Αγγελική Λάλου

Λίγο πριν από το STAGES A/LIVE των Planet of Zeus στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, την Κυριακή 30 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο των συναυλιών του Ιδρύματος Ωνάση που θα μεταδοθεί στο Onassis Chanel στο YouTube μιλήσαμε με το ελληνικό συγκρότημα κι είχαμε μαζί τους μια απολαυστική συζήτηση για την πολύχρονη και πετυχημένη διεθνή καριέρα τους.

Είκοσι και βάλε χρόνια μουσική πορείας δεν είναι καθόλου λίγα για μια μπάντα, πόσο μάλλον για τα ελληνικά δεδομένα. Μιλήστε μας λίγο για το ξεκίνημά σας, πώς φτιάξατε το συγκρότημα; Πώς επιλέξατε το όνομά σας; Το ξεκίνημά μας ήταν ένα κλασικό ξεκίνημα μπάντας στο λύκειο. Δεν το πολυσκεφτήκαμε. Ήμασταν φίλοι και βρισκόμασταν σε μια ηλικία που ακόμα ονειρευόμασταν χωρίς όρια. Δεν ξέραμε τι ακριβώς θα κάνουμε, αλλά το μόνο για το οποίο ήμασταν σίγουροι, ήταν ότι θέλουμε να παίξουμε ροκ. Το όνομα προέκυψε από τη φράση «Δίοι πλανήτες» που είχαμε δει τυπωμένη στο βιβλίο αστρονομίας του σχολείου. Μας φάνηκε cool και αυτό ήταν όλο.

Ποια είναι η δισκογραφικής σας πορεία σε τίτλους; Έχουμε ηχογραφήσει 5 στούντιο album και φυσικά, κάτι που κάθε ροκ μπάντα ονειρεύεται να κάνει, ένα live album.

Ποια tour σας σας έχει μείνει αξέχαστη και γιατί; Νομίζω ότι το πρώτο μας tour είναι αυτό που κανείς μας ποτέ δεν ξεχνάει. Ήταν η πρώτη μας επαφή με το touring και όλα τα καλά και τα κακά του. Ένα όνειρο γινόταν πραγματικότητα, αλλά συγχρόνως αυτή η πραγματικότητα δεν ήταν ό,τι ονειρευόμασταν ακριβώς. Τότε μάθαμε να παίζουμε μουσική για τους εαυτούς μας και να περνάμε πάντα καλά, χωρίς να μας νοιάζει τι γίνεται από κάτω, πόσο κουρασμένοι είμαστε, τι διάθεση έχουμε κτλ. Γιατί στο τουρ είσαι όλη μέρα στο δρόμο, μετά στο κουβάλημα, στο τσεκ, στο merch και τελικά η μόνη ώρα που έχεις για το εαυτό σου είναι στο live. Έτσι λοιπόν μάθαμε να το εκτιμούμε ακόμα περισσότερο.

Σε ποια πόλη σας αρέσει να παίζετε live περισσότερο; Στην Αθήνα χωρίς δεύτερη σκέψη. Είναι το σπίτι μας. Εδώ κάποτε παίζαμε σε 20 φίλους και ξαδέρφια σε ένα υπόγειο, και εδώ πάλι, φτάσαμε να παίζουμε σε σχεδόν 10.000 κόσμο 18 χρόνια μετά.

Τι έχει αλλάξει ως προς την εμπειρία των live τα τελευταία χρόνια; Πώς την βιώνατε οι ίδιοι όταν ξεκινήσατε και πώς τώρα; Η εμπειρία είναι η ίδια, αναζωογονητική και υπερφυσική όπως πάντα. Αν έχει αλλάξει κάτι είναι στην οργάνωση, το μέγεθος της παραγωγής και τις απαιτήσεις που έχουμε από το επίπεδο, το δικό μας πρώτα απ’ όλα, αλλά και της εκάστοτε διοργάνωσης.

https://www.instagram.com/p/CZMUlR1ovMN/

Πώς βιώσατε την περίοδο της πανδημίας ως συγκρότημα; Σκέψεις, φόβοι, συναισθήματα που σας δημιουργήθηκαν; Εκμεταλλευτήκατε δημιουργικά όλο αυτό το διάστημα; Η αρχή της πανδημίας μας βρήκε στο εξωτερικό, στη μέση ενός τουρ. Αυτό από μόνο του ήταν ένα σοκαριστικό γεγονός για εμάς, καθώς χρειάστηκε να «τα μαζέψουμε και να φύγουμε» άρον άρον. Μας πήρε καιρό να ξεπεράσουμε το πρώτο σοκ και μετά έπρεπε να αρχίσουμε να συμφιλιωνόμαστε με την ιδέα ότι θα αργήσουμε περισσότερο από όσο νομίζαμε να ξαναπαίξουμε κανονικά. Όταν λοιπόν το ζήτημα άρχισε να γίνεται θέμα επιβίωσης, άρχισαν και οι σκέψεις του τύπου «και τώρα τι κάνουμε;». Περάσαμε δύσκολα όπως και η πλειοψηφία του κόσμου που ζει από τη μουσική και τα θεάματα εν γένει. Θυμώσαμε που συνειδητοποιήσαμε (ξανά) ότι η ελληνική πολιτεία αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους στην τέχνη και στο θέαμα σαν μη επαγγελματίες και την τέχνη εν γένει σαν κάτι όχι και τόσο σημαντικό. Ευτυχώς για εμάς, τίποτα από τα παραπάνω δεν στάθηκε ικανό να μας κάνει να παρατήσουμε αυτό που έχουμε ανάγκη να κάνουμε. Όταν ξεπεράσαμε και το δεύτερο σοκ λοιπόν, ήταν που αρχίσαμε να γινόμαστε δημιουργικοί και αυτό κρατάει ως τώρα.

Έχοντας μεσολαβήσει ένα διάστημα αποχής από καλλιτεχνικά δρώμενα πώς νιώθετε ως προς τα μελλοντικά live; Τα περιμένουμε με τεράστια ανυπομονησία, όπως, είμαστε σίγουροι ότι, κάνει και ο κόσμος.

Πώς νιώθετε που θα παίξετε στο STAGES A/LIVE και μάλιστα σε έναν τόσο ιστορικό χώρο; Για να είμαστε ειλικρινείς η μεγαλύτερη χαρά που πήραμε ήταν το ίδιο το γεγονός ότι θα παίξουμε. Τώρα το ότι θα συμβεί αυτό σε ένα τόσο όμορφο και ιστορικό χώρο τέχνης το κάνει ακόμα πιο σημαντικό για εμάς ώστε να έχουμε το αποτέλεσμα που αρμόζει σε μια τέτοια περίσταση.

Τι μουσικές επιρροές έχετε, τι σας εμπνέει; Οι μουσικές μας επιρροές είναι τόσο ετερόκλητες που θα έλεγα ότι πια δεν μας εμπνέουν. Ό,τι έχει χαραχτεί μέσα μας από οποιοδήποτε είδος μουσικής είναι και θα παραμείνει εφόδιο για εμάς. Αν μας εμπνέει κάτι πια είναι οι άνθρωποι και οι ζωές τους, οι ιστορίες που ζούμε ή που μαθαίνουμε. Πράγματα που μας συγκινούν, μας κάνουν χαρούμενους ή μας εξοργίζουν.

plane

Τι σας δίνει δύναμη να συνεχίζετε; Τίποτα. Ο άνθρωπος είναι ένα ζώο που από τη φύση του μάχεται και παλεύει γι’ αυτά που θέλει και πιστεύει. Εννοείται πως το ότι υπάρχει πια μεγάλη ανταπόκριση σε αυτό που κάνουμε είναι σημαντικό, αλλά αν μέσα σου δεν θες να συνεχίσεις δεν σου φτάνει τίποτα.

Ποιες δυσκολίες συναντήσατε στην αρχή της πορείας σας και έχουν αλλάξει τα πράγματα τα τελευταία χρόνια; Δυσκολίες πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν. Απλά αλλάζουν με τα χρόνια. Κάποτε ήταν σχεδόν αδύνατο να κλείσουμε ένα live ή να γράψουμε ένα δίσκο. Σήμερα αυτό το θεωρούμε αυτονόητο, αλλά για παράδειγμα μπορεί να χρειαστούν 8-10 μήνες για να «κόψουμε ένα βινύλιο» επειδή τα εργοστάσια δεν προλαβαίνουν να τηρήσουν προθεσμίες.

Διαφορετικές εποχές, διαφορετικά προβλήματα…

Τι θα ακούσουμε στις 30 Ιανουαρίου; Θα σας επηρεάσει ο χώρος ως προς τις επιλογές σας; Θα είναι ένα live Planet of Zeus σαν όλα τα άλλα. Σίγουρα η ατμοσφαιρικότητα του χώρου επηρέασε κάποιες από τις επιλογές μας, αλλά αυτές μένει να αποκαλυφθούν την ώρα της προβολής!

Εκτός από τη φυσική (αναφορά στον τίτλο του τελευταίου σας δίσκου “Faith in physics”) πού αλλού έχετε πίστη;  Όταν λέμε physics δεν εννοούμε απαραιτήτως τη φυσική σαν επιστήμη. Εμείς έχουμε πίστη στην εξέλιξη και στους ανθρώπους. Όσο παραμένουμε άνθρωποι με συναισθήματα και μυαλό και όχι κτήνη, έρμαια των πρωτόγονων ενστίκτων και των συμπλεγμάτων του παρελθόντος, νιώθουμε ότι πάμε «μπροστά». Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει όσο θα θέλαμε, αλλά όσο ζούμε θα προσπαθούμε να το αλλάξουμε.

Μια ευχή σας για το 2022; Να ξαναδώσουμε στην ανθρώπινη επαφή τη σημασία που της αξίζει και να μην ενδώσουμε στον κανιβαλισμό που σκοπό έχει να διαχωρίσει τους ανθρώπους σε φυλές, φύλα, θρησκείες κτλ. Έτσι μείναμε όρθιοι ως εδώ, με επαφή, με αγάπη, με αλληλεγγύη και σεβασμό.

https://www.instagram.com/p/CZHkS5xq8NQ/

Συντελεστές

Σύλληψη & Επιμέλεια: Χρήστος Σαρρής
Συντονισμός Παραγωγής: Έλενα Χωρέμη, Σμαράγδα Δογάνη
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

PLANET OF ZEUS

Μπάμπης Παπανικολάου: Κιθάρα & Φωνητικά
Στέλιος Προβής: Κιθάρα
Γιάννης Βράζος: Μπάσο
Σεραφείμ Γιαννακόπουλος: Τύμπανα

Τεχνικός Σκηνής: Βασίλης Σαρακίνος

Ηχοληψία & Μίξη: Αλέξανδρος Κετετζιάν / Unreal Studio

Φιλολογικός Σύλλογος ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ                                                                          

Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός:
Δανάη Κωνσταντινοπούλου                         

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ

Σκηνοθεσία & Κάμερα: Χρήστος Σαρρής
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Έβαν Μαραγκουδάκης
Εικονοληψία: Δημήτρης Ζιβόπουλος, Φίλιππος Ζαμίδης, Κοραλία Δογάνη, Ορφέας Καλαφάτης
Steadicam: Νίκος Τζαβάρας
Βοηθός Video Crew: Ανδρέας Μάρκου
Εκτέλεση Παραγωγής: Ειρηλένα Τσάμη
Τεχνικοί Φωτισμού: Βαγγέλης Μούντριχας, Γιώργος Αφουξενίδης
Τεχνική Υποστήριξη: Manos Backline Services
Μοντάζ: Χρήστος Γάκης
Χρωματική Επεξεργασία: Μάνθος Σάρδης
Φωτογράφιση: Πηνελόπη Γερασίμου

Τεχνικός Διευθυντής: Λευτέρης Καραμπίλας
Τεχνική Διεύθυνση & Υποστήριξη Έργου: Phil Hills

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured