Ανδρέας Κύρκος

Με τον δίσκο σου Συγκεκριμένα Διαμερίσματα ένιωσα ότι ήθελες να αποτυπώσεις τις ιδέες σου ακατέργαστες, χωρίς το σουλούπωμα της παραγωγής που θα αφαιρούσε σε ουσία. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Τουναντίον. Δεν υπάρχει καμία ιδέα που να έχει μείνει ακατέργαστη. Τα περισσότερα κομμάτια είναι γραμμένα πολλά χρόνια πίσω και είχα όλον τον καιρό να τα επαναπροσεγγίσω, να χτενίσω τα κείμενα, να ξανακούσω τις μελωδίες, να σχεδιάσω με προσοχή τις ενορχηστρώσεις. Όσον αφορά στην παραγωγή, έδωσα μεγάλη σημασία μέχρι και στην τελευταία λεπτομέρεια, ούτως ώστε να συνυπάρχει αρμονικά με τα υπόλοιπα στοιχεία του έργου –γι’ αυτό και οι ηχογραφήσεις διήρκησαν πάνω από έναν χρόνο.

Καλή παραγωγή δεν σημαίνει απαραίτητα καλογυαλισμένος ήχος, όπως αντίστοιχα καλή ενδυματολογία σε μια παράσταση δεν σημαίνει αυτομάτως αψεγάδιαστα σμόκιν. Εξαρτάται από το τι εξυπηρετεί σε κάθε περίσταση. Αν ζούσα σε μια πόλη που είχε έστω μια υπόνοια ακμάζουσας ατμόσφαιρας, μάλλον θα ήταν διαφορετική η σκηνογραφία που θα επέλεγα.

Πότε θεωρείς ότι τα τραγούδια σου είναι πετυχημένα; Όταν επικοινωνούν στιχουργικά με κάθε δυνητικό αποδέκτη ή όταν οι μελωδίες σου τραγουδηθούν;

Δεν σκέφτομαι ποτέ αυτόν τον χαρακτηρισμό για τα τραγούδια μου. Από τη στιγμή που κυκλοφορούν, ο καθένας είναι ελεύθερος να τσιμπολογήσει από εκείνα ό,τι τον ευχαριστεί. Με χαροποιεί όταν μου λένε ότι τους αρέσουν τα όσα φτιάχνω κι αυτό και μόνο μου αρκεί. Εξάλλου, το τι ακριβώς μας αρέσει στα τραγούδια είναι πολλές φορές δυσδιάκριτο ή κάτι που δεν μπορούμε να περιγράψουμε με σαφήνεια.

51yyKtiria_2.jpg

Ανήκεις σε μια γενιά τραγουδοποιών που ξέφυγαν από τον μπαμπούλα της «ποίησης» και τις τάσεις για λυρισμό, που παίδεψαν τις προηγούμενες. Ήταν συνειδητή ή επιλογή ή δεν σε προβλημάτισε καθόλου να κάνεις κάποιο τέτοιο statement;

Απλώς, αυτή είναι η αισθητική μου, αυτές είναι οι σκέψεις μου και κάπως έτσι προκύπτει ό,τι φτιάχνω. Δεν θα μπορούσα να προσποιηθώ κάτι που δεν είμαι, ούτε είχα ποτέ την ανάγκη να δηλώσω κάτι παραπάνω από εκείνο που λέω στα τραγούδια μου.

Η παρατήρηση των αόρατων στιγμών και ο τρόπος με τον οποίον διυλίζεις τις αστικές νευρώσεις είναι συχνά εντυπωσιακός. Θεωρείς ότι επικοινωνείς κάπου με την pop αισθητική των καιρών μας;

Το τι είναι pop σήμερα, είναι αρκετά διαφορετικό για τον καθένα, όπως συχνά διαπιστώνω. Οπότε μπορεί αυτά που γράφω να τα θεωρώ pop, αλλά τα βλέπω μέσα από τον μικρόκοσμο της παρέας και των φίλων μου, στον οποίον ζω. Είναι σίγουρο ότι κάποιοι άλλοι δεν τα βλέπουν έτσι. Ποιος μπορεί να πει τι ισχύει στ’ αλήθεια;

Ποια είναι τα πιο παράξενα πράγματα που σε έχουν εμπνεύσει να πιάσεις χαρτί και να γράψεις ένα τραγούδι;

Δεν ξέρω τι μπορεί να θεωρηθεί παράξενο, πια. Όπως και να 'χει, τα τραγούδια μου συνήθως έχουν από πίσω ιστορίες ανθρώπων που ή με χαροποίησαν ή με απογοήτευσαν με τις πράξεις τους. Οπότε δεν είναι το εκκεντρικό ή το ασυνήθιστο που με ελκύει για να γράψω.

51yyKtiria_3.jpg

Νιώθεις καλύτερα στην ασφάλεια του στούντιο ή μπροστά στο κοινό, όταν είναι να παίξεις τα πιο προσωπικά σου κομμάτια;

Είναι δύο διαφορετικές καταστάσεις, όπως το να πάει κάποιος βόλτα μόνος του και το να βγει για ποτό με παρέα. Και τα δύο με κάνουν να νιώθω καλά και τα έχω ανάγκη, αρκεί να είναι τέτοιες οι συνθήκες που να λειτουργεί όλο αυτό και να έχει νόημα.

Διακρίνω κινηματογραφικές επιρροές στον τρόπο που κατασκευάζεις σουρεαλιστικές, αστικές εικόνες με ορισμένα τραγούδια. Είναι ο κινηματογράφος μια κινητήρια δύναμη για εσένα;

Ναι, αντλώ περισσότερη έμπνευση από τον κινηματογράφο σε σύγκριση με τη μουσική για το πώς θα στήσω το ηχητικό περιβάλλον στα τραγούδια μου. Ουσιαστικά, σχεδόν ό,τι έχω κάνει είναι εικόνες που έχουν μεταγραφεί σε μελωδίες και υφές.

51yyKtiria_4.jpg

Ποια είναι τα μουσικά σου σχέδια για το 2018;

Υπάρχει μια ενότητα τραγουδιών που είχα γράψει πριν πάνω από 20 χρόνια, τότε που δεν υπήρχε υποψία ότι θα ανακατευόμουν με ηχογραφήσεις κλπ. Για καιρό τη σχεδίαζα κρατώντας αναλυτικές σημειώσεις, χωρίς να με απασχολούν οι τεχνικές δυσκολίες, διότι ήταν κάπως σαν ένα φανταστικό project που το δούλευα στον νου μου πιο πολύ για παιχνίδι. Νομίζω ότι φέτος ήρθε η ώρα να συγκεντρώσω τις σημειώσεις εκείνες και να επιχειρήσω να μεταφέρω στα ηχεία ό,τι ακριβώς είχα σκεφτεί.

Τι θα παρουσιάσεις στην επικείμενη εμφάνισή σου στο Six d.o.g.s.;

Θα παίξω τραγούδια από όλα μου τα άλμπουμ, καθώς και κομμάτια άλλων που μου αρέσουν. Και για πρώτη φορά θα συνδυάσω ήχο με εικόνα, οπότε θα υπάρχει προβολή βίντεο σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του live.

{youtube}ppjQE3WReLg{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured