Ένα πολύ ενδιαφέρον festival πραγματοποιείται από αύριο μέχρι και την Κυριακή στο κτίριο 56 του “Ελληνικού Κόσμου”, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, με τη συμμετοχή οκτώ ελληνικών ομάδων χορού, τεσσάρων μουσικών σχημάτων και δέκα εικαστικών καλλιτεχνών οι οποίοι παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε μια κοινή έκθεση, το corpus της οποίας περιλαμβάνει εγκαταστάσεις, φωτογραφία, video dance και video art. Παράλληλα, στο πλαίσιο της διοργάνωσης, φιλοξενούνται performances από νέους δημιουργούς. Λίγο πριν την έναρξή του μιλήσαμε με την κυρία Αλίκη Καζούρη, εκ των υπευθύνων του φεστιβάλ...



- Μουσική, Χορός και Εικαστικοί Καλλιτέχνες αποτελούν στοιχεία που ούτως ή άλλως συνδυάζονται και μπορούν να συνυπάρξουν στα πλαίσια ενός festival. Yπάρχει, όμως, ιδιαίτερο ή θεματικό concept στο οποίο οι διαφορετικές μορφές τέχνης τέμνονται στα πλαίσια αυτής της διοργάνωσης;
- Ο βασικός στόχος αυτής της διοργάνωσης, που γίνεται για δεύτερη φορά φέτος,είναι η συνύπαρξη των τριών Τεχνών μέσα στην ίδια παράσταση κι όχι απλώς μέσα στα πλαίσια ενός φεστιβάλ, πράγμα που φέρνει το θεατή κοντά σε μορφές Τέχνης που, ενδεχομένως, δεν είναι εξοικειωμένος να παρακολουθεί και τους καλλιτέχνες σε μια εξαιρετικά δημιουργική συνεύρεση. Σ' αυτές τις πρώτες δύο χρονιές του φεστιβάλ, ο χορός πρωταγωνιστεί στη θεματική, με την έννοια ότι κρατάει ένα σημαντικό μέρος της παράστασης, εμπνέει τα εικαστικά έργα και τα Happenings και τέμνεται απόλυτα με τη μουσική, η οποία έτσι κι αλλιώς είναι πρωταγωνιστική.

- Πιστεύετε ότι οι άνθρωποι είναι ο συνδετικός κρίκος και το κατά πόσο ταιριάζετε ή τα ίδια τα έργα, αυτόνομα;
- Νομίζω πως οι άνθρωποι μόνο μπορούν να είναι ο συνδετικός κρίκος και αν ταιριάζεις μ' αυτούς ταιριάζεις και με το έργο τους.

- Με πιο κριτήριο έγινε η επιλογή των συμμετεχόντων;
- Τα κριτήρια έχουν απόλυτη σχέση με το όραμα και τις κοινές επιθυμίες, αλλά και με την εκτίμηση που τρέφουμε στο καλλιτεχνικό έργο των ανθρώπων που προσκαλούμε.

- Δώστε μας μια σύντομη περιγραφή των όσων θα δει κανείς τις ημέρες αυτές, αλλά και τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να το επισκεφθούμε, αν όχι να συντονιστούμε στους ρυθμούς του τις μέρες αυτές.
- Καθημερινά παρουσιάζονται δύο ομάδες χορού και μια μπάντα, μια έκθεση εικαστικών εγκαταστάσεων, προβολή video dance, happenings νέων καλλιτεχνών. Είμαστε σίγουροι πως είναι μια ξεχωριστή εμπειρία και μια ευκαιρία για το κοινό των συναυλιών να συναντηθεί με εκείνο του χορού και των εικαστικών Τεχνών.

Τί θα δούμε και τι θα ακούσουμε...

Χορός

Η σύγχρονη ελληνική παραγωγή εκπροσωπείται φέτος στο Χορευτές Νomad’s Festival από τις ομάδες Χορευτές, 11, Κι όMως κινείται, Φυγείν αδύνατον, Smack, Πλεύσις, ομάδα σύγχρονου χορού Πέρσας Σταματοπούλου, αλλά και την παρουσία του Rowan Thorpe ως ανεξάρτητου χορογράφου. Ειδικότερα, η ενότητα χορού της φετινής διοργάνωσης περιλαμβάνει:

* το έργο της Αλίκης Καζούρη, Αεί, από την ομάδα Χορευτές, το οποίο αποτελεί μια ωδή στην αέναη κίνηση και αναζητά το συμβολισμό μέσα στο σώμα, έξω όμως από την ανάγκη του σπουδαίου και του νεωτεριστικού.
* Το σόλο huMANimal της ομάδας 11, όπου η εξέλιξη και η μετάλλαξη του σύγχρονου ζώου που ονομάζεται άνθρωπος αποτυπώνεται μέσα από την από σκηνής τριβή με τον πυρήνα του – τον εαυτό του.
* Εννέα σκηνές με αφορμή την κόλαση, το 1ο μέρος της Θείας Κωμωδίας του Δάντη, που παρουσιάζει η ομάδα Κι όΜως κινείται υπό τον τίτλο infeR?no.
* Απόσπασμα του νέου έργου της Πέρσας Σταματοπούλου, XL (extra long) που επιχειρεί ένα σχόλιο στη διαδικασία της γήρανσης και στην αντίσταση που καλούμαστε να προβάλουμε απέναντι σ’ ένα γεγονός μη αναστρέψιμο – τη φθορά.
* Ένα work in progress της Στέλλας Ζάννου με τίτλο Σάλι και Γκάρι από την ομάδα Smack, όπου δύο σώματα αναζητούν τη σωστή στιγμή και το σωστό μέρος, για να ξεκινήσουν την καταγραφή της μικρής τους ιστορίας.
* Το duet piece Desensitised (Απευαισθητοποιημένοι) του Rowan Thorpe στο οποίο ο δημιουργός επιδιώκει να παραδώσει μια διατύπωση σχετικά με την αξία της ζωής.
* Το έργο της Νατάσας Αρέθα, Συναντήθηκαν Τυχαία από την ομάδα Φυγείν Αδύνατον όπου η απλή παρατήρηση μιας σκηνής της καθημερινότητας γίνεται ο λόγος για την αποκάλυψη ενός απέραντου φάσματος από σχέσεις πραγματικότητας η φαντασίας.
* Αποσπάσματα από το έργο της ομάδας Πλεύσις, Επιστρέφω αμέσως που αποτελεί μια ελεγεία για την διάρκεια του έρωτα στην οποία ο μύθος ενός σύγχρονου Οδυσσέα, το ταξίδι του και η συνάντησή του με την Πηνελόπη συγκροτούν ένα τολμηρό θέαμα μέσα απ’ τη γλώσσα του σώματος.

Μουσική

Σχήματα και καλλιτέχνες που εκπροσωπούν διαφορετικές τάσεις της σύγχρονης ελληνικής σκηνής αποτελούν για φέτος το μουσικό line-up του φεστιβάλ. Συγκεκριμένα:* Η Κρίστη Στασινοπούλου και η μπάντα της βάζουν στην άκρη για λίγο τις επιτυχημένες τους εμφανίσεις στο εξωτερικό και μας ταξιδεύουν στα μουσικά τους μονοπάτια με την υπόσχεση μιας ακόμη «παγανιστικής τελετουργίας».
* Ο Γιάννης Αγγελάκας και ο Νίκος Βελιώτης παρουσιάζουν γι’ άλλη μια φορά τις Ανάσες των Λύκων – μια σύμπραξη που τάραξε όσο λίγες τα νερά στην ελληνική μουσική των τελευταίων χρόνων.
* Οι Earthbound, η αθηναϊκή μπάντα που ξεχωρίζει ως μια από τις πιο αξιόλογες της ελληνικής ροκ σκηνής, ανεβαίνουν στη σκηνή του Χορευτές Νomad’s Festival για μια ακόμη live εμπειρία την οποία συνθέτουν ετερογενή μουσικά στοιχεία.
* Και για το τέλος fusion. Oι Mode Plagal, μπερδεύουν γλυκά τη τζαζ με τους παραδοσιακούς ελληνικούς ήχους και παραδίδουν ένα ξεχωριστό μουσικό ιδίωμα.Εικαστικά

Στο φετινό κάλεσμα του Χορευτές Νomad’s Festival από την μεριά των εικαστικών, ανταποκρίνονται οι Απόστολος Ζερδεβάς, Τάκης Ζερδεβάς, Μαίρη Ζυγούρη, Λίνα Θεοδώρου, Γιάννης Ισιδώρου, Έλενα Κανάκη, Εύα Μιχαλάκη, Κωνσταντίνος Ρήγος, Μάκης Φάρoς και Πέρλα Φιλιππίδου. Οι καλλιτέχνες, που παρουσιάζουν εγκαταστάσεις και έργα video και φωτογραφίας, καταλαμβάνουν περισσότερο από το 1/3 του από κοινού χώρου, ενώ κάποιοι ανεβαίνουν στην σκηνή ή δημιουργούν περιβάλλοντα για κάποιες χορογραφίες. Στην έκθεση, ο χώρος των έργων ή ακόμα και οι ίδιες οι εγκαταστάσεις είναι ανοιχτά σε Happenings και συσχετισμούς…

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured