Ανδρέας Κύρκος

Πάει καιρός από τότε που κυκλοφόρησε ο τελευταίος σας δίσκος. Να περιμένουμε καινούρια δουλειά σύντομα;

Ναι, φυσικά. Θεωρώ ότι ένας καλλιτέχνης πρέπει να επιστρέφει στο στούντιο κάθε φορά που έχει κάτι καινούριο να πει με τη μουσική του. Αν για κάτι τέτοιο χρειάζεται 2 ή 3 χρόνια, δεν πειράζει καθόλου. Πιστεύω επίσης πως ο λόγος για να κάνουμε νέες δουλειές, πρέπει να είναι αποκλειστικά και μόνο η καλλιτεχνική και προσωπική μας πρόοδος –όχι επειδή πρέπει να τηρήσουμε ένα τακτικού ραντεβού με τη δισκογραφία. Δουλεύω για να βρω έναν καινούριο ήχο αυτόν τον καιρό και είμαι πολύ ενθουσιασμένη. Επομένως η στιγμή είναι σωστή τώρα, για να μπω να ηχογραφήσω.

Η μουσική σας πάντα αποσπούσε θεαματικές κριτικές, ήδη από όταν το Romance & Yasmin (2004) απέσπασε υποψηφιότητα για BBC World Music Award. Μήπως οι υψηλές προσδοκίες σας έκαναν πιο επιλεκτική;

Η μουσική είναι η ζωή μου και το κοινό μου είναι μέρος αυτής. Πάντα ακολουθούσα την καρδιά μου και ποτέ δεν φοβόμουν τους κριτικούς, αλλά νιώθω τυχερή που εκτιμούσαν τη δουλειά μου. Όμως, για να είμαι ειλικρινής, ποτέ δεν σκέφτομαι τους κριτικούς όταν γράφω. Σκέφτομαι μόνο το κοινό μου και τα τραγούδια μου. Προσπαθώ απλώς να το κάνω να συνδεθεί μαζί τους.

Levy_2.jpg

Ποιοι είναι αλήθεια οι καλλιτέχνες που σας διαμόρφωσαν;

Οι δυο γονείς μου με επηρέασαν πολύ καλλιτεχνικά, αλλά και ο Antonio Molina, η Billie Holiday, η Edith Piaf, ο Luciano Pavarotti, η Ελένη Βιτάλη, ο Julio Iglesias και η Tina Turner.

Υπάρχει κάτι εξωμουσικό που να σας επηρεάζει σήμερα; Κάποια βιβλία; Κάποια φιλμ;

Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα ερώτηση, γιατί νιώθω ότι πρέπει να προσθέσω περισσότερες επιρροές στη ζωή μου. Και μπορεί πράγματι να είναι κάτι μη μουσικό. Μπορεί να είναι όμως και μια μεγάλη πρόκληση. Από την άλλη, ίσως να οφείλεται απλά σε μια κρίση μέσης ηλικίας.

Levy_3.jpg

Ποιος είναι ο ρόλος που παίζει η Ιερουσαλήμ στην έμπνευσή σας;

Νιώθω απόλυτα συνδεδεμένη με την Ιερουσαλήμ, σχεδόν αποτελώ μέρος της πόλης. Βρίσκεται στο αίμα μου· με λίγα λόγια, αυτή η πόλη είμαι «εγώ». Είναι βεβαίως ένα κοσμοπολίτικο μέρος με μεγάλα προβλήματα και έντονη πάλη, αλλά αισθάνομαι τυχερή που είμαι δημιούργημα αυτής της σύγκρουσης.

Παρατηρώ ότι κάθε ένα από τα άλμπουμ σας κλείνει με ένα τραγούδι-προσευχή. Η θρησκεία παίζει λοιπόν εξίσου μεγάλο ρόλο;

Δεν σχετίζεται τόσο πολύ με την θρησκεία καθαυτή, αλλά με την πίστη μου στον Θεό, η οποία μου δίνει έμπνευση. Κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα. Ο Θεός είναι η αγάπη. Ο Θεός μας δίνει ζωή. Η θρησκεία, πάλι, είναι ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα, το οποίο χρησιμοποιείται για άσκηση εξουσίας. Βλέπω λοιπόν τη θρησκεία σαν κάτι που χωρίζει λαούς και έχει οδηγήσει σε πολλά δεινά. Ο πόνος των ανθρώπων δεν νομίζω ότι είναι θέλημα Θεού. Επομένως, όσοι εμπορεύονται θρησκεία, δεν έχουν σαν σκοπό τη διάδοση της αγάπης. Κι αυτό το βρίσκω ανησυχητικό.

Levy_4.jpg

Επάνω στη σκηνή είστε πολύ ιδιαίτερη σαν παρουσία. Τι ξεχωριστό μπορούμε να περιμένουμε από την επικείμενη εμφάνισή σας στην Αθήνα;

Θα τραγουδήσω με όλο μου το πάθος και ο κόσμος θα απολαύσει ένα ταξίδι μέσα από τη μουσική μου. Θα πω τραγούδια από ολόκληρο το φάσμα της καριέρας μου, ενώ μαζί μου θα έχω εξαίρετους μουσικούς. Δεν βλέπω την ώρα να ξαναδώ το αγαπημένο μου ελληνικό κοινό.

Έχετε καμιά ιδιαίτερη ανάμνηση από την Αθήνα, από τις μέχρι τώρα επισκέψεις σας;

Αυτό που σίγουρα θα μου μείνει για πάντα, μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου, είναι η αγάπη που έχω εισπράξει από το κοινό στην Ελλάδα.

{youtube}-ySaJroZO0w{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured