Το mini φεστιβάλ που διοργάνωσε την προπερασμένη εβδομάδα στο συναυλιακό χώρο του Gagarin το Βρετανικό Συμβούλιο, σε συνεργασία με μία από τις εναλλακτικότερες δισκογραφικές ετικέτες του Ηνωμένου Βασιλείου, τη Domino Records, αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να γνωρίσουμε και από κοντά τρία ανερχόμενα ονόματα της παγκόσμιας αλλά και Βρετανικής μουσικής σκηνής. Τους Sons & Daughters, τους Archie Bronson Outfit και τους James Yorkston & The Athletes. Επωφελούμενοι λοιπόν της παρθενικής εμφάνισης των τριών αυτών συγκροτημάτων στη χώρα μας, συναντηθήκαμε με το κουαρτέτο των Sons & Daughters (Adele Bethel, Scott Paterson,David Gow, Ailidh Lennon ) για μια σύντομη κουβεντούλα και τους παραθέσαμε ένα μείγμα ερωτήσεων δικών σας και δικών μας. Ιδού το αποτέλεσμα…

Πως ήταν η εμπειρία της ακρόασης μέσα σε μια μέρα, ολόκληρης της δισκογραφίας του Johnny Cash και πόσο αυτή επηρέασε την δική σας προσωπική δουλειά ? Πως, αλήθεια, σας ήρθε αυτή η ιδέα ?

Scott : Στην πραγματικότητα δεν ακούσαμε μέσα σε μία μέρα, ολόκληρη την δισκογραφία του Johnny Cash, αλλά ένα μέρος αυτής (γέλια). Σίγουρα μας επηρέασε σε μεγάλο βαθμό, ήταν ένας από τους καλλιτέχνες που συμπαθούσαμε και εκτιμούσαμε πολύ. Το αποδείξαμε άλλωστε και από την ονομασία του ομώνυμου τραγουδιού μας.

David: Για την ακρίβεια το διάστημα εκείνο που δουλεύαμε στο συγκεκριμένο κομμάτι, δεν είχαμε ακόμα καταλήξει στο τίτλο που θα του δίναμε, η ολοκλήρωση του όμως συνέπεσε με το θάνατο της τεράστιας αυτής μουσικής προσωπικότητας και έτσι αποφασίσαμε να το αφιερώσουμε σ’ αυτόν…

Στον ήχο σας, όμως, παρατηρούνται και άλλες επιρροές, πέραν του αείμνηστου Johnny Cash. Ποιες, κατά τη γνώμη σας, είναι αυτές ?

Scott : Σίγουρα υπάρχουν πολλά ονόματα που μας έχουν επηρεάσει, πέρα του Johnny Cass, όπως ο Bob Dylan ας πούμε, η αλήθεια είναι όμως, ότι ακούμε διάφορα πράγματα και όχι κάποια συγκεκριμένα, λαμβάνοντας έτσι από το καθένα κάποια ξεχωριστά στοιχεία που πιστεύουμε ότι μας ταιριάζουν.

Ποιες μπάντες (καινούργιες ή παλιές) ακούτε αυτό το διάστημα ?

Adelle : Όπως ανέφερε και πριν ο Scott, ακούμε πολλά πράγματα γενικότερα, αυτή τη στιγμή μου αρέσουν αρκετά οι Yeah Yeah Yeahs, οι Franz Ferdinand.

Ουσιαστικά, προέρχεστε από τη μουσική σκηνή της Σκωτίας. Πως αισθάνεστε που συμμετέχετε και εσείς σ’ αυτή τη σκηνή, με το ζηλευτό παρελθόν και το πολύ ελπιδοφόρο μέλλον ?

Scott : Είναι μεγάλη τιμή για εμάς που προερχόμαστε από τη Σκωτία. Είναι γνωστό πόσο μεγάλα ονόματα έχει παρουσιάσει και παρουσιάζει κατά διαστήματα στη παγκόσμια και όχι μόνο μουσική σκηνή. Οι Belle and Sebastian, οι Mogwai, πιο πρόσφατα οι Franz Ferdinad.David : Αυτό που κάνει μεγάλη εντύπωση με τη μουσική σκηνή της Σκωτίας είναι ότι κανένα από τα συγκροτήματα που προέρχονται από εκεί δεν επαναλαμβάνει κάτι από αυτό που κάποιος άλλος έχει κάνει. Η κάθε μία μπάντα δηλαδή παίζει κάθε διαφορετικό σε σχέση με τις άλλες, δεν υπάρχει αυτή η επανάληψη και η συνεχής ανακύκλωση του ήχου που παρατηρείται στην υπόλοιπη Αγγλία ας πούμε. Σίγουρα είναι μεγάλη μας χαρά να προερχόμαστε από εκεί.

Η χώρα σας παρουσιάζει όμως και μία κλίση προς την ηλεκτρονική μουσική. Αλήθεια ακούτε καθόλου αυτό το είδος μουσικής ?

David : Βεβαίως! Σου ομολογώ ότι και η ηλεκτρονική μουσική έχει επηρεάσει τον ήχο μας, η ένταση του ήχου των κρουστών μας κρύβει λίγη από την ένταση και την δύναμη που βγάζει και αυτό το είδος μουσικής….

Scott : Προσωπικά ακούω αρκετά Aphex Twin, Boards Of Canada, οι οποίοι είναι συμπατριώτες μας και αυτοί…

Η μουσική σας, σαν κάθε τι καινούργιο που βγαίνει αυτή τη στιγμή στη Βρετανία, έχει αποκτήσει και μία συγκεκριμένη μουσική ταμπέλα. Σας ικανοποιεί το γεγονός αυτό. Η εικόνα, πάντως που δείχνεται προς το ευρύ κοινό, νομίζω είναι τελείως αντίθετη με αυτό. Είναι έτσι ?

Scott : Όλη αυτή η κατηγοριοποίηση των συγκροτημάτων σε κάποιο συγκεκριμένο μουσικό είδος και η επιβολή κάποιων ταμπελών, μας αφήνει αδιάφορους. Δεν συμπεριλαμβάνουμε τον εαυτό μας σε κάποιο είδος μουσικής. Είναι άλλωστε γνωστό ότι όλα αυτά προέρχονται από τα ΜΜΕ με σκοπό να πουλήσουν όσο περισσότερο μπορούν.

Πως αισθάνεστε, που αποτελεί και το δικό σας όνομα, μέρος του ευρύ και διασήμου καταλόγου συγκροτημάτων της δισκογραφικής εταιρείας Domino ?

Scott : Προσωπικά είμαι πολύ χαρούμενος! Η Domino ήταν ανέκαθεν η αγαπημένη μου δισκογραφική εταιρεία.

David : Νομίζω ότι ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή που θα μπορούσαμε να κάνουμε….

Άρα δεν θα υπήρχε περίπτωση, να αλλάξετε ποτέ δισκογραφική εταιρεία (ρητορική ερώτηση) ?

Adele : Αν μας πρόσφεραν περισσότερα χρήματα, γιατί όχι …… (γέλια)

David : Mόνο αν κάποια άλλη εταιρεία αγόραζε τη Domino, οπότε αναγκαστικά θα πηγαίναμε και εμείς…..(γέλια επίσης)

Ετοιμάζετε κάτι καινούργιο αυτή τη στιγμή ?

Adelle : Μόλις ολοκληρώσαμε την ηχογράφηση του καινούργιου μας δίσκου, ο οποίος θα κυκλοφορήσει τον Ιούνιο.

Έχετε κλείσει κάποιες εμφανίσεις σε κάποιο από τα μεγάλα φεστιβάλ του καλοκαιριού, όπως το T-In The Park ή το Reading Festival ?

David : Όχι ακόμα δεν έχουμε κανονίσει κάτι επίσημα. Σε πληροφορώ πάντως ότι θα προτιμούσαμε να μην παίξουμε σε κάποια από τις κυρίως-μεγάλες σκηνές αυτών των φεστιβάλ. Θα προτιμούσαμε τις πιο μικρές, μας αρέσει πιο πολύ το σκοτάδι, δεν συμπαθούμε τα πολλά φώτα κτλ.

Πως σας φαίνεται, λοιπόν, η Ελλάδα. Έχετε ξανάρθει στη χώρα μας (όχι ως μπάντα φυσικά) ?

Scott : Έχω ξανάρθει για διακοπές το καλοκαίρι, στη Κέρκυρα συγκεκριμένα. Ήταν πολύ ωραία.

David : Όπως επίσης και εγώ με την Adelle. Πραγματικά, είναι ωραία η χώρα σας.

Θα ξανάρθετε λοιπόν για κάποια ζωντανή εμφάνιση ?Adelle : Γιατί όχι…Θα εξαρτηθεί πάντως από τον κόσμο που θα έρθει αύριο (την Πέμπτη) να μας δει.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured