Οι Caravan Palace, ένα εκρηκτικό και πολλά υποσχόμενο γαλλικό σχήμα, έρχεται στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα στο πλαίσιο του Gaia Festival για να μας ξεσηκώσει με τους electro-jazz-swing-manouche ρυθμούς του, κάποιους μήνες πριν την κυκλοφορία του πρώτου τους album. Εμείς συναντήσαμε τον βιολιστή του group Hugues Payen και συνομιλήσαμε μαζί του λίγο πριν την αυριανή συναυλία τους στο Planet Music..

.

Πώς δημιουργήθηκε η ιδέα να ονομάσετε τη μπάντα σας Caravan Palace;
«Η βάση του μουσικού μας project είναι εκείνο το σημείο όπου διασταυρώνεται η electro-dancefloor με τη swing jazz ή καλύτερα με τη gypsy jazz του Django Reinhardt, ευρύτερα γνωστή ως «manouche». Από τη μία, οι τσιγγάνοι μένουν σε καραβάνια (κάτι που αποτελεί επίσης jazz standard), ενώ τη δεκαετία του 1980 οι θαμώνες και φανατικοί των παρισινών clubs συνήθιζαν να πηγαίνουν σε ένα διάσημο night club, το Palace. Έτσι λοιπόν, προέκυψε, εντελώς φυσικά για εμάς, το όνομα Caravan Palace. Επίσης, το όνομα αυτό είναι ένα λογοπαίγνιο μιας γνωστής γαλλικής παροιμίας».

Ποιες ήταν οι πρώτες σας μουσικές μνήμες και οι κύριες επιρροές που διαμόρφωσαν το προσωπικό σας μουσικό μονοπάτι;
«Είμαστε παιδιά τα οποία γαλουχήθηκαν την περίοδο του 1980 με το άνοιγμα της ηλεκτρονικής μουσικής και των ανάλογων πειραματισμών καλλιτεχνών όπως του Jean Michel Jarre. Tο πάθος μας για τον swing ήχο είναι πιο πρόσφατο. Η ιδέα των Caravan Palace είναι στην ουσία η συνάντηση τριών μουσικοσυνθετών ηλεκτρονικής μουσικής που άκουγαν Miles Davis, αλλά παράλληλα αγαπούσαν πολύ καλλιτεχνικές προσωπικότητες όπως οι Suicidal Tendencies, Prince, Wu-Tang Clan, Serge Gainsbourg, Django Reinhardt, Johannes Brahms και Radiohead!».

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ένα αξιοσημείωτο παγκόσμιο κύμα world μουσικής. Πώς νιώθετε απέναντι σε μία τέτοια τάση;
«Πρόκειται για κάτι καλό, αρκεί να μη χάσει την αυθεντικότητά του. Αλλά αυτό που είναι στ’ αλήθεια αξιοσημείωτο είναι η μοναδική ικανότητα που έχει η world μουσική να ενσωματώνει σύγχρονους ρυθμούς και παραγωγές, σαν να επρόκειτο για μία απόλυτα φυσική ένωση, και να δημιουργεί κάτι νέο και ζωντανό από την αρχή. Στη Γαλλία, οι Gotan Project άνοιξαν ένα νέο παράθυρο με τη μείξη του dub και του tango, όμως ο David Krakauer ή οι Asian Dub Foundation είχαν την ίδια συλλογιστική πάνω στη μουσική εδώ και μία δεκαετία».

Ποιες μουσικές σάς ιντριγκάρουν περισσότερο; Πείτε μας κάποιους καλλιτέχνες που θαυμάζετε...
«Ως Ευρωπαίοι που είμαστε έχουμε μία «γενετική» συγγένεια και έλξη για όλες τις μουσικές ανά τον κόσμο, ακόμη κι αν η αμερικάνικη swing αποτέλεσε την καίρια επιρροή μας. Η Ευρώπη, εξάλλου, πάντοτε είχε τη γνώση να ενσωματώνει «ξένα» στοιχεία όπως την τζαζ και να τα μετασχηματίζει σε κάτι εντελώς προσωπικό, δείγμα του οποίου είναι και το στυλ «manouche swing». Η μουσική αυτή, με σαφείς αναφορές στην αμερικάνικη μουσική, έγινε ένας ιδιαίτερος τρόπος έκφρασης για μία ολόκληρη κοινωνία. Και φυσικά η πρώτη έμπνευση για τους Caravan Palace».

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια, ένα album, συναυλίες;
«Είμαστε ειλικρινά υπερήφανοι να σας ανακοινώσουμε την κυκλοφορία του πρώτου μας δίσκου τον Σεπτέμβρη! Και φυσικά δίνουμε συναυλίες παντού στην Ευρώπη και νιώθουμε τυχεροί που συναντούμε και γνωρίζουμε πολλά ενδιαφέροντα άτομα».

Θα μπορούσατε να περιγράψετε με μία λέξη ή με μία φράση την ουσία της μουσικής των Caravan Palace;
«Swing, DJ Swing», ίσως!

Είστε καθόλου εξοικειωμένοι με την ελληνική μουσική; Υπάρχουν κάποιοι καλλιτέχνες που γνωρίζετε; Είστε ανοιχτοί σε διαφορετικές μουσικές συνεργασίες;
«Η ελληνική μουσική δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στη Γαλλία - ίσως μόνο οι «κλισέ» καλλιτέχνες, όπως η Νάνα Μούσχουρη και ο Ντέμης Ρούσος! Εμείς ωστόσο γνωρίζουμε το έργο του Μίκη Θεοδωράκη ή του Γιάννη Ξενάκη, αλλά η ελληνική ηλεκτρονική μουσική είναι ένα πεδίο εντελώς άγνωστο για εμάς - τι κρίμα αλήθεια! Όσον αφορά τώρα το θέμα των μουσικών συνεργασιών, παραμένουμε πάντα περίεργοι στο τί θα μπορούσε να γεννηθεί από ένα τέτοιο project, οπότε ναι, σίγουρα!».

Είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεστε μπροστά σε ελληνικό κοινό. Τί είδους εκπλήξεις να αναμένουμε από εσάς πάνω στη σκηνή;
«Ετοιμαστείτε να «σουινγκάρετε» με δύναμη και ίσως ανακαλύψετε έναν άλλο δρόμο της jazz μουσικής, εκείνον πάνω σε ένα dancefloor με synthesizers, πολλά εφφέ και decks! Για τα υπόλοιπα, απλά ελάτε και θα δείτε!».

Οι Caravan Palace είναι:
Antoine Toustou: Μηχανήματα, Τρομπόνι
Arnaud De Bosredon: Κιθάρα
Aurélien Trigo: Κιθάρα, Βιολί, Scratch
Camille Chapellière: Κλαρίνο
Charles Delaporte: Κοντραμπάσο
Hugues Payen: Βιολί, Φωνή
Sonia Fernandez Velasco: Φωνή, Κλαρίνο
Colotis‘Latoya’ Zoé: Φωνή

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured