι σηματοδοτεί λοιπόν η κυκλοφορία του Black Gold για το συγκρότημα, τη δεδομένη στιγμή;

Το κυριότερο είναι ο απολογισμός για όσα έχουμε πετύχει μέσα στα χρόνια και κυρίως το πού βρισκόμαστε σήμερα. Με έναν παράξενο τρόπο, ήταν λογική και απαραίτητη αυτή η συλλογή. Κάθε συγκρότημα ονειρεύεται δηλαδή να φτάσει σε μια στιγμή που θα έχει το δικαίωμα να κυκλοφορήσει greatest hits. Μετά από τόσες εμπειρίες και τόσους δίσκους και τόσες συναυλίες που έχουμε κάνει μαζί και μας δένουν.

Σ' αυτά τα 15 χρόνια διαδρομής, έχετε νιώσει την ανάγκη να επανεκτιμήσετε το παρελθόν σας; Να το δείτε από μια απόσταση;

Αυτό που μας διακρίνει σαν συγκρότημα είναι ότι κανείς μας δεν αισθάνεται ιδιαίτερα νοσταλγικός και κανείς μας δεν έχει την επιθυμία να ωραιοποιήσει το παρελθόν. Όσα κάναμε έχουν καταγραφεί και δεν αλλάζουν. Άλλωστε είμαστε επαγγελματίες μουσικοί και η μεγαλύτερη απόλαυση ενός μουσικού είναι η στιγμή που παράγει και παίζει κάτι καινούριο.

Επομένως δεν μπορούμε να μιλάμε για επανεκκίνηση του σχήματος και για νέα αρχή...

Θα σου πω. Όταν κάναμε αναδρομή στη δισκογραφία μας, είχε πολύ ενδιαφέρον ότι διαπιστώσαμε κι εμείς οι ίδιοι ποια ήταν η δυναμική στο συγκρότημά μας μέχρι τον 3ο δίσκο και πώς άλλαξε μετά, με τη μεταβολή στη σύνθεση των μελών. Η όλη ενδοσκόπηση μας έκανε λοιπόν καλό, ειδικά όταν αυτό οδήγησε σε ένα πλήρες και γεμάτο πακέτο, το οποίο μπορούμε τώρα να προσφέρουμε στους ακροατές μας.

Όλη αυτή η επεξεργασία και η προσεκτική δουλειά που έγινε με τα παλιά demo, από την εποχή που ακόμα δεν λεγόμασταν Editors, οι ακουστικές ηχογραφήσεις και το καλά σχεδιασμένο εξώφυλλο, δίνουν την αίσθηση μιας φρέσκιας και σημερινής κυκλοφορίας. Η οποία αφορά το παρόν του συγκροτήματος.

Στα καινούρια τραγούδια συνεργάζεστε ξανά με τον παραγωγό Jacknife Lee, ο οποίος φαντάζομαι είναι υπεύθυνος για πολλά πράγματα στο ύφος και στον ήχο σας. Πώς είναι η σχέση και η συνεργασία σας;

Με τον Jacknife μοιραζόμαστε μια σχέση εμπιστοσύνης. Βέβαια, έχουν περάσει 10 χρόνια από την τελευταία φορά που βρεθήκαμε στο στούντιο, οπότε το όλο πράγμα έμοιαζε με νέα συνεργασία. Όλοι μας έχουμε αλλάξει πολύ στο ενδιάμεσο κι αυτός είναι πλέον ένας πολύ πιο έμπειρος παραγωγός. Ζει μάλιστα στο Λος Άντζελες, οπότε ταξιδέψαμε εκεί για να δουλέψουμε μαζί του.

Τα πάντα στη συνεργασία μας ήταν λοιπόν σαν καινούρια, δεν νιώσαμε ότι αναθερμάναμε μια παλαιότερη δημιουργική σύμπραξη. Όλοι πιστεύαμε ότι είναι καλή ιδέα να δουλέψουμε ξανά με κάποιον που μας γνώριζε καλά και ήταν ο μόνος που μπορούσε να τραβήξει μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε όσα ήμασταν μέχρι τώρα και στο πού θέλαμε να οδηγηθούμε, αλλά και να κατανοήσει και πώς επιθυμούμε να ακουγόμαστε στο εξής. Ήταν εύκολο να μας παρασύρει στο όραμά του και στην τεχνική του.

Δεν γνωρίζω αν είστε φίλοι μεταξύ σας, πάντως ανάμεσα στα μέλη της μπάντας, τόσο στη σκηνή, όσο και εκτός, φαίνεται να υπάρχει σεβασμός. Κι αυτό είναι κάτι που πολλοί ακροατές εκτιμούν, σαν κι εμένα ας πούμε...

Αν είσαι αποφασισμένος να έχεις μια καριέρα που θα κρατήσει, τότε θα πρέπει να μάθεις να σέβεσαι και να εκτιμάς την προσωπικότητα του συνεργάτη σου. Ακόμη κι αν έχετε δημιουργικές διαφορές.

Πολλά από τα καινούρια σας τραγούδια, όπως το “Frankenstein” ή το “Darkness At the Door”, διαθέτουν φρεσκάδα: φαίνεται ότι θέλετε να πετύχετε κάτι ξεχωριστό, να μην επαναλάβετε πράγματα που έχουν «δουλέψει» στο παρελθόν.

Έχεις δίκιο. Αν δεν δοκιμάσεις νέες τεχνικές και νέες ιδέες, θα εξαντληθείς γρήγορα και δεν θα έχεις κανένα μέλλον. Το ότι καταφέραμε να βγάλουμε 6 δίσκους, μια συλλογή φέτος, καθώς και το ότι έχουμε μια μεγάλη ευρωπαϊκή περιοδεία να μας περιμένει, σε συνδυασμό με αυτό που είπες νωρίτερα –ότι δηλαδή υπάρχουν καλές σχέσεις μεταξύ μας μετά από 15 χρόνια πορείας– δεν θα είχε συμβεί σε καμία περίπτωση χωρίς την ανάγκη μας να παραμείνουμε δημιουργικοί και ορεξάτοι.

Θεωρώ ότι η δύναμή σας βρίσκεται στις συναυλίες. Εκεί τα τραγούδια σας αποκτούν άλλες διαστάσεις. Τι σχεδιάζετε λοιπόν για τις αρχές του 2020;

Η περιοδεία θα είναι πολύ απαιτητική, ανυπομονούμε να παίξουμε σε όλες τις πόλεις που έχουμε προγραμματίσει. Θα τα δώσουμε όλα, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Θα είναι μια τουρνέ με αφορμή τη συλλογή, κεντραρισμένη επομένως στα καλύτερά μας τραγούδια και όχι στις ανάγκες προώθησης ενός συγκεκριμένου δίσκου. Οπότε θα φροντίσουμε να χωρέσουμε στις συναυλίες τα καλύτερα συστατικά μας και να παίξουμε τα καλύτερα τραγούδια μας, με τον τρόπο που τους αξίζει.

Τίποτα δεν συγκρίνεται εντωμεταξύ με το να περιοδεύεις στην Ευρώπη. Το συναίσθημα του να κοιμάσαι στο πούλμαν και να ξυπνάς μετά από ώρες σε μια άλλη χώρα, με διαφορετική κουλτούρα και πολιτισμό, παραμένει απερίγραπτο. Παίζουμε μεταξύ άλλων και στο Γουέμπλεϊ στο Λονδίνο και είναι βεβαίως και η Αθήνα στο πρόγραμμα, καθώς και η Θεσσαλονίκη.

Οι Έλληνες μας στήριξαν από την πρώτη στιγμή και νιώθουμε απέραντη ευγνωμοσύνη. Ίσως μας αγάπησαν λίγο παραπάνω γιατί έχουμε μια σκοτεινή χροιά και βασιζόμαστε στο βαθύ συναίσθημα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει αγαπήσει γενικά ονόματα που παίζουν πιο σκοτεινά και μελαγχολικά, όπως π.χ. οι Cure και οι Depeche Mode. Κι εμάς σίγουρα δεν μας χαρακτηρίζει η ελαφρότητα! Όλα όσα μας έχουν δώσει οι φίλοι μας στην Ελλάδα, θα τα ανταποδώσουμε με εμφανίσεις στις οποίες θα παίξουμε όσο πιο έντονα και παθιασμένα μπορούμε.

{youtube}V1UVIEPI944{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured