Έχετε αρκετά χρόνια ως μουσικοί και γενικότερα στον χώρο. Πως σου φαίνονται σήμερα τα πράγματα, καλύτερα η χειρότερα;

Αν και δεν μ’ αρέσει να γκρινιάζω, τα πράγματα ήταν καλύτερα παλιά. Για ένα group σαν εμάς, ελληνικό αγγλόφωνο, στην δεκαετία του ’90 που παίζαμε με Honey Dive υπήρχαν περισσότερα ευκαιρίες, πιο πολλοί χώροι για live, ενδιαφέρονταν πιο πολύ οι εταιρείες, αλλά και ο κόσμος. Τώρα ότι κάνεις μόνος σου. Και πάλι καλά για μας, γιατί έχουμε χρόνια εμπειρίας, τα οποία μας έχουν βοηθήσει ώστε να ξέρουμε πώς να κινηθούμε. Υπάρχουν πολλά καλά γκρουπακια που βγαίνουν τώρα και δεν έχουν που να παίξουν, δεν έχουν studio να γράψουν και τρόπο να προωθήσουν το υλικό τους. Έχουν βελτιωθεί τα πράγματα για αλλά είδη μουσικής, όχι για όμως για τα αγγλόφωνα group. Τώρα άμα είσαι νέος καλλιτέχνης μπορείς να πας στο Fame Story! Στην δεκαετία του ’90 υπήρχε μια πιο συγκροτημένη σκηνή. Σήμερα είναι λίγο θαμμένα όλα αυτά τα group, περιορίζονται σε πιο κλειστούς κύκλους.

.Στο Δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι τα ραδιόφωνα, τα περιοδικά και γενικότερα τα μέσα σας φέρθηκαν καλά. Ισχύει αυτό; Υπάρχει μια γενικότερη ομάδα (The Εarthbound, Lord 13, Nightstalker Psychograndmamas κ.λ.π.) που σας στηρίζει;

Γίνονται πολλές κινήσεις που βοηθάνε, αλλά δεν παίζονται στο ραδιόφωνο, τα κομμάτια μας, οπότε δεν φτάνουν στα αυτιά του κόσμου. Εμάς αυτήν την στιγμή μας παίζουν ελάχιστοι ραδιοφωνικοί σταθμοί, ενώ κάποτε ακουγόντουσαν αρκετά. Είναι πολύ δύσκολο να προωθήσεις κάτι μόνο από τα έντυπα και το internet. Αν και ο Τύπος μας έχει βοηθήσει πολύ γιατί έχει εκτιμήσει ότι γίνεται μια αξιόλογη προσπάθεια, καθόλου πρόχειρη, δεν έχουμε παράπονο. Και οι Nightstalker, οι Lord 13 και τα υπόλοιπα group που ανήκουν στην ίδια ομάδα, δεν ακούγονται από τα ραδιόφωνα. Έχουν βγει καλές κριτικές για συναυλίες και δίσκους, αλλά δεν φτάνουν στον κόσμο. Είμαστε λίγο απομονωμένοι σαν σκηνή, εκτός από τους Εarthbound, που απευθύνονται σε άλλο κοινό, παίζουν εντελώς διαφορετική μουσική και άρα ακούγονται περισσότερο.

.Πες μου μερικές από τις επιρροές σας και κυρίως καινούρια πράγματα που ακούτε και σας έχουν εντυπωσιάσει;

.Είναι παρά πολλές. Είμαστε τέσσερα άτομα πλέον στο group, και ο καθένας μας ακούει διαφορετικές μουσικές. Ο Πάνος (Ταμάρας -μπάσο) ακούει και πράγματα που δεν τα ακούω εγώ, όπως jazz, acid jazz, reggae. O Κώστας (Παπασπύρου), ο καινούριος μας κιθαρίστας, έχει φοβερό κόλλημα με τα blues, του αρέσουν παρά πολύ και παίζει blues όλων των δεκαετιών. Ο drummer μας (Κώστας Πέτρου) ακούει πιο τεχνικά πράγματα, με περίεργα και τρελά τύμπανα. Δηλαδή ακούμε τελείως διαφορετικά μουσικές και απλώς τα συνδυάζουμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Το οποίο δεν πιστεύω ότι είναι ούτε metal, ούτε hard rock αλλά απλώς rock.

.Από καινούρια group μ’ αρεσουν παρά πολύ οι Tool, οι Queens of The Stone Age, οι Audioslave, μ’ άρεσε επίσης η σκηνή του Seattle, ειδικά κάποιες μπάντες όπως Alice in Chains, Soundgarden, Pearl Jam, Screaming Trees και οι Kyuss, Monster Magnet, και Corrosion of Conformity. Επίσης μεγάλωσα με Jimmi Hendrix, Black Sabbath, Rory Gallagher, Lynyrd Skynyrd και κλασικό rock γενικότερα. Όταν παίζαμε στην αρχή στους Honeydive με τον Πανό, μας άρεσε η εναλλακτική σκηνή, Sonic Youth, Pixies, Red Hot Chili Peppers. To μόνο που δεν έχω ακούσει ποτέ, όχι ότι δεν την εκτιμάω, αλλά δεν έχω εντρυφήσει σε αυτήν την σκηνή, είναι dark wave και gothic. Γενικότερα στην δισκοθήκη μου υπάρχουν από όλα, από garage και ψυχεδελεια μέχρι τα καινούρια.

.Έχετε την φήμη ότι οι συναυλίες σας είναι πολύ καλές έως και εκρηκτικές. Πως το καταφέρνετε αυτό; Γενικότερα τις συναυλίες τις κυνηγάτε; Έχετε παίξει ποτέ ακουστικά σε live; Είναι μέσα στα άμεσα σχέδια σας;

Τα live γενικότερα προσπαθούμε να προετοιμάζουμε όσο το δυνατόν περισσότερο γίνετε. Δουλεύουμε παρά πολύ στο δικό μας studio με πρόβες κ.λ.π.. Θέλουμε αυτοί που έρχονται και μας αφιερώνουν χρόνο, να φεύγουν ευχαριστημένοι. Έτσι μόνο μπορεί να προχωρήσει ένα group, να ισχυριστεί δηλαδή το κοινό, ότι είδε ένα group που του άρεσε, και όχι άλλη μια μπάντα που δεν του άφησε τίποτα. Τώρα κατά πόσο το πετυχαίνουμε αυτό, δεν ξέρω! Δεν έχει έρθει πάντως κάποιος να μας πει ότι ήμασταν χάλια! Αλλά έχει τύχει τώρα που παίζουμε με τους Engine, να μας πουν ότι προτιμούσαν τους Honey Dive ή και το αντίθετο.

.Γενικότερα είμαστε ανοιχτοί στα live, αν και δύσκολα θα παίρναμε ας πούμε και δεύτερο drummer. Αλλά αν τυχόν ερχόταν να τζαμάρει κάποιος μαζί μας με κρουστά, δεν θα το απορρίπταμε σαν ιδέα.

. Έχουμε παίξει πριν από κανονικό live, ένα μισάωρο ακουστικό set. Mετά τον Σεπτέμβρη θα προσπαθήσουμε να βγάλουμε όλα τα τραγούδια ακουστικά. Απλά τώρα που είναι καινούριος ο δίσκος, πρέπει στο live να ακούγονται τα κομμάτια όπως είναι. Κατά τ’ άλλα είμαστε fan του unplugged, για παράδειγμα unplugged από group όπως Alice in Chains, Nirvana, Stone Temple Pilots μ’ αρέσουν παρά πολύ! Έχουμε δοκιμάσει κάτι τέτοιο και ακούγεται καλά. Θέλουμε να παίξουμε ακουστικά για να μπορέσουμε να κάνουμε live και σε χώρους, πιο μικρούς που δεν σηκώνουν τόση ένταση. Αλλά κάτι τέτοιο θέλει πολλή δουλειά και οργάνωση από την αρχή, για να μην θεωρηθεί πρόχειρο και εύκολο.

.Γενικότερα υπάρχουν πολλά επίθετα για την αντιμετώπιση μας, όσον αφορά τις συναυλίες, όπως τελειομανείς, ψείρες και άλλα! Πλέον ποτέ δεν πάμε να παίξουμε σε ένα μαγαζί όπως είναι. Κουβαλάμε όλο τον δικό μας εξοπλισμό, δηλαδή είναι μια ολόκληρη διαδικασία. Δεν παραπονιόμαστε όμως γιατί μόνο έτσι βγαίνουμε όπως πραγματικά θέλουμε. Εμείς ζούμε όλη την συναυλία από το μηδέν. Είμαστε παραγωγοί, ηχολήπτες, roadies, managers, κανονικό one band show!

Γιατί σας πήρε τόσο καιρό να βγάλετε album?

Επειδή τα κάνουμε όλα μόνοι μας, μας πήρε τόσο καιρό να βγάλουμε το ‘’Broken World’’. Αργήσαμε γιατί ο δίσκος μας πήρε πολλές ώρες για να ηχογραφηθεί. Μας βοήθησαν πολύ από το Sierra, το studio που ηχογραφήσαμε, μας στήριξαν και με ώρες ηχογράφησης, αλλά και οικονομικά. Υπό κανονικές συνθήκες θα έπαιρνε 3 ως 6 μήνες, αλλά εμείς ηχογραφούσαμε όποτε είχαμε χρόνο. Γράφαμε πολλούς μήνες συνεχόμενα αλλά υπήρχαν εποχές που δεν γράφαμε και καθόλου. Κάποια στιγμή φοβήθηκα ότι δεν θα έβγαινε καθόλου ο δίσκος με τον ρυθμό που πηγαίναμε! Αλλά τελικά τα καταφέραμε! Τελείωσε το φθινόπωρο του 2003, αλλά ήταν αδύνατον να κυκλοφορήσει λόγω δικιάς μου δουλειάς. Επειδή δεν ζούμε απο αυτό λοιπόν αργήσαμε! Τα group στο εξωτερικό ασχολούνται μόνο με ηχογραφήσεις και με τίποτα άλλο, για αυτό βγάζουν συχνά δίσκους. Για μας όμως αυτό, προς το παρόν, αποτελεί μόνο φαντασίωση. Γενικότερα έτσι είναι τα πράγματα για όλα τα group αυτού του είδους, Εarthbound, Deus Ex Machina και άλλους. Προσπαθούμε να πάρουμε το συγκρότημα σοβαρά και επαγγελματικά, αλλά εκ των πραγμάτων είναι δευτερεύουσα απασχόληση. Βέβαια έχουμε υποσχεθεί ότι δεν θα ξαναργήσουμε τόσο, αλλά δεν παίρνουμε και όρκο!

Γιατί προσθέσατε ένα καινούριο μέλος, τον Κώστα Παπασπύρου (κιθάρα)στην σύνθεση σας;

Αποφασίσαμε ότι άλλη μια κιθάρα θα μας βοηθούσε πολύ και ειδικότερα εμένα. Τώρα είμαι πιο άνετος στην σκηνή. Πρώτα έπρεπε να τραγουδάω, να παίζω τα πάντα στην κιθάρα και ήταν πολύ κουραστικό. Εκτός αυτού, επειδή στο cd έχουμε πολλές κιθάρες και ο ήχος είναι πολύ γεμάτος, θα έχανε αν βγαίναμε σαν τρίο. Με την δεύτερη κιθάρα τα τραγούδια βγαίνουν ακριβώς όπως ακούγονται και στο cd, με την ίδια δύναμη και τον ίδιο όγκο. Όποτε δεν υπάρχει η πιθανότητα να απογοητεύσουμε κανένα, επειδή στις συναυλίες ο ήχος θα είναι διαφορετικός.

Πως και αλλάξατε το όνομα σας από Engine σε Engine-V;

Το αλλάξαμε γιατί υπάρχει μια metal μπάντα με το ίδιο όνομα Αμερικανοί, κάποια μέλη από τους Fates Warning, ή κάτι τέτοιο. Επειδή το στείλαμε έξω και δεν θέλαμε να προκύψει κανένα πρόβλημα με την συνωνυμία. Είναι τελείως τυπικό πάντως, και αποφασίσαμε να βάλουμε το V σαν προσθήκη σε ένα βράδυ μέσα με τον Πάνο.

Σκέφτεστε δηλαδή να κάνετε κάποιες κινήσεις στο εξωτερικό;

Έχουμε στείλει τον δίσκο στο εξωτερικό, έχουμε πάρει καλές κριτικές, περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με κάποια sites όπως το www.stonerrock.com, που είχαν πάρει τον δίσκο των Nightstalker και τώρα ενδιαφέρονται να πάρουν και τον δικό μας για να τον προωθήσουν από το site. Ενδιαφερόμαστε αλλά υπάρχουν τα συνηθισμένα προβλήματα, είναι αρκετά δύσκολο. Εμείς δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε τα πάντα και να πάμε έξω. Βέβαια κάποια live μπορούν να γίνουν εφόσον τα κυνηγήσουμε. Για παράδειγμα οι Deus Ex Machina έπαιξαν στην Ιταλία πριν 2 χρόνια, οι Lord 13 στην Barcelona, γίνονται πράγματα αλλά για κάτι πιο οργανωμένο είναι δύσκολο. Μεσα στα σχέδια μας πάντως είναι να παίξουμε με Queens of The Stone Age το καλοκαίρι που θα έρθουν αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο ακόμα!

Θεωρείται ότι αυτό που κάνετε είναι εκτός ελληνικής πραγματικότητας και ότι το ‘’Broken World’’ είναι πολύ καλός για ελληνικός δίσκος?

Είναι θέμα γενικότερης παιδείας, η βασική μουσική στην Ελλάδα είναι το σκυλάδικο, τέρμα! Η μουσική βιομηχανία στην Ελλάδα στηρίζεται στο σκύλο-pop. Για αυτό και εμείς είμαστε τελείως εκτός, παίζουμε αυτό που γουστάρουμε για 100-1000 άτομα που γουστάρουν επίσης. Υπάρχουν πολλοί που ενώ έχουν τελειώσει ωδεία και σπουδές μουσικής παίζουν σε σκυλάδικα. Εμείς ξεκινήσαμε από το μηδέν και έχουμε την ικανοποίηση ότι έστω και λίγοι μας λένε ότι είναι μια αξιόλογη προσπάθεια. Το ευχαριστιόμαστε όμως ακόμα και έτσι, ίσως να είμαστε και λίγο μαζοχιστές. Η ελπίδα άλλωστε πεθαίνει πάντα τελευταία! Εμείς θα συνεχίσουμε να παίζουμε την μουσική που μας εκφράζει. Ακόμα και αν την ακούν μόνο λίγοι. Αν μεγαλώνει το κοινό, αυτό δίνει και ώθηση στην μπάντα, και ενδιαφέρονται και άλλοι παράγοντες. Αλλά και να μην συμβεί εμείς, πάλι ok είμαστε!

Το Δελτίο Τύπου είναι πολύ πετυχημένο, ειδικά η πρώτη σελίδα που περιγράφει την μουσική και περιέχει πληροφορίες στην μορφή οδηγιών φάρμακου.(δισκία, ενδείξεις αντενδείξεις, δοσολογία κ.λ.π.! Πως σας ήρθε αυτή η ιδέα;

.Γιώργος- Το φτιάξαμε με τον Πανό. Εγώ ήμουν επηρεασμένος από την φαρμακολογία που διάβαζα όταν σπούδαζα στην Οδοντιατρική και το είχα σκεφτεί από πιο παλιά. Το θεωρήσαμε αστείο, η πρώτη σελίδα είναι αστεία και μετά σοβαρεύει. Γενικά άρεσε και μου είπαν ότι το έχουν κάνει και οι Spiritualized (το "Ladies and Gentleman we are floating in space" είχε κυκλοφορήσει σαν συσκευασία φάρμακου). Δεν το ήξερα αυτό, δεν έχω το δίσκο, αν και τους έχω δει ζωντανά. Το είχαμε φτιάξει έτσι και όταν είχαμε βγάλει το demo μας, το "Budgie Ε.P." αλλά είχαμε δώσει τόσο λίγα αντίτυπα που είχε πάει χαμένο, δεν το είχε δει πολύς κόσμος. Ενώ τώρα το κυκλοφορήσαμε ευρέως!

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured