Αγγελική Λάλου

Tο FOR WOMEN έρχεται πάλι να μας ενώσει με τις ιστορίες ξεχωριστών Γυναικών, ξεχωριστών ανθρώπων. Για πρώτη στο Θέατρο Πορεία, Δευτέρα 30 και Τρίτη 31 Οκτωβρίου. Η Αγγελική Τουμπανάκη λίγο πριν πάει το For Women στο Θέατρο Πορεία μας μίλησε στο allyou.gr σε μια ουσιαστική και εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη.

Τι θα ακούσουμε και θα δούμε στις 30 και 31 Οκτωβρίου στο Θέατρο Πορεία;

Ιστορίες σπουδαίων γυναικών που έπραξαν κοινωνικές ανατροπές, και γίνανε τραγούδια στους τόπους και στους χρόνους στις μουσικές παραδόσεις των λαών. To For Women, μετράει τρία χρόνια διαδρομής και είναι ένα διαμεσικό καλλιτεχνικό αφήγημα όπου η μουσική συνδιαλέγεται με την τέχνη του θεάτρου, της ποίησης, του body music.

Και είναι για όλους μας, καθώς όλες αυτές οι πειρατίνες, μάγισσες, ανδρονίκες, επιστημόνισσες, ποιήτριες, συνθέτριες μας μιλάνε μέσα από τα τραγούδια για σεβασμό και αρμονία συνύπαρξης. 

Στις 30 & 31 Οκτωβρίου η ιστορία For Women, for all of us…, θα ξεκινήσει από το «καλωσόρισες» στις 20.00 ακριβώς! Θα περιηγηθούμε μαζί από την είσοδο του θεάτρου σε μια διαδραστική καλλιτεχνική διαδρομή, σχεδιασμένη από την ομάδα έργου «FOR WOMEN Artivism project», ενώ θα τιμήσουμε και θα συνομιλήσουμε με σπουδαίες Γυναίκες που ξεχώρισαν για το κοινωνικό τους έργο και μας εμπνέουν. Η αφήγηση θα συνεχιστεί επί σκηνής με τους αγαπημένους δεξιοτέχνες συνεργάτες μου και το εξαιρετικό γυναικείο φωνητικό σύνολο που αποτελείται από δυναμικές μουσικούς και ηθοποιούς. Μαζί ενώνουμε ετερογενείς μουσικές, αλληλοεπιδρούμε και αυτοσχεδιάζουμε, φτιάχνοντας έναν μουσικό σύμπαν αφιερωμένο στη γυναίκα.

theatroporeia

Πώς νιώθεις που μεταφέρεις το For Women σε ένα θέατρο;

Το Θέατρό Πορεία αποτέλεσε για εμένα συνειδητή επιλογή χώρου για το FOR WOMEN μας. Είναι αγαπημένος χώρος που προτείνει ξεχωριστές, αξιόλογες παραστάσεις υψηλής αισθητικής και ποιότητας, ενώ παράλληλα οι υπεύθυνοι συντελεστές της παραγωγής του συγκεκριμένου θεάτρου τους όποιους γνώριζα είναι ανοιχτοί σε ιδέες και πάντα άψογοι στη συνεργασία.

Στο κλειστό λοιπόν χώρο του θεάtoubanaki-aτρου τα χρώματα, τα συναισθήματα δυναμώνουν και οι σκιές, ο λόγος, οι φωνές, οι ήχοι διαπερνούν τον νου, την ψυχή και τα σώματα των ακροατών πιο έντονα. Είμαστε πιο συγκεντρωμένοι στην αφηγηματική ροή χωρίς όμως να χάνεται ο αυτοσχεδιασμός, η αμεσότητα και ο αυθορμητισμός που χαρακτηρίζει τη μουσική ομάδα του project.

Πώς βλέπεις το πρότζεκτ For Women να εξελίσσεται με τον χρόνο, ποιες προκλήσεις έχεις συναντήσει μέχρι στιγμή;

Το FOR WOMEN, πέρα από ένα μουσικό έργο, είναι μια παρέα ανθρώπων που ονειρεύονται, και συνδημιουργούν, με κεντρικό στόχο την ισότητα και την αρμονική συνύπαρξη των φύλων. Η ομάδα έργου FOR WOMEN Artivism project αποτελείται από εξειδικευμένους εκπαιδευτές σε ζητήματα έμφυλης ισότητας, καλλιτέχνες, θεατροπαιδαγωγούς, ακτιβίστριες, υποστηρικτές και εμψυχωτές ευάλωτων ομάδων. Και συνεχώς μεγαλώνει… Μαζί σχεδιάζουμε μέρος ενός πολυδιάστατου αρτιβιστικού project που θέλει πολλή δουλεία και επιμονή για να πραγματοποιηθεί.

Η πρόσκληση είναι το να μείνουμε ταγμένοι και συγκεντρωμένοι στο όραμα αυτό με αισθητική και σεβασμό, να «καθαρίσουν» οι έννοιες και οι δομές για να είμαστε χρήσιμοι και λειτουργικοί.

Τι οραματίζεσαι για το μέλλον του For Women και πώς μπορεί μια γυναίκα να γίνει μέλος της κολεκτίβας του;

Αρχικά η καλλιτεχνική πράξη θα εξελίσσεται θα μεταλλάσσεται διαρκώς φέρνοντας μας και άλλες ιστορίες γυναικών που μας εμπνέουν. Ενώ στο άμεσο μέλλον θα ηχογραφηθούν και συνθέσεις for women.

Η κολεκτίβα μας είναι μια ανοιχτή παρέα. Μπορεί οποιοδήποτε να γίνει μέλος αυτού αρκεί να έχει μέσα του την ανάγκη της κοινωνικής προσφοράς, χωρίς δογματισμό, της διάδρασης και συνδημιουργίας και της ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών.

Σε ποιες γυναίκες αφιερώνεις το τελευταίο αυτό For Women που θα απολαύσουμε στις 30-31/10;

Στις γυναίκες που πρέπει να πάρουν αποφάσεις για να ανατρέψουν οτιδήποτε τους «φυλακίζει».

Στις γυναίκες που είναι γενναιόδωρες και προσφέρουν την περίσσεια της ψυχής τους.

toubanaki-c

Συνάντησες ποτέ στην πορεία σου δυσκολίες που είχαν να κάνουν με το φύλο σου;

Δεν έχω καμία προσωπική εμπειρία που να προσβάλει την προσωπικότητά μου ή τουλάχιστον κάποιο γεγονός που να έχει φωλιάσει στη μνήμη μου τραυματικά. 

Όσον αφορά στους συνεργάτες μου από τα πρώτα μου βήματα δημιούργησα τα δικά μου projects και υπήρξα band leader και παραγωγός. Κάλεσα μουσικούς που σέβομαι και με σεβάστηκαν και στην πορεία έγιναν φίλοι μου. Φτιάξαμε ισχυρή ομάδα που με θωράκισε. 

Όσον αφορά στους ανθρώπους που έπρεπε να κάνω «deal» για κάποια συναυλία ή για την έκδοση δίσκου, ιδίως στα πρώτα μου βήματα, έκανα αρχικά την έρευνα μου για αυτούς. Διατηρούσα στις συζητήσεις μου αυστηρά το πλαίσιο της ευγένειας και της τυπικότητας, ενώ είχα ξεκάθαρη θέση για την αισθητική της δουλειάς μας. Οτιδήποτε με ενοχλούσε ή να το θεωρούσα για τα δικά μου ηθικά και αισθητικά πρότυπα εξωπραγματικό ή επιτηδευμένο το αντιμετώπιζα με αυστηρότητα ή με χιούμορ και αποχωρούσα. 

Θεωρώ ότι η μουσική αποτελεί ισχυρό εργαλείο στην κατανόηση της ανθρώπινης ύπαρξης, μέσον αποσυμπίεσης και ενωτικό υλικό που μπορεί να εξευγενίσει, να αφυπνίσει, να εναρμονίσει το νου μας και τη ψυχή.

Θα μεγάλωνες διαφορετικά ένα κορίτσι από ένα αγόρι και πώς θα διαχειριζόσουν τα έμφυλα στερεότυπα;

Θα προσπαθούσα να τους προσφέρω βιωματικά από νωρίς τις έννοιες του σεβασμού στην ανθρώπινη ύπαρξη, στη διαφορετικότητα, την κοινωνική ενεργοποίηση μέσα από ομάδες καλλιτεχνικές, αθλητικές και ομάδες εθελοντισμού. Οι αξίες τους να γίνουν πανανθρώπινες και να ξεπεράσουν τα στενά όρια του μικρόκοσμου τους και του εγώ.

Ποιες γυναίκες έχουν μέχρι στιγμή αποτελέσει την πηγή έμπνευσής σου;

Η Laurie Anderson αγαπημένη συνθέτρια, performer της Ηλεκτρονικής Μουσικής, μια μουσικός επιστημόνισσα. Μια πολυπράγμων που ξεπερνάει τα όρια του avant garde, μια πρωτοποριακή και ακατάτακτη μουσικός.

Η Joan La Barbara, η Αμερικανίδα πρωτοπόρος της φωνητικής τεχνικής. Δεν σταμάτησε ποτέ να εξερευνάει την ανθρώπινη φωνή ως ένα πολύπλευρο όργανο, υπερβαίνοντας τα φυσικά όρια. 

Η Ella Fitzgerald, «η κυρία της Jazz» Master jazz βοκαλίστρια, band leader και η πρώτη αφροαμερικανή καλλιτέχνιδα που κατακτά βραβείο Grammy.

Η Oum Kalthoum, «η μάνα» όπως θα ακούσεις κάθε Αιγύπτιο να αποκαλεί αυτή την κορυφαία ιέρεια του αραβικού τραγουδιού, αλάνθαστη και δεινή αυτοσχεδιάστρια. Στον τόπο της σε μία εποχή όπου η γυναίκα δεν έφερε ιδιαίτερο σεβασμό, η Kalthoum καθήλωνε τους πάντες.
Η Patti Smith «Διοικητής του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων», ποιήτρια, ακτιβίστρια, επαναστάτρια με τη φωνή της να δονεί το σύμπαν.

Η Πιπίτσα Πεταλά γεννημένη στην Πάτρα το 1888 υπήρξε η πρώτη Ελληνίδα χειρουργός. Η συμβολή της στον πόλεμο από τη θέση της γιατρού ήταν μεγαλειώδης. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της μάχης του Σκρα κατάφερε να χειρουργεί ακατάπαυστα τραυματίες για 24 ώρες. Για τη συμβολή της ως ιατρός κατά τη διάρκεια του πολέμου, τιμήθηκε με δύο ανώτερα γαλλικά μετάλλια καθώς και με ένα ελληνικό.

Η Καλλιρρόη Παρρέν, η οποία ήταν η πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια, δημοσιογράφος και εκδότρια. Εξέδωσε και διηύθυνε εβδομαδιαία εφημερίδα «Εφημερίς των Κυριών», η οποία απευθυνόταν σε γυναίκες και αποκλειστικά γυναίκες εργάζονταν σ΄ αυτήν! Η Παρρέν ήταν και η πρώτη που έθεσε ανοιχτά το ζήτημα παραχώρησης ψήφου στις γυναίκες.

toubanaki-d

Έχεις κάποιο μάντρα ή απόφθεγμα γυναικείας ή προσωπικής ενδυνάμωσης που σου αρέσει να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου;

«Στη ζωή δεν πρέπει να φοβάσαι τίποτα, μόνο να το κατανοείς» της Marie Curie.

Τι θα έλεγες σήμερα σε ένα νέο κορίτσι που θα ήθελε να ασχοληθεί με τη μουσική ή και το τραγούδι;

Να μελετήσει πολύ τη μουσική, να μη συμβιβαστεί σε τίποτα για να κερδίσει αναγνωσιμότητα, να μείνει πιστή στη αλήθεια της και στον εαυτό της.

Ποιες είναι για σένα οι 3 σημαντικότερες αξίες πάνω στις οποίες στηρίξατε την πορεία σου;

Ελευθερία έκφρασης, ομαδικότητα - φιλία και αξιοπρέπεια.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σου;

Όσον αφορά στο διδακτικό μου έργο, είμαι καλεσμένη να κάνω σεμινάρια και διαλέξεις για την Ανατομία και τον πολυδιάστατο ρόλο της Φωνής, ενώ θα ξεκινήσω πάλι να διοργανώνω «Φωνητικούς Κύκλους». Τις εκπαιδευτικές δράσεις τις ανακοινώνουμε στο site και στη σελίδα στο Facebook.

Θα συνεχίσω φυσικά αυτό που έχω ανάγκη, να συνεργάζομαι με δομές και κέντρα όπου δημιουργήθηκαν από ανθρώπους με όραμα, όπως το ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση, το περιοδικό δρόμου Σχεδία, με το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στις Γυναικείες Φυλακές της Θήβας, σε συνεργασία με το Δίκτυο Στήριξης Φυλακισμένων και αποφυλακισμένων γυναικών όπου έχουμε φτιάξει με τις κρατούμενες μια μικρή χορωδία. 

Όσον αφορά στις καλλιτεχνικές μας δράσεις οργανώνουμε ήδη τις επόμενες FOR WOMEN δράσεις ενώ σύντομα θα ανακοινώσουμε και τις συναυλίες του «Drums Voice Jazztronica Duet», ένα ιδιαίτερο μουσικό εγχείρημα που δημιουργήσαμε το 2014 με τον ντράμερ, καθηγητή και συνθέτη Ηλία Δουμάνη Το ηλεκτρονικό-Jazz ντουέτο τυμπάνων-φωνής, αποτέλεσε για μας μέσο πειραματισμού, αλλά και πεδίο έρευνας όσον αφορά στο πολυδιάστατο ρόλο των δύο οργάνων και την ενορχηστρωτική μίξη του φυσικού και digital ήχου. Μέσα από το δίσκο αυτό θα είναι η πρώτη φόρα που θα καταθέσω προσωπικό συνθετικό και στιχουργικό έργο.

Τέλος από πέρυσι ξεκίνησα με μεγάλη χαρά να είμαι μαέστρος στο φωνητικό σύνολο της απίθανης «Ανοιχτής Ορχήστρας». Η Ορχήστρα χαρακτηρίζεται ως Ανοικτή γιατί, εκτός απ’ ότι υπάρχει σε δρόμους, λόφους και γειτονιές, υποδέχεται άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, φυλής και μουσικής παιδείας. Ωραία πράγματα που γεμίζουν την ψυχή μας!

Σας ευχαριστώ για τις εξαιρετικές ερωτήσεις. 

Καλή αντάμωση εκεί έξω… στις Μουσικές!

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured