Χάρης Συμβουλίδης

Είναι πρόσφατη η συναυλία της Loreena McKennitt στη χώρα μας, που για πολλούς υπήρξε μία από τις καλύτερες της φετινής σαιζόν. Σας είδαμε κι εσάς στο πλάι της, πότε και πώς δρομολογήθηκε αυτή η εκλεκτή συνεργασία;

Είμαι φίλος με τον Brian Hughes (μουσικό διευθυντή της Loreena McKennitt). Όταν άκουσαν λοιπόν ότι βρισκόμουν στην Ελλάδα, με προσκάλεσαν να παίξω. Η Loreena είναι μία από τις πιο αξιοσέβαστες καλλιτέχνιδες του Καναδά. Το να εμφανιστώ στην Ελλάδα μαζί της, είναι πραγματικά ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα.

Ποια είναι η σχέση σας με την Καστοριά, στην οποία ετοιμάζεστε να εμφανιστείτε στα τέλη του μήνα;

Οι γονείς μου γεννήθηκαν στην Καστοριά. Μετακόμισαν έπειτα στο Τορόντο του Καναδά, εκεί όπου γεννήθηκα. Οι παππούδες μου, ήρθαν από τον Πόντο.

H συναυλία στην Καστοριά θα γίνει με δωρεάν είσοδο, έχετε όμως τάξει εκπλήξεις σε επίπεδο καλεσμένων. Σκοπεύετε άραγε να φέρετε και κάποιο διεθνές όνομα μαζί σας; Τι μπορείτε να μας αποκαλύψετε σε επίπεδο σχεδίων;

Σε αυτό το σημείο, οι επιβεβαιωμένοι μου φιλοξενούμενοι για το Σάββατο 27 Ιουλίου στο Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας της Καστοριάς είναι η θεαματική Ζωή Τηγανούρια στο ακορντεόν, ο απίστευτος Λάζος Ιωαννίδης στη λύρα και το νεαρό ταλέντο της Καστοριανής Χάρης Ευαγγελίου στη σάλπιγγα. Υπάρχουν όμως και περισσότερα, που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Τι πρόσφερε η ελληνική σας καταγωγή στη μουσική την οποία φτιάχνετε; Και τι ο Καναδάς; 

Η μουσική μου είναι ένα μίγμα ελληνικών, βαλκανικών, ποντιακών, ισπανικών και άλλων ήχων. Βασικά, η παγκόσμια μουσική. Λόγω των ριζών μου, έχω πολλές ελληνικές «γεύσεις» στα κομμάτια μου. 

Ο Καναδάς εκπροσωπείται στη μουσική μου μέσω των ρυθμίσεων. Οι ήχοι και οι κλίμακες που χρησιμοποιώ είναι πολύ διαφορετικοί για τα περισσότερα ακροατήρια, καθώς συνδυάζω όλες μου τις επιρροές μαζί.

Οι συναυλίες σας είναι περίφημες και για τη συνήθεια που έχετε να ...χαρίζετε κάθε φορά την κιθάρα σας σε κάποιον τυχερό από το ακροατήριο! Πώς σας ήρθε η ιδέα; 

Στη μεγάλη συναυλία στην Καστοριά θα δώσω και πάλι, όπως πάντα, την κιθάρα που παίζω στη σκηνή σε κάποιον από το ακροατήριο. Το ονομάζω αυτό «το δώρο της μουσικής». Απλώς πιστεύω ότι ο κόσμος χρειάζεται περισσότερες κιθάρες. Και είναι η αποστολή μου να μεταδώσω θετικότητα και χαρά μέσα από τη μουσική.

Το 2002 μπλεχτήκατε σε μια διένεξη με τον Jay-Z και τον R. Kelly, οι οποίοι χρησιμοποίησαν ένα κιθαριστικό σας sample στην περίφημη επιτυχία τους "Fiesta" (Η.Π.Α. #6, Βρετανία #23, Καναδάς #19), δίχως την άδειά σας. Γιατί χρειάστηκε να φτάσετε στα δικαστήρια και πώς εκτυλίχθηκε η δίκη; 

Ο Jay-Z και ο R. Kelly έλεγαν τη μουσική μου χωρίς την άδειά μου. Αλλά στο τέλος, φτάσαμε σε μία διευθέτηση εκτός δικαστηρίου. Για να είμαι ειλικρινής μαζί σου, νιώθω ταπεινός που χρησιμοποίησαν το sample από το "Fantasia" για το τραγούδι το οποίο έκαναν. Απλώς έπρεπε να φτάσουμε σε μια χρηματοοικονομική διευθέτηση. Όταν συνέβη αυτό, όλα λειτούργησαν.

{youtube}YoX00B7axL0{/youtube}

 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured