Εύη Χουρσανίδη

Από τα mid 00s μέχρι σήμερα, το όνομα του Σεραφείμ Τσοτσώνη έχει υπογράψει δεκάδες συνθέσεις, παραγωγές, συνεργασίες, remixes, side projects και sound designs. Αφάνταστα πολυπράγμων και δημιουργικός, και ιδιαίτερα multi-culti συνθετικά (electronic, modern classical, ambient, jazz, post-rock, dream-pop), έχει επίσης γράψει μουσική για ταινίες, παραστάσεις, ντοκιμαντέρ, video installations και διαφημίσεις και έχει κυκλοφορήσει, μεταξύ άλλων, πέντε προσωπικά άλμπουμ στην αμερικανική εταιρεία Hush Hush Records του Seattle, καθώς και στην ελληνική Klik Records. Παράλληλα με όλα αυτά, σε συνεργασία με την αδερφή του Αγγελική (aka JƎAN DARK) έχουν σχηματίσει τους Ocean Hope, ένα  “nu-chamber pop” side project, για το οποίο (όπως τους αρέσει να γράφουν στα Δελτία Τύπου και το βρίσκω υπέροχα ρομαντικό και κινηματογραφικό) «ηχογραφούν στο σπίτι τους δίπλα στη θάλασσα, λίγο έξω από την Κόρινθο, πειραματιζόμενοι με τον δικό τους ήχο».

Αμφότεροι θα εμφανιστούν αυτή την Παρασκευή 2 Ιουνίου στο Arch Club-Live Stage, μαζί με M.A.t.E, Morah και Jesus Lost, οπότε εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία για να κάνουμε ένα catch-up με τον Σεραφείμ.

 

Έχω σχηματίσει την εξής εικόνα για σένα. Πως είσαι ένας τύπος πολύ ιδιωτικός (κλείνεσαι για ώρες στο στούντιο, δουλεύεις βράδυ, απομονώνεσαι κτλ) αλλά παράλληλα ένας εξωστρεφής επαγγελματίας που πρέπει να βγαίνει πολύ συχνά από τη «φούσκα» του για να ολοκληρώνει νέα πρότζεκτ και συνεργασίες (από παραγωγή, μέχρι διαφημιστικά, remixes και πολλά άλλα). Πόσο ανταποκρίνεται αυτό στην πραγματικότητα;

Αυτό το δίπολο που περιγράφεις φωτογραφίζει την καθημερινότητά μου αλλά και την ψυχική μου κατάσταση. Όντως, βιώνω μια τρέλα ανάμεσα στην απομόνωση που απαιτεί η μουσική δημιουργία και στην εξωστρέφεια που επιβάλλει η μουσική αγορά. Αλλά και σε ψυχικό επίπεδο η δοτικότητα και η ανάγκη μου για επικοινωνία αναδιπλώνονται και εσωτερικεύονται κάθε φορά που αντιμετωπίζω την αγένεια και την απάθεια γύρω μου.

Πού σε βρίσκουμε τώρα καλλιτεχνικά, τι σε κρατάει ξύπνιο τα βράδια, τι ετοιμάζεις; Κάπου διάβασα ότι έχεις κάποια πλάνα για εξωτερικό;

Αυτή την περίοδο δουλεύουμε μαζί με την Αγγελική τον νέο μας δίσκο Ocean Hope και είμαστε σε συνεννόηση για εμφανίσεις στην Αμερική μετά την ολοκλήρωσή του. Παράλληλα, ετοιμάζω τον προσωπικό μου δίσκο. Επίσης, γράφουμε ένα νέο δίσκο με την Clio dePhill.

Πολυγραφότατος και πολυπράγμων! Πες μου πέντε key tracks  που συνθέτουν τον ήχο του Serafim Tsotsonis αλλά και τρία remixes (ή συνεργασίες) που θεωρείς highlights στην καριέρα σου

Αγαπημένα κομμάτια:

"Love is Good"

 

"A ride with Suzie"

 

"Royal Observer"

 

"She’s Gone"

 

Αγαπημένες συνεργασίες:

Peter Broderick

 

Selofan

 

Και, φυσικά, η συνεργασία μου με την Αγγελική και η δημιουργία του σχήματος των Ocean Hope που κατάφερε ένα μικρό θαύμα, ξεκινώντας από το πουθενά και χωρίς υποστήριξη, να φτάσει Αμερική με παρουσιάσεις στον KEXP, τιμητικές κριτικές και 2 albums στην Hush Hush Records, Seattle.

Κλείνεις τα μάτια, σκέφτεσαι όλα όσα έχουν συμβεί από το 2005 που βγήκε το Peak μέχρι σήμερα. Δώσε μου 5  έντονες στιγμές (όχι απαραιτήτως ευτυχίας και όχι απαραιτήτως μουσικές).

Οι πιο έντονες στιγμές που ανακαλώ είναι πολύ προσωπικές. Προέρχονται από αγαπημένα μου πρόσωπα και από την επαφή μου με τη φύση. Όλες, όμως, με κάποιο τρόπο έχουν διεισδύσει στη μουσική μου. Μου έχουν δώσει έναυσμα να γράψω. Είμαστε μουσικοί γιατί είμαστε άνθρωποι. Αυτή την ανθρωπιά θέλουμε να μοιραστούμε, τις αδυναμίες μας, τους φόβους, την αποξένωση. 

Πειραματίζεσαι με τον ήχο σου κι αυτό είναι ένα μουσικογραφικό κλισέ που το γράφουμε σαν να λέμε «όποιος κατάλαβε, κατάλαβε». Οπότε θέλω να σε ρωτήσω πώς θα περιέγραφες τη διαδικασία σε κάποιον που δεν έχει σχέση με μουσική σύνθεση και sound design; Έχει να κάνει με τα όργανα, την τεχνολογία και τις πηγές ήχου που χρησιμοποιείς; Έχει να κάνει με την επεξεργασία που τους κάνεις μετά; Βάλε μας λίγο μέσα στο στούντιο.

Ανάλογα το project που κάνω, -ντοκιμαντέρ, σποτ, δισκογραφία- χρησιμοποιώ διαφορετικά  μηχανήματα. Μ’ αρέσει να συνδυάζω πιο vintage συνθεσάιζερ με πιο νέα. Επίσης, εισάγω και φυσικά όργανα τα οποία στην πορεία τα επεξεργάζομαι με τον δικό μου τρόπο. Πειραματίζομαι τόσο με τον ήχο όσο και με τη φόρμα. Ο πειραματισμός σίγουρα προϋποθέτει ώρες δουλειάς και αμέτρητες ιδέες απ’ τις οποίες θα μείνουν λίγες στο τέλος.

Θυμάμαι καλά πως ο Ryuichi Sakamoto είναι ένας από τους μουσικούς σου ήρωες; Πώς ένιωσες την ημέρα που ανακοινώθηκε ο θάνατός του;

Ο Sakamoto ανήκει στο προσωπικό μου πάνθεον για την πνευματικότητά του και τη φρεσκάδα, τη νεωτερικότητα της μουσικής του. Νομίζω ότι είναι λίγες οι μορφές που μέσα από την τέχνη τους φέρνουν ομορφιά στη ζωή μας και η απώλειά τους γεννά ένα αίσθημα ορφάνιας.

Σκέφτεσαι πιο συχνά το παρελθόν ή το μέλλον Και στο σήμερα; Νιώθεις αισιόδοξος, πεσιμιστής, κυνικός ή ονειροπόλος;

Μακρυά από μένα ο πεσιμισμός και ο κυνισμός. Ονειρεύομαι το μέλλον και θα θελα η μουσική μου να είναι μια ονειροπόληση του αύριο

Τι επηρεάζει τη μουσική σου; Άλλοι μουσικοί; Βιώματα; Βιβλία που διαβάζεις; Τέχνη που καταναλώνεις;

Δεν επιθυμώ την τέχνη που καταναλώνεται αλλά την τέχνη που βιώνεται. Ό,τι με κάνει να σκιρτώ, αυτό επηρεάζει την τέχνη μου.

Τι άλλο κάνεις όταν δεν ακούς / γράφεις / παίζεις μουσική;

  Όταν δεν ασχολούμαι με τη μουσική -όσο αγαπημένο ή αναγκαίο και να είναι αυτό που με κρατά μακρυά της- ονειρεύομαι την ώρα που θα βυθιστώ πάλι μέσα της.

Τι βοήθησε στο να έχετε καλλιτεχνική σύμπλευση με την αδερφή σου; Ποιος επηρέασε ποιον στα μουσικά, σε ποια ηλικία έγινε το τόσο δυνατό bonding που σας οδήγησε στους Ocean Hope;

 Η καλλιτεχνική σύμπραξη με την αδερφή μου Αγγελική ήταν αναπόφευκτο επακόλουθο του ισχυρού δεσμού που έχουμε από παιδική ηλικία. Είναι το alter ego μου μουσικά και αισθητικά εν γένει. Μας έχουν καθορίσει τα ίδια βιώματα, η ίδια ευαισθησία, η ομορφιά του τόπου μας και της οικογένειάς μας.

 Τι θα δούμε την Παρασκευή 2 Ιουνίου στο Arch;

 Την Παρασκευή θα κάνουμε ένα dj set που θα περιέχει κομμάτια δικά μας από διάφορα project μας, αλλά και από καλλιτέχνες που μας αρέσουν. Μαζί με την JEAN DARK (Αγγελική) θα κάνουμε φωνητικά, θα παίξουμε synths και drum machines. Θα ακούσετε ενα ηχητικό φάσμα από synth pop, experimental electronic και post punk. 

 

Nu-chamber pop, vintage synth ηχοτοπία, trip hop με ισχυρά ντεσιμπέλ, instrumental beats, ebm, electro industrial φόρμες, φωνητικά που ακροβατούν ανάμεσα στο αιθέριο και στο κενό, συνθέτουν ένα πολύ ιδιαίτερο line up την Παρασκευή 2 Ιουνίου στο Arch Club – Live Stage. Το ταξίδι αναλαμβάνουν οι JESVS LO5T, M.A.t.E, SERAFIM TSOTSONIS feat. JƎAN DARK και Dj MORAH. Περισσότερα εδώ.

mate-arch-serafim-tsotsonis

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured