Άννα Γεωργάτου

«Ο Μάρκος και ο Τηλέμαχος, ιδρυτικά μέλη των Acid Baby Jesus, παρουσιάζουν το νέο τους συγκρότημα, τους Aquatic Ensemble. Ο ήχος τους συνδυάζει πρώιμους ήχους του krautrock, με πειραματική spiritual jazz και ρυθμικές επιρροές από το Detroit.» Διαβάσαμε αυτές τις σειρές στο επίσημο μουσικό πρόγραμμα του Dream Palace. Θελήσαμε αμέσως να μάθουμε περισσότερα, τόσο για το νέο μουσικό σχήμα των παλιών μας γνώριμων, όσο και για αυτό το «ονειρικό πείραμα» που πραγματοποιείται για πρώτη φορά φέτος τον Οκτώβριο, με την πρώτη του διοργάνωση να παρουσιάζεται στην Αθήνα.

Μάρκο και Τηλέμαχε, υπήρξατε τα ιδρυτικά μέλη των Acid Baby Jesus, σας αγαπήσαμε με αυτούς και τώρα μας παρουσιάζετε το νέο σας project.  Πώς προέκυψε;

Οι Aquatic Ensemble προέκυψαν από την κοινή μας αγάπη για τα synthesizers και  την αναζήτηση ενός νέου τρόπου έκφρασης για εμάς. Βοηθάει και το γεγονός ότι με τα χρόνια έχουμε αποκτήσει μια μικρή συλλογή από όργανα που μας εμπνέουν, την οποία εμπλουτίζουμε όποτε μπορούμε. Είναι σαν χρώματα. 

Διαβάζω -και ακούω βέβαια- ότι ο ήχος σας συνδυάζει πρώιμους ήχους του κrautrock με την πειραματική spiritual jazz και ρυθμικές επιρροές από το Detroit. Πώς φτάσατε σε αυτόν τον ήχο; 

Τέτοιοι ήχοι είναι επιρροές μας και στους Acid Baby Jesus, μαζί με πολλούς άλλους. Στο van έχουμε παίξει πολύ jazz, krautrock, πρώιμη ηλεκτρονική μουσική. Νομίζω ότι αν μιλάμε για είδη, όλοι οι μουσικοί που αγαπάμε έχουν έναν παρόμοιο πυρήνα που διακρίνεται πίσω από τη στυλιστική κατεύθυνση. Η ουσία είναι η ίδια. 

Το δικό μας focus είναι στη μελωδία, το groove και την ατμόσφαιρα. Θέλουμε το σετ μας να έχει αφήγηση και να σε οδηγεί κάπου. Ο αυτοσχεδιασμός συμβαίνει διαισθητικά. Προσπαθούμε να μην το πολυσκεφτόμαστε, όταν συνθέτουμε και να κρίνουμε αργότερα. 

Η ηχητική παλέτα μας είναι γνώριμη, καθώς έχουμε τέτοια ακούσματα και ερεθίσματα από παλιότερα, και πριν τους Acid Baby Jesus - έχουμε αγάπη για τον ηλεκτρονικό ήχο. Έχουμε αγάπη για τον ήχο γενικότερα. 

Αυτή τη στιγμή έχετε ηχογραφήσει δύο κομμάτια που μπορούμε να ακούσουμε στο soundcloud. Θα μας μιλήσετε λίγο για αυτά; 

Τα δυο αυτά κομμάτια εκπροσωπούν δυο πλευρές μας, μια spacey, μελωδική, αυτοσχεδιαστική, και μια πιο επιθετική, σκοτεινή, dance, πες την όπως θες.

Έχουμε πολλή μουσική ηχογραφημένη, καθώς γράφουμε σχεδόν κάθε φορά που βρισκόμαστε, αλλά χρειάζεται editing και mixing.

Oι φωτογραφίες που συνοδεύουν τα κομμάτια σας στο soundcloud είναι πολύ ξεχωριστές. Μαρτυρούν κάτι από τον χαρακτήρα του νέου σας συγκροτήματος;           

Είναι ένα snapshot του στούντιο μετά από ένα session μας. Νομίζω το πρώτο μας. 

studio-aquatic-ensemble

Στo live της Κυριακής τι άλλο θα ακούσουμε; Να υποθέσω ότι ο αυτοσχεδιασμός δεν λείπει όταν τζαμάρετε, αλλά έχει θέση και στο live; 

Ετοιμάζουμε ένα σετ που συμπεριλαμβάνει τα δυο released και διαφορά άλλα unreleased κομμάτια, με μπόλικο αυτοσχεδιασμό ανάμεσα. 

Η θέση του αυτοσχεδιασμού στο live μας είναι βασική, καθώς είναι το default state μας, όταν βρισκόμαστε πίσω από τα όργανα. Στο live προσπαθούμε να στήνουμε μια μελωδική αφήγηση με ups, downs και αρκετό χώρο για αυτοσχεδιασμό, ελπίζοντας να μη γινόμαστε τρομαχτικά βαρετοί. 

Ποια είναι τα βασικά όργανα που χρησιμοποιείτε; 

Δυο 60’s combo organs, ενα monosynth και δυο polysynths, ενα γιαπωνέζικο rhythmbox, δύο analog delays, ένα τετρακάναλο κασετόφωνο και έναν υπολογιστή, καθώς και ένα μικρόφωνο για κάποια extras. 

Είμαστε ίσως κοντά και σε έναν δίσκο; 

Γιατί όχι. Call us. 

Γιατί «Aquatic Ensemble»; 

Μας αρέσει το underwater. Ταιριάζει με τον ήχο μας αλλά και την εποχή μας για πολλούς λόγους. 

Μιλήστε μου λίγο για αυτό το «Dream Palace Symposium». Πως βρεθήκατε να συμμετέχετε σε αυτό; 

Γνώρισα τη Sarah και τη Leslie που διοργανώνουν το φεστιβάλ μέσω του Spencer Clark, που μας πρότεινε. Είχα δει το live του Spencer ως Monopoly Child Star Searchers το καλοκαίρι στο Latraac και μου είχε αρέσει πολύ. Έπαιζε με δύο arranger keyboards και μια λουπιέρα, κάτι σαν τροπικός Terry Reiley μέσα στον καύσωνα. Παίζει την Παρασκευή 27/10, να πάτε! Και το Σάββατο 28/10 παίζει ο θρυλικός Iasos, στο πρώτο του live στην Ελλάδα. 

Επιστήμη, ιστορία, ύπνος, όνειρα, τέχνη, αφύπνιση, βαθιά ακρόαση, σύγχρονες κατασκευές και πολυμέσα, ηχοτοπία, πάρτι, μερικές από τις λέξεις που ξεχώρισα από το δελτίο τύπου του Dream Palace Symposium. Ποια είναι αυτή που εκπροσωπεί περισσότερο τους Aquatic Ensemble; 

Λατρεύουμε τα όνειρα, τη βαθιά ακρόαση και τα πάρτι. 

Εμφανίζεστε την Κυριακή μετά τον Khan, πρωτοπόρο της ηλεκτρονικής, acid και techno μουσικής με φανταστικές συνεργασίες στο ενεργητικό του, ονόματα όπως Julee Cruise, Holger Czukay, Diamanda Galas, Brigitte Fontaine, Little Annie, Kid Congo και άλλους. Πώς αισθάνεστε για αυτό; 

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα μοιραστούμε τη σκήνη με ταλαντούχους, ενεργούς μουσικούς που αγαπούν αυτό που κάνουν. Ευχαριστούμε το Dream Palace για την πρόσκληση.  

 

Οι Aquatic Ensemble θα εμφανιστούν αυτή την Κυριακή 29 Οκτωβρίου στο Ρομάντσο, στο πλαίσιο του 1ου Συμποσίου του Dream Palace, μιας διοργάνωσης η οποία περιλαμβάνει μουσικές performance, διαλέξεις, πάνελ, εργαστήρια, θεραπευτικές συνεδρίες και party. Περισσότερα εδώ και στο isthisadreampalace.com.

dream-palace-symposium-poster

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured