Οι Acte Vide συμπληρώνουν φέτος 10 χρόνια δημιουργικής πορείας. Αν λογαριάσει κανείς ότι, παράλληλα, είστε ενεργοί και σε μια πλειάδα άλλων πραγμάτων (προσωπικά μουσικά σχέδια, λειτουργία της Knot Gallery την περίοδο 2009-2013, residencies στη Σύρο, διδασκαλία στο Πανεπιστήμιο κλπ.), τι θέση έχει το σχήμα μέσα στην όλη δραστηριότητα;
 
Είναι μια αόρατη ραχοκοκκαλιά σε ό,τι κάνουμε. Λέμε ότι ξεκινήσαμε το 2006, γιατί τότε ηχογραφήσαμε πρώτη φορά κάτι ως ντούο, με σκοπό να το κυκλοφορήσουμε προς τα έξω. Αλλά στην πραγματικότητα οι διαδικασίες που διαμορφώνουν ό,τι κάνουμε ηχητικά έχουν ξεκινήσει από το 1999, όταν πρωτογνωριστήκαμε.

Πώς συνδιαλέγεται η δημιουργία με τις δραστηριότητες της υποστήριξης ή της μελέτης της μουσικής –όπως η πανεπιστημιακή διδασκαλία ή η λειτουργία ενός χώρου εκδηλώσεων; Τι πλεονεκτήματα και τι δυσκολίες συναντούν οι άνθρωποι που τα κάνουν αυτά ταυτόχρονα;
 
Έχουμε και οι δύο επιλέξει να μην βιοποριζόμαστε από την ίδια την αυτοσχεδιαστική πράξη,  μα από άλλες ασχολίες, λιγότερο ή περισσότερο συνδεδεμένες με τη μουσική. Tα επαγγελματικά μας ενδιαφέροντα είναι συναφή με τον αυτοσχεδιασμό (π.χ. έρευνα, διοργάνωση συναυλιών), δεν θέλουμε όμως να χρησιμοποιούμε την αυτοσχεδιαστική πράξη ως βασική μας επαγγελματική ταυτότητα. Είναι μια συνειδητή επιλογή. Η επαγγελματικοποίηση μιας πρακτικής που είναι πρωτίστως κοινωνική και αυτόνομη, είναι κάπως προβληματική. Όταν ο αυτοσχεδιασμός (ή ο πειραματισμός) γίνονται εργαλεία για προσωπικό branding, δημιουργούνται  άβοες ισορροπίες.

Actevide_2.jpg

Ποιες θα αναφέρατε σαν τις σημαντικότερες επιρροές σας; Ποιους καλλιτέχνες συνεχίζετε να παρακολουθείτε με ενδιαφέρον;

Υπάρχουν πολλοί μουσικοί που μας έχουν επηρεάσει, με διαφορετικούς τρόπους. AMM, Sonic Youth, Blood Stereo, Art Ensemble Οf Chicago, όλοι τους έχουν φτιάξει μουσική που μας αρέσει, με τρόπο ο οποίοας μας εμπνέει. Πολλές επιρροές προέρχονται κι από άλλα μέσα: ο κινηματογράφος του Jean-Luc Godard, τα θεωρητικά κείμενα του John Cage ή η ποίηση του T. S. Eliot και του Stephane Mallarme (από τους οποίους έχουμε δανειστεί συχνά υλικό για κομμάτια, όπως και το ίδιο το όνομά μας). Η αλήθεια είναι ότι οι πιο επιδραστικές στιγμές στη μουσική έχουν να κάνουν με τη μουσική που βλέπεις ζωντανά μπροστά σου. Εκείνες τις στιγμές αντιλαμβάνεσαι τη διαδικασία και το πώς μπορείς να χτίζεις τον προσωπικό κώδικα.

Η επιστημονική σκέψη (από το χώρο της Μουσικολογίας, μα ενδεχόμενα και από αλλού) επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίον δημιουργείτε μουσική;

Όλα επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίον δημιουργούμε μουσική. Κάτι που έχουμε διαβάσει, δει, ακούσει, σκεφτεί, κάτι που συναντήσαμε στον δρόμο ή που (δεν) θα θέλαμε να συναντήσουμε.

Actevide_3.jpg

Πού εστιάζετε το ενδιαφέρον σας στη χρήση της τεχνολογίας; Στις δουλειές σας, τόσο ως σχήμα όσο και τις προσωπικές, έχουμε δει πολλές φορές ανορθόδοξες χρήσεις της τεχνολογίας, που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον...
 
Η τεχνολογία παίζει αρκετά μεγάλο ρόλο στον τρόπο που παίζουμε, αλλά με έναν κάπως «ανάποδο» τρόπο. Συνήθως δηλαδή ασχολούμαστε με τους ήχους που παράγονται από τη λάθος χρήση της τεχνολογίας (feedback, θόρυβο κλπ.). Kι ενώ η χρήση ψηφιακών μέσων (όπως ο ηλεκτρονικός υπολογιστής) είναι μέρος του τρόπου με τον οποίον παίζουμε, εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει η χρήση παλιών μηχανημάτων με τρόπους που να παράγουν νέους και απρόβλεπτους ήχους. Γενικά μας αρέσει να αντιμετωπίζουμε τα τεχνολογικά μέσα –όπως και τα μουσικά όργανα– ως απρόβλεπτες μηχανές που παίζουν μαζί μας, παρά σαν απόλυτα ελεγχόμενα, συγκερασμένα συστήματα.

Το εργαστήριο που αναγγέλθηκε στο πρόγραμμα των Αιχμών (την Κυριακή 15/5), τι θα περιλαμβάνει;

Στο εργαστήρι θα δουλέψουμε αυτοσχεδιάζοντας μέσω μερικών βασικών αρχικών οδηγιών. Απευθύνεται σε μουσικούς και μη μουσικούς, όσους ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν ένα όργανο ή ηχογόνο αντικείμενο στην ολότητά του και να ακούσουν/παίξουν μαζί με άλλους ανθρώπους.

Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον, τόσο ως  Acte Vide, όσο και ως άλλο σχήμα ή προσωπικό σχέδιο;

Τον Ιούλιο θα οργανώσουμε, όπως και τα τελευταία 5 χρόνια, ένα residency στη Σύρο, για ηχητικούς καλλιτέχνες και ερευνητές (http://www.syrosmeetings.org).

{youtube}yGpbSqu77JI{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured